ORORILE comise în Alba de Armata Roșie, în 1944: Trei morţi, 37 de violuri şi peste 1.500 de locuinţe devastate
ORORILE comise în Alba de Armata Roșie, în 1944: Trei morţi, 37 de violuri şi peste 1.500 de locuinţe devastate
Românii au avut experienţe cumplite cu Armata Roşie ”eliberatoare”, după cel de-al Doilea Război Mondial. Istoricul Tudor Roşu a relatat într-o lucrare recentă modul cum s-au comportat militarii ruşi în zona Alba – Sebeş, în septembrie 1944.
Tudor Roşu, istoric de la Muzeul Naţional de Istorie din Alba Iulia, a descris pe larg episodul într-un articol publicat în lucrarea ”Judeţul Alba. Istorie, cultură şi civilizaţie”, apărută în 2015. „La imaginea terifiantă cu iz medieval contribuiau din plin cazacii călări. În localităţile aflate pe direcţia «glorioasei» armate roşii s-au petrecut obişnuitele episoade barbare.
De exemplu, în doar 24 de ore, la 26/27 septembrie 1944, au fost devastate pe teritoriul judeţului Alba 87 de magazine, 1.559 de locuinţe, au fost luaţi 154 de cai, s-au înregistrat trei morţi, doi răniţi, 37 de femei violate etc”, a scris Tudor Roşu. La Alba Iulia, ruşii au căutat alcool, până au găsit vinurile din pivniţele Episcopiei Romano-Catolice, unele de cea mai bună calitate din Transilvania. Una dintre pricipalele ţinte ale ruşilor erau femeile, în special cele tinere. ”M-am ascuns o vreme cu celelalte lucrătoare din croitorie (…) într-o încăpere secretă (…) ieşeam numai noaptea să luăm apă şi hrană. Tremuram toate să nu ne găsească. Copiii întrebau mereu de mine. Nu-i vedeam decât noaptea, când dormeau”, astfel relata o femeie ce s-a întâmplat în acele cumplite zile.
„Tata ţinea furca la poartă”
Istoricul de la Muzeul Unirii a descoperit atrocităţi şi în localităţile de pe lângă Alba Iulia: ”La Oarda, sovieticii au ajuns în sat deşi era în afara şoselei Sibiu – Cluj, în perpetua lor căutare de femei, oi, vite şi ceasuri. Martorii evenimentelor îşi aminteau că teama era de nedescris, mai ales după ce un rusnac, cu ochii lunguieţi şi tuciuriu, a intrat într-o casă unde a dat peste un bătrân cu nora acestuia, având copil mic. A încercat să o violeze. Bătrânul a luat o furcă şi a sărit să-l lovească. Rusul l-a împuşcat cu o rafală de armă, apoi, la împotrivirea femeii şi ţipetele copilului mic, i-a împuşcat (…) Pe o tânără ieşită cu flori la poartă au luat-o pe tanc, la Oarda de Jos.
A fost găsită moartă, violată şi împuşcată, la Sântimbru”. Pentru a scăpa cu viaţă, fetele tinere s-au ascuns în pădure sau pe câmp. ”Stăteam ascunse toate într-o boaghie de jichi. Aveam o intrare astfel încât să nu se vadă. Tata ţinea furca la poartă”, susţinea o femeie din Şeuşa, care în acel moment avea 15 ani, potrivit istoricului. La Sebeş, oraş cu populaţie săsească numeroasă, răzbunarea ruşilor a fost şi mai mare. ”Au fost împuşcaţi bărbaţi şi violate femei la drumul mare. Ulterior, saşii au fost primii care au avut de suferit de pe urma represiunii bolşevice. Oraşul Sebeş a fost transformat în lagăr şi centru de ridicare a saşilor, iar «ridicarea» a început de la 11 ianuarie 1945. Vânătoarea de oameni a vizat, în principiu, bărbaţi între 17 şi 45 de ani şi femei între 18 şi 30 de ani, din Sebeş, Petreşti, Pian, Câlnic, Vingard, Vinţu de Jos etc, iar aceştia au fost deportaţi în Rusia, în lagăre de muncă”, mai scrie istoricul de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]