Ovidiu Jidveian: Blajul merită şi trebuie să devină pentru eternitate „Capitala Cărturarilor Români”
Ovidiu Jidveian: Blajul merită şi trebuie să devină pentru eternitate „Capitala Cărturarilor Români”
Cei care cunosc Blajul ştiu despre el că reprezintă mai mult decât un simplu oraş, cei care cunosc Blajul ştiu despre el că de la prima sa atestare documentară la 1252 până acum a devenit un simbol al spiritualităţii noastre româneşti. Dincolo de aspectul său îngrijit, dovadă a oamenilor gospodari de aici, Blajul, oraşul meu de suflet are nevoie de această recunoaştere naţională şi de ce nu internaţională, ca fiind “Capitala cărturarilor români” de pretutindeni. Făcând un scurt apel la istoria bogată a locului, vă reamintesc că în vremea episcopatului lui Ioan Inocenţiu Micu Klein şi a urmaşului său Petru Pavel Aron au fost întemeiate importante instituţii de învăţământ precum şcolile Blajului, Biblioteca Arhidiecezană (cea mai mare bibliotecă românească din Transilvania). Mai mult decât atât la 1754 ia aici fiinţă prima şcoală publică cu limba de predare română fapt care îl face pe Ion Heliade Rădulescu să afirme că „aici a răsărit soarele românilor”, dând astfel pentru totdeauna acestui loc puterea unui simbol grandios pentru cei care simt româneşte. Închei apelul meu la istoria bogată a locului spunând că o parte din cei mai de seamă cărturari români au studiat la Blaj, Samuil Micu, George Şincai, Petru Maior, Ioan Budai Deleanu, George Bariţiu, Simion Bărnuţiu şi lista ar aputea continua însă consider că e suficientă această enumerare pentru a înţelege mai bine zestrea spirituală fenomenală lăsată aici de oameni care au surprins viaţa românească în paginile unor cărţi care aveau să ne definească identitatea naţională.
În numele unui trecut care ne face să fim mândri de rădăcinile noastre blăjene, în numele unui prezent care ne cere imperativ să recunoaştem adevărata valoare Blajul trebuie să devină printr-un efort al comunităţii capitala cărturarilor români, un loc care să permită canalizarea energiilor creatoare româneşti prin organizarea unor evenimente culturale care să pună Blajul pe harta marilor evenimente de gen. Blajul merită şi trebuie să devină pentru o perioadă a anului locul în care oamenii salută cărţile, într-un proiect care să strângă în jurul unei idei, intelectualitatea blăjeană indiferent de culoarea politică sau de religia pe care aceştia o susţin. Acesta este un proiect simbol capabil să aducă la Blaj oamenii care cu adevărat salută cărţile ca univers capabil să pună la aceiaşi masă diversitatea gândirii umane. O să-mi spuneţi că e un proiect mare şi greu de realizat, dar oare nu e necesar să gândim la un alt nivel pentru a trece la acel nivel pe care ni-l dorim de fapt cu toţii de ani de zile?
Ce vă propun?
Vă propun constituirea unui grup de acţiune care să ducă puterea unui simbol în zona instituţională spunând cu subiect şi predicat că acest proiect nu va fi dus în derizoriu de nici un politician interesat de vot şi nu de comunitate. Vă promit că proiectul va ajunge pe masa guvernului prin cele două ministere interesate în mod firesc de promovarea spiritualităţii româneşti (mă refer concret la Ministerul Culturii şi la Ministerul Educaţiei) dar şi pe masa Academiei Române cea care cred că va sprijini fără rezerve un astfel de proiect. Vă propun implicarea şcolilor blăjene, a bisericilor din zonă, a administraţiei publice locale, a ONG-urilor interesate într-un proiect care prevede organizarea de cercuri literare, comunicări ştiinţifice, târguri de carte, toate acestea fiind capabile să transmită mesajul de unitate, acela de care societatea românească are atâta nevoie după o perioadă în care dezbinarea părea să fi devenit regulă de viaţă. Vă propun promovarea Blajului acolo unde îi este locul şi mai ales unde este îndreptăţit să fie ca simbol al cărturarilor români.
Pe cine aştept alături de mine?
Îi aştept alături de mine şi de tinerii care vor promova acest proiect pe toţi aceia care înţeleg necesitatea unei astfel de idei pentru o comunitate valoroasă şi cu putere de simbol. Aştept Consiliul Judeţean alături, ca să putem transforma acest proiect într-un brand al judeţului Alba, aştept administraţia publică locală, mai exact Primăria, cea care a dat dovadă de un management exemplar în dezvoltarea şi promovarea oraşului, să devină partenerul oficial al acestui şir de evenimente, aştept aportul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” şi a celei din Blaj pentru organizarea unui târg de carte până la sfârşitul acestui an, aştept Bisericile Blajului şi pe preoţii acestora pentru mesajul pe care trebuie să-l transmitem pretutindeni „Nimic fară Dumnezeu”. Vă aştept de fapt pe toţi cei care iubesc Blajul. Consider că este o datorie de suflet pentru noi toţi din această zonă, să sprijinim Blajul să devină “Capitala Cărturarilor Români”. Sunt Ovidiu Jidveian şi fac asta din suflet pentru oraşul meu de suflet!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor
20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor În fiecare an, în data de 20 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe preacuviosul părinte Eftimie cel Mare. La fel ca și în cazul Sfântului Ioan Botezătorul, Eftimie se naște din pântece sterp și neroditor. Pavel și […]