Rămâi conectat

Actualitate

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate se vor bucura de un nou drept – terapia durerii, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat. Deși extrem de supărător, simptomul a fost neglijat până acum pentru că tratamentul bolii are prioritate.

De altfel, avem și foarte puțini specialiști în managementul durerii, iar inițiatorii legii propun crearea unei strategii de formare.

70 la sută dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută – spun cei care au scris proiectul de lege. Mulți au îndurat suferința, până când medicii au găsit și tratat cauza.

Citește și: Coasigurat în sistemul public de sănătate: Ce înseamnă și cine poate fi coasigurat. Ce acte sunt necesare şi unde se depun

Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii.)

Tratarea durerii necesită, de multe ori, implicarea mai multor specialiști

Stelian Mociu, medic primar anestezie: ,,Ai nevoie de o echipă întreagă în spate. Această specialitate trebuie să fie integrată într-un spital. Pacientul vine la noi în terapia durerii după ce a fost în prealabil la colegul neurochirurg, la medicul de recuperare medicală.”

Cei care suferă de boli incurabile apelează la centrele de îngrijire paliativă, când nu mai știu cum să se descurce acasă.

Eugen Pleșea, pacient: „S-o certat și sotia cu mine! Că tot o sâcâi la cap, că mă plang la ea mereu. Cheamă salvarea și lasă-mă în pace!”

Despina Nistor suferă de cancer osos și duce de 9 ani o luptă crâncenă cu durerea: „Am durerea la spate care e o durere…. durere… Dar eu pot s-o depășesc. Acolo e treaba.”

Mădălina Dumitrescu, coordonator Hospice Casa Speranței: „Farmacologia moderna ne ajută să tratăm durerea așa cum se cuvine.”

Iulian Știrbăț, pacient: „Sunt mai multe feluri de durere, nu e numai un singur fel. Este și o durere psihică, în cea mai mare parte mental te afectează. ”

În clinicile private o consultație la medicii care au competențe în terapia durerii costă peste 300 de lei. O ședință de tratament poate depăși 1000 de lei.

Dacă proiectul de modificare a legii sănatatii va trece de votul Parlamentului, acest serviciu medical ar putea fi decontat din fondurile casei de asigurari de sănătate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case Perioadele de caniculă pot reprezenta un disconfort prelungit pentru majoritatea oamenilor, iar alimentația joacă un rol important în ameliorarea sau agravarea acestuia.  Majoritatea oamenilor se confruntă cu un disconfort sporit în perioadele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea