(P) Branduri românești consacrate
Brandul reprezinta totalitatea asocierilor care pot fi facute cu o persoana, o idee, un produs sau un serviciu. Devine evident faptul ca in cazul unei companii brandul este bunul cel mai de pret, iar acesta trebuie mentinut si intarit in primul rand prin comunicarea cu clientii. Dupa schimbarea regimului in 1989, in Romania au patruns foarte multe branduri consacrate, dar in timp s-au remarcat si branduri autohtone, unele dintre ele avand inceputurile in perioada comunismului, Dacia, Farmec, Borsec, CEC, altele fiind construite in ultima perioada, eMag, Bitdefender, Dedeman, de catre antreprenori locali.
Dacia este poate cel mai cunoscut brand romanesc in lume. Brandul a aparut in 1966, cand la Mioveni, in judetul Arges a fost construita Uzina de Autoturisme. Primul produs a aparut sub licenta Renault, pentru a scurta timpul intre proiectarea si producerea primei masini sub sigla Dacia 1100. Trei ani mai tarziu a inceput producerea celui mai cunoscut si longeviv produs al uzinei in perioada comunista, Dacia 1300. In 1995 compania a lansat primul model conceput 100% de ingineri romani, Dacia Nova. Din 1999 Uzina din Mioveni este privatizata si devine parte a Grupului Renault. De atunci au fost lansate mai multe masini sub sigla Dacia: SuperNova, Logan, Sandero, Duster. Conform unei analize a companiei de evaluare si strategie de brand, Brand Finance, Dacia a fost cel mai valoros brand romanesc , avand o valoare estimata de 1,2 miliarde de euro.
Conform aceleiasi surse, al doilea brand romanesc ca valoare, estimat la 361 de milioane de euro, este compania de retail online eMag. Compania a fost infiintata in 2001 de Radu Apostolescu, Dan Teodosescu si Bogdan Vlad si a inceput ca magazin online de sisteme de calcul si produse de birotica. Astazi se ocupa cu vanzarea online de echipamente si componente IT, electronice, electrocasnice, produse auto, articole sportive, muzica, filme, produse pentru casa, articole de ingrijire personala, petshop, articole copii. Compania detine 10 showroom-uri in Romania si din 2012 si-a extins operatiunile in Bulgaria si din 2013 in Ungaria.
In retail-ul terestru se remarca lantul romanesc de magazine de bricolaj Dedeman. Acesta are o valoare de piata de 206 milioane de euro si apartine fratilor Dragos si Adrian Paval. Afacerea a pornit in 1992 in Bacau, in prezent compania administrand 48 de magazine cu suprafete intre 7500 si 18.000 de metri patrati, oferind clientilor peste 45.000 de produse. Impactul social este unul puternic, compania avand peste 10.000 de angajati. De asemenea, Dedeman sprijina sportul romanesc, fiind sponsor pana in 2020 al Comitetului Olimpic Roman.
Un alt brand de succes, cu radacini adanc infipte in timp este CEC Bank. Desi nu se afla in primele locuri ca valoare de piata printre brandurile din domeniul bancar, CEC-ul este un simbol national. Infiintata sub denumirea de Casa de Depuneri si Consemnatiuni, institutia cu o existenta de peste 150 de ani este astazi un stalp al sistemului bancar romanesc cu aproape 3 milioane de clienti.
Si in domeniul IT un brand romanesc a iesit din rand si s-a impus la nivel mondial. Bitdefender este o companie de securitate cibernetica infiintata in 2001 de Florin si Mariuca Talpes. In prezent aceasta are reprezentante in SUA, Germania, Spania, Emiratele Arabe Unite și Marea Britanie. Cu o valoare de 112 milioane de euro, compania tinteste detinerea a 2% din piata mondiala de antivirus, reusind sa tina pasul cu provocarile generate de noile tehnologii dezvoltate. Pentru cei care cred ca branding-ul globalizat afecteaza pastrarea traditiilor si obiceiurilor romanesti, compania si-a ales ca identitate vizuala lupul dacic ( creatura totemica jumatate lup-jumatate sarpe) pentru a sugera originile. Exista preocupari pentru branding local si in domeniul gamblingului unde Grupul Kindred a lansat primul cazinou 100% romanesc, Vlad Cazino, dezvoltat dupa modelul unui alt brand prezent in piata romaneasca, Unibet. Acest brand este poate cel mai popular in randul amatorilor de pariuri sportive din Romania.
Intalnim branduri romanesti si in domeniul alimentar. Brandul de apa minerala Borsec este unul dintre acestea. Detinut de Compania Romaqua, controlata de Octavian Cretu si Nicolae Palfi, brandul are o istorie de 210 ani si este cunoscut in tari precum SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, China, Gemania sau Spania. In anul 2016 Borsec detinea 26% din piata apelor minerale in Romania.
Imbucurator este faptul ca au aparut branduri romanesti in toate domeniile, ca unele dintre ele au reusit sa-si pastreze renumele in timp si ca reusesc sa se impuna si la nivel international, semn ca dezvoltatorii lor reusesc sa vina in intampinarea asteptarilor consumatorilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba