Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ovidiu Jidveian: Avem nevoie de o mişcare de rezistenţă care să apere valorile fundamentale ale democraţiei!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Ceea ce se întâmplă acum cu România îngrijorează orice om, indiferent de credinţele sale politice. Ceea ce încerc să transmit acum e legat de faptul că mesajul nu trebuie viciat, sub nici o formă, de politicianism şi că vocea societăţii civile nu trebuie confiscată, din dorinţa unora de a da un aer politic mişcărilor sociale care au cuprins România în ultimele zile. Starea în care se află ţara este rezultatul unor grave derapaje, rezultatul direct al lipsei de viziune, a dorinţei de reformă doar de dragul schimbării. Promovarea la nivel înalt a unor oameni cu competenţe îndoielnice, marginalizarea profesioniştilor doar pentru că nu aveau culoarea potrivită vremurilor pe care le trăim au dus, în final, la slăbirea unui stat ale cărui instituţii nu mai pot genera încredere în rândul cetăţenilor. Trăim parcă o postistorie în care suntem supuşi unei voinţe absurde, ruptă evident de realitatea de zi cu zi. Această stare de fapt trebuie să înceteze, prin crearea unui stat social care să răspundă nevoilor din societatea pe care o organizează, prin mijloacele legale pe care le are la dispoziţie. Puterea, oricare ar fi ea, portocalie, roşie, verde, albastră trebuie să conducă, nicidecum să stăpânească, aşa cum se întâmplă acum. Aici nu e vorba despre PNL, PSD sau PD-L, ci despre modul în care înţelegem să apărăm valorile unei democraţii pentru care în 1989 au murit oameni. Am vorbit atât de mult despre oameni, despre partide, despre politică, despre guverne care au uitat pentru ce guvernează încât am uitat să amintim de onestitate, patriotism, competenţă, valoare, pricepere în administrarea interesului general, elemente fără de care această societate nu poate evolua.
România din ultimii ani a fost produsul unui experiment tolerat în mod nepermis de conducători care îşi iubesc prea puţin ţara pentru a înţelege cum trăiesc oamenii care îşi strigă nemulţumirea în stradă. Este clar că avem nevoie de constituirea unei mişcări de rezistenţă care să apere ce a mai rămas valoros pentru oameni şi pentru societate. Societatea civilă din această ţară trebuie să îşi recâştige atitudinea şi curajul de a spune că ţara este a cetăţenilor, nu a politicienilor care o conduc vremelnic. Întărirea societăţii civile şi a mesajului său va determina clasa politică românească să îşi revizuiască comportamentul şi să propună alegătorilor un model de politician care să înţeleagă democraţia dincolo de sensul ei discursiv. Mesajul ultimelor zile e foarte clar: populaţia are nevoie de o schimbare care să permită evoluţia acestei societăţi. Cu toţii avem nevoie de o mişcare de rezistenţă care să apere dreptul fiecăruia dintre noi de a nu fi bătaia de joc a unei clase politice vremelnice.
Mişcarea de rezistenţă este de fapt declaraţia fermă că o societate în căutarea echilibrului socio-economic are nevoie de principii care să depăşească sfera discursului politic. În timp, sistemul bazat pe reguli clare şi pe respect la adresa cetăţenilor va putea funcţiona dincolo de nume care par azi de neînlocuit. România trebuie să îşi recapete vocea şi atitudinea, România are nevoie de constituirea unei mişcări de rezistenţă care să apere adevărata solidaritate, adevărata valoare determinată de reimpunerea unor criterii de performanţă reale, adevărata construcţie instituţională care să nu mai uite vreodată pe cine serveşte. România, cea de pe stradă, cea de la televizor, cea care încă tace are de fapt aceeaşi cerinţă – respectarea dreptului la normalitate, are aceeaşi aşteptare – ca democraţia pe care o tot clamăm să devină realitate, nu să fie o pretenţie nicicând îndeplinită.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea