Rămâi conectat

Politică Administrație

(P) Tudor Ponoran: O viziune pentru Zlatna din punct de vedere economic, cultural și turistic

Publicat

în

Avand in vedere problemele cu care se confrunta Zlatna si zona apartinatoare, nevoia unui reprezentant in Consiliul judetean Alba este imperios necesara. Relatia dintre CJ si primariile din zona noastra trebuie intarita prin permanenta prezenta a unui reprezentant care sa duca la indeplinire viziunea, misiunea si valorile dupa care se ghideaza conducerea judeteana.

Tudor Ponoran01

Pentru mandatul 2016-2020 doresc crearea unui program de dezvoltare a zonei Zlatna-imprejurimi care sa aibe un aport intens din partea CJ Alba. In primul rand o atentie sporita o necesita infrastructura rutiera din imprejurimi, care este un punct negativ in dezvoltarea economica a zonei. Chiar daca drumul national DN74 nu apartine de Consiliul Judetean, consider ca reprezentantii zonei ar trebui sa faca presiuni pentru alocarea de fonduri in vederea refacerii DN 74 Alba Iulia – Campeni. Unul dintre motivele pentru care investitorii nu se apropie de aceasta zona este si comunicatia greoaie intre Alba Iulia si Muntii Apuseni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Locurile de munca

Problema cea mai grava cu care se confrunta orasul Zlatna, satele apartinatoare, si implicit toata zona Muntilor Apuseni(categoria oraselor mici), este lipsa locurilor de munca aparuta puternic in urma schimbarii regimului politic dupa 1989 si a modificarilor social-economice din perioada de tranzitie. Marea majoritate a industriilor din aceste orase au fost inchise brusc si fara proiecte de reconversie profesionala a oamenilor. Acest proces rapid si distructiv a adus un grad urias de somaj si o scadere drastica a nivelului de trai.

Dupa caderea regimului comunist s-a produs o distantare rapida si o competitie acerba intre orase, castigatoare fiind marile centre urbane. Asadar fenomenul de contractie urbana s-a extins drastic peste tot. Somajul, migratia si declinul economic s-au instalat in toate orasele mono-industriale care au devenit neproductive si falimentare.

Orasele mici, cum este si Zlatna, au un rol esential in dezvoltarea zonelor inconjuratoare printr-o analiza si proiectie ampla a strategiilor de dezvoltare judetene si nationale. Zlatna poate fi si este un centru de piata pentru produsele agricole din comunele invecinate(Metes, Almas, Bucium), fie ca puncte de legatura catre pietele nationale, pentru dezvoltarea IMM-urilor. Orasul nostru dispune de un targ de animale care deserveste intregii zone si reprerzinta un reper in dezvoltarea agronomiei si zootehniei din zona. Se impune crearea unei piete agro-alimentare mai dezvoltate care sa deserveasca intregii zone a Muntilor Apuseni, unde sa fie promovate o multitudine de produse traditionale si de ce nu chiar crearea de legaturi cu tari din UE.

Consider ca  in zona noastra, o alta modalitate de dezvoltare economica continua poate fi clusterul, prin care pot fi constituite grupari de producatori asociate in vederea dezvoltarii companiilor si pentru accesarea de fonduri europene. Clusterul ar insemna formarea de aglomerari industriale sau sicietati comerciale care au acelasi scop sau domeniu de activitate.

Abordarea judeteana si ce cred eu

In cadrul schemei de dezvoltare teritoriala a judetului apare analizata micro regiunea Abrud-Campeni-Baia de Aries. Sustin introducerea Zlatnei in aceasta schema alaturi de celelalte zone urbane de mai sus.

Directia strategica nr. 1 din strategia de dezvoltare a judetului pentru 2014-2020 prezinta dezvoltarea echilibrata a teritoriului judetean si intarirea zonelor administrativ-teritoriale cu probleme in recuperarea decalajelor existente. Or, Zlatna alaturi de alte orase din muntii Apuseni se afla intr-o discrepanta economica comparativ cu  orasele din zona de sud-est.

Originalitatea si dezvoltarea individuala prin reconversie poate revitaliza economic Zlatna. De asemenea consider ca este nevoie de un plan national de transferare a unor functii catre orasele mici, fiind astfel constituita o modalitate de deconcentrare a activitatilor economice si a populatiei din orasele mari.   Ex: Implementarea proiectului ,,spital de paleatie,, in Zlatna, care sa deserveasca intregii regiuni Centru – proiect in curs -. Acest proiect ar insemna indreptarea unei atentii publice pe sectorul medical, catre orasul Zlatna, fiind astfel folosit arealul geografic propice persoanelor care sufera de boli pulmonare.

Cultura, educatie si turism

In ceea ce priveste dezvoltarea si conservarea patrimoniului cultural, strategia Consiliului judetean prevede si traseul Mocanitei din Zlatna, trenul fiind aproape finalizat. Consiliul Judetean alaturi de Primaria Alba Iulia si Primaria Zlatna trebuie sa creeze un parteneriat in vederea dezvoltarii turismului din Apuseni prin intermediul trenului de epoca. Acesta ar putea transporta turistii care viziteaza cetatea din Alba Iulia. Aceasta ar fi de asemenea si una din posibilitatile prin care turistii ar putea fi tinuti mai mult in judetul nostru. Turistii care raman mai multe zile, cheltuie mai multi bani si cresc economia in orasul nostru, acestia putand primi oferte de cazare la unitatile de cazare din zona Zlatna.

Turismul cultural este un subiect foarte important care trebuie abordat si subventionat prin CJ Alba. Zlatna este la a 3-a editie a Festivalului de film international etnografic, la care participa filme din zeci de tari si care are o parada a portului popular unica in tara. Pentru dezvoltarea zonei trebuie creat un parteneriat cu TIFF Cluj si cu CJ Alba pentru a promova si subventiona aceasta activitate culturala.

Un alt subiect usor marginalizat din sfera patrimoniului cultural, este dotarea unui muzeu in orasul nostru. Aportul istorico-cultural urias pe care aceasta localitate l-a avut in perioadele importante din trecutul nostru cere existenta unui muzeu, ca dovada a evenimentelor care s-au petrecut aici. Mai mult decat atat, proiectul unui muzeu vine ca aport pozitiv si in dezvoltarea turismului din zona, fiind un obiectiv important in circuitul turistic al zonei.

In strategia de dezvoltare a orasului Zlatna este prevazut acest proiect, avand finantare de la Consiliul local si termen de finalizare noiembrie 2020.

Avand in vedere faptul ca Muzeul National al Unirii din Alba Iulia este coordonat de Consiliul Judetean Alba, si exista piese (pietre romane) si altele, duse din Zlatna, se poate face o invitatie in vederea unei posibile dotari a viitorului muzeu din Zlatna. Acesta ar putea fi parte integranta a muzeului din Alba Iulia.

Publicitate electorală PNL Alba

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare