Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba Iulia: Alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an vor reprezenta revenirea la normalitate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Domnule preşedinte, ne apropiem de alegerile parlamentare într-un context politic destul de neclar. Ce impresie vă lasă aceste frământări premergătoare scruti­nului din decembrie?
– Înainte de toate aş spune că odată cu alegerile din decembrie România va trece la un alt nivel în ceea ce priveşte relaţia cetăţeanului cu instituţiile statului. Reforma statului despre care s-a tot vorbit în timpul dezastruoasei guvernări PDL a fost de fapt un mecanism prin care s-a legat clientela politică de bugetul sta­tului, un mecanism care avea să sărăcească în mod evident românii. Contextul politic neclar, dominat de incertitudine despre care vorbiţi este de fapt simbolul încheierii unui regim politic îndreptat împotriva cetăţenilor. Această stare de fapt se va clarifica însă în momentul în care USL va câştiga alegerile într-o manieră zdrobitoare, se va clarifica în momentul în care politica guvernamentală va avea în centrul său o viziune pe termen mediu şi lung. În 2012, schimbăm România cu gândul că astfel toţi cei care sunt alături de noi îşi vor recăpăta speranţa. România se află în acest moment în pragul unei schimbări necesare şi alegerile parlamentare veţi vedea că îmi vor da dreptate.
Pe de altă parte, dacă tot m-aţi întrebat ce părere am despre neclarităţile din mediul politic, ele sunt poate generate şi de acest proces relativ lent de stabilire a candidaţilor pentru colegiile care în judeţul Alba, spre exemplu, vor decide 5 mandate de deputat şi 2 mandate de senator. Aş vrea să vă spun însă că astfel de decizii implică o responsabilitate pe care din păcate puţini dintre parlamentarii români o înţeleg, implică un soi de asumare a unui rol care să aducă un plus în viaţa comunităţii pe care o reprezinţi. Realitatea anilor de după Revoluţie a demonstrat clar că de cele mai multe ori parlamentarul a fost o afacere de partid, mulţi dintre aceştia bucurându-se de privilegii fără a-şi respecta însă cuvântul dat alegătorilor. În acest context, partidele politice au datoria de a trimite în faţa alegătorilor oameni responsabili care înţeleg pe deplin ce trebuie să facă odată ajunşi acolo. Vedeţi bine, presa a vorbit în zeci de ocazii despre lipsa de implicare a zeci de parlamentari români care uită de şedinţele din plen, de munca în comisii şi aşa mai departe. Ceea ce vreau să mai spun şi cu asta şi închei, e faptul că acest tip de sfidare trebuie să înceteze şi că, cu ajutorul electoratului, Parlamentul României va arăta altfel peste doar câteva luni.
– Domnule preşedinte, vorbeaţi mai devreme despre responsabilitatea desemnării unor candidaţi care să înţeleagă ce trebuie să facă după ce obţin un mandat de parlamentar. Ce ne puteţi spune despre candidaţii pe care PSD îi are în vedere la nivelul judeţului Alba şi desigur dacă dumneavoastră sunteţi printre aceştia?
– Dacă ne uităm un pic la ceea ce înseamnă încrederea oamenilor în instituţii o să observăm de departe că Parlamentul României nu mai reprezintă de mult un izvor de încredere pentru români şi nici nu aş putea să spun cuiva că lucrurile stau altfel decât se văd. Eu fac însă parte dintr-o generaţie care îşi doreşte schimbarea percepţiei asupra acestei instituţii prin promovarea unor oameni care să fi demonstrat anumite capacităţi înainte de a se cocoţa pe un scaun de parlamentar. Cred că oamenii pe care îi vom prezenta în perioada imediat următoare au demonstrat în mediile unde au acţionat că pot fi demni de încredere. Ne-am axat eforturile pe găsirea unor oameni care, dincolo de legătura cu mediul politic, să provină din mediul economic real, cel care are nevoie de sprijin în perioada care urmează, să provină din mijlocul unor profesii în care să fi demonstrat ceva şi mai ales ne-am concentrat eforturile pe găsirea acelor candidaţi care să-şi asume proiecte de lege care să sprijine comunităţile din care provin. Despre mine, legat de întrebarea dumneavoastră, vă spun pe scurt, că sunt pregătit să îmi asum o astfel de responsabilitate şi aşa cum am promis o să fiţi primii care află.
– Domnule Ovidiu Jidveian, din punctul de vedere al legiferării ce nevoi specifice credeţi că are judeţul Alba şi ce le-aţi spune parlamentarilor de Alba înainte de încheierea mandatului?
– Judeţul Alba, după cum am mai spus-o, nu poate să spere la o dezvoltare durabilă dacă nu se bazează pe trei coordonate esenţiale, turism, agricultură şi minerit de calitate acolo unde resursele minerale reprezintă o bogăţie evidentă. Avem nevoie de sprijinirea prin politici publice a fermierilor din zonă, avem nevoie de instruirea prin programe guvernamentale a oamenilor care desfăşoară activităţi în zona serviciilor turistice, avem nevoie de legi clare cu privire la modul în care se vor exploata bogăţiile na­turale ale acestei zone. Alături de toate aceste aspecte infrastructura rutieră a acestui judeţ trebuie să se îmbunătăţească în sensul folosirii optime a poziţiei geografice pe care o deţinem.
În ceea ce îi priveşte pe actualii parlamentari, îi las pe cetăţeni să le transmită părerea prin vot, dacă aceştia vor mai candida. Ceea ce spun însă e că judeţul Alba are certă nevoie de parlamentari care să înţeleagă pe cine şi mai ales de ce îi reprezintă, are nevoie de oameni cu o capacitate reală de a se consulta cu aceia cărora le ia votul, are nevoie de o abordare care să demonstreze că poate să aducă un plus de eficienţă în cadrul instituţiei. Este, cred, momentul, pentru binele tuturor, să încheiem perioada în care singurele realizări ale parlamentarilor noştri sunt conferinţele de presă de la sfârşitul săptămânii. În acest context, cred că ar fi normal ca parlamentarii de Alba, indiferent de formaţiunea politică din care provin, să prezinte electoratului din acest judeţ un raport de activitate cu privire la realizările din ultimul mandat. În cele din urmă e o formă de respect la adresa celor care te-au trimis acolo şi o datorie faţă de aceiaşi oameni care au susţinut plăcuta viaţă de parlamentar român. (S.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea