Rămâi conectat

Sport

Ovidiu Pănăzan, omul care se identifică cu powerliftingul din România, al 7-lea an la rând cel mai bun antrenor din Alba

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ovidiu Pănăzan, omul care se identifică cu powerliftingul din România și-a adjudecat în 2021 al 7-lea trofeu consecutiv cuvenit celui mai bun antrenor din județul Alba la secțiunea sporturi neolimpice.

Este totodată și antrenorul lui Andrei Irimie, sportivul anului 2021 la aceeași secțiune, cel care a scris istorie în luna noiembrie, când a realizat una dintre cele mai mari performanțe din istoria sportului județean, cu medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial de Powerlifting Seniori, în luna noiembrie, la Stavanger (Norvegia).

Antrenorul Ovidiu Pănăzan (CS Unirea Alba Iulia/CS Universitatea Alba Iulia/ CS Zamolxis Alba Iulia) este și un concurent cu rezultate de apreciat la nivel internațional, dar și președintele Federației Române de Powerlifting (reales în acest an), organism ce are sediul în Cetatea Marii Uniri. În 2021, elevii antrenorului Ovidiu Pănăzan au primit recunoaștere la nivel internațional, prin cele 11 medalii adjudecate la Campionatele Europene și alte 25 la Mondialele de profil, din acest punct de vedere anul putând fi considerat cel mai prolific.

*Din 2009, mereu în top!

De acum mai bine de un deceniu, mai precis din 2009, la fiecare ediție a “Galei Sportului Județean”, numele lui Ovidiu Pănăzan s-a regăsit mereu printre laureații evenimentului de seamă ce premiază performanța, acesta primind cel puțin o distincție, fie ca sportiv, antrenor sau manager de structură sportivă. Din perspectiva tehnicianului, prima atestare ca “antrenorul anului” în Alba la sporturi neolimpice s-a consemnat în 2015, iar Ovidiu Pănăzan nu a putut fi detronat în ultimii 7 ani, dominând, la braț cu Gabriel Avram (atletism, CS Unirea Alba Iulia), ierarhiile celor mai buni antrenori din județ.

Mai întâi de toate aș vrea să vă spun că este o mare onoare pentru mine să fiu din nou antrenorul anului și pe această cale aș vrea să îi felicit pe cei care au dobândit de-a lungul anilor abilitatea de a asculta de vocea aceluia care știe mai bine. Dincolo de premii și recunoașteri bucuria mea provine din faptul că am reușit într-un an complicat să arătăm că powerliftingul este o stare de spirit, dispusă să treacă peste marile încercări ale vremurilor. Pasiunea a învins încă o dată demonstrând ca valoarea este dată în principal de perseverență. Le mulțumesc tuturor pentru încredere dar vreau să le mulțumesc deopotrivă și acelora care s-au îndoit. Într-un fel ne-au ajutat pe toți”, a punctat laureatul anului 2021.

*O salbă bogată, aproape 300 de medalii

Activitatea sa în cei 13 ani a fost una rodnică, fiind cumulate aproape 300 de medalii, adunate şi la nivel continental sau mondial, din postura de practicant al powerliftingului și antrenor. Modest, antrenorul Ovidiu Pănăzan consideră că meritul cel mai mare în obținerea acestei distincții prețioase, la fel ca în 2020, îl au sportivii legitimați la cluburile unde își desfășoară activitatea.

*CS Unirea Alba Iulia: “M-a ajutat în cea mai mare măsură la obținerea rezultatelor interne și internaționale din anul 2021, la fel ca în anii precedenți. Am simțit pe tot parcursul anului sprijin necondiționat din partea directorului clubului, Corneliu Mureșan”;

*CS Universitatea din Alba Iulia: “Al doilea club ca importanță în anul 2021 pentru powerliftingul din județ. A sprijinit în proporție însemnată rezultatul obținut de mine și, dacă politica internă va fi una inteligentă, în anul 2022 clubul va putea avea un cuvant greu de spus în statistica sportivă județeană. Mizez în continuare pe o abordare academică în aceasta direcție și perspectivă”;

*CS Zamolxis Alba Iulia; “Structură sportivă de drept privat, fondată în 2008, al cărei președinte și antrenor sunt, un club cu un palmares sportiv spectaculos, nemaîntâlnit în Alba și greu de egalat din punct de vedere statistic la nivelul județului”.

Într-o enumerare succintă, trecem în revistă principalele competiții ale anului, concursuri în care reprezentanții Albei au realizat performanțe notabile, pe lângă acel bronz adjudecat de Andrei Irimie la Mondialele de seniori. La Campionatele Europene de Seniori și Juniori, din luna august, în Cehia, la Pilsen, Andrei Irimie a reușit să câștige medalia de aur la seniori, iar Alexandru Catarambă (sportivul anului 2019) a fost din nou medaliat european, de data aceasta la tineret, un nivel superior de vârstă. Tot în Cehia, la Pilsen, cu o lună mai devreme, la Campionatele Europene de Masters (veterani), Lucian Oțoiu a devenit vicecampion european la master II (categoria 50-59 ani). La Oradea, tot în august, la Campionatele Mondiale de Juniori și Masters, Paul Bejenariu și Lucian Oțoiu au devenit multiplii medaliați la juniori, iar Lucian Oțoiu – vicecampion mondial la masters. De asemenea Magdalena Burduf (din Stremț) a obținut o distincție importantă la tineret, iar Cătălin Hangan (din Cricău) a contribuit la clasarea echipei pe locul secund la tineret. La Campionatele Naționale s-au remarcat Daniel Ordean – cele mai multe medalii interne în acest an, Silviu Popșa – campion absolut la împins din culcat, precum și multipli medaliați Sorin Cazacu, Alexandru Cazacu, Nicoleta Cazacu, Petru Canda, Adelin Meszaros, Nicoleta Adomnoaie, Vlad Trif, Stephan Zielinski.

“Pot afirma cu optimism încă de pe acum faptul că anul 2022 va fi cel puțin la fel de bun ca și 2021, având la bază nivelul extrem de ridicat de pregătire din prezent al sportivilor, potențialul uman local și de sprijin al cluburilor și instituțiilor județene interesate. Dar în primul rând mă bazez pe nivelul de pasiune și dedicare al practicanților de powerlifting din județul nostru”, a declarat Ovidiu Pănăzan.

Ovidiu Pănăzan este originar din Sâcel și a împlinit recent 46 de ani legându-și cariera de “sporturile de forță”, lupte, haltere, powerlifting, pentru ca în 2009 să fie implicat în constituirea Federației Române de Powerlifting, cu sediul în Alba Iulia. În calitate de sportiv cea mai importantă realizare, pe lângă obținerea mai multor medalii de aur la Campionate Europene şi Mondiale de Powerlifting Masters, este de departe medalia de bronz obținută în anul 2017 în cadrul Campionatelor Europene de Powerlifting Seniori, cu 240 kg ridicate în cadrul probei de împins din culcat. Un alt rezultat extraordinar cu care se mândrește este realizarea recordului național de 250 kg, tot la proba de împins din culcat, la categoria de greutate 93 kg, record omologat după efectuarea testării anti-doping.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Ce performanță! CSM Unirea Alba Iulia a câștigat Cupa României la polo senioare

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ce performanță! CSM Unirea Alba Iulia a câștigat Cupa României la polo senioare Rezultat excelent pentru sportul din Alba, realizat la Târgu Mureș, unde CSM Unirea Alba Iulia a câștigat Cupa României la polo senioare! Este practic cea mai importantă realizare a clubului albaiulian, de la înființare, CSM Unirea Alba Iulia aducând în panoplie un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea