Rămâi conectat

Actualitate

Ordonanţa de urgență anti-speculă va fi discutată miercuri: Ce prevede proiectul de act normativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ordonanţa de urgență anti-speculă va fi discutată miercuri: Ce prevede proiectul de act normativ

Ordonanță de urgență privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative va fi analizată, în primă lectură miercuri, 11 mai. Aceasta este cunoscută ca şi „ordonanţa anti-speculă”, urmare a practicării unor preţuri exagerat de mari, cum ar fi roşiile vândute cu 55 de lei sau cireşele la 175 lei/kg.

„Prezentul proiect de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative.

Deși, în mod normal, economia de piață se bazează pe interacțiunea dintre cerere și ofertă, care determină prețurile bunurilor și serviciilor, în anumite situații bine justificate, precum de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative, este necesar ca statul să intervină pentru a asigura buna funcționare a economiei, în interesul cetățenilor săi”, se arată în proiectul de ordonanţă.

„Luând în considerare faptul că elementele descrise mai sus constituie împrejurări extraordinare care, în contextul prezentat, impun intervenţia legislativă urgentă, în lipsa acesteia, existând riscul afectării bunei funcționări a pieței, dar și a prelungiririi stării de incertitudine juridică cu impact negativ asupra posibilităţii de dezvoltare economică a întreprinderilor, a creşterii economice, a competitivităţii sau a capacităţii de inovare a companiilor, cu efecte negative asupra interesului public, este necesar ca acțiunile speculative să fie combătute prin măsurile cuprinse în prezenta ordonanță de urgență”, se mai arată în document.

Ce prevede ordonanţa anti-speculă

Art. 1

(1) În scopul asigurării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și a unei bune funcționări a pieței interne, prin prezenta ordonanță de urgență sunt reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative.

(2) În vederea punerii în aplicare a prevederiloralin. (1), Guvernul României, stabilește, prin hotărâre de Guvern, pentru o perioadă determinată de timp, produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului, și detaliază procedura de analiză, aplicare și colaborare dintre Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală și alte autorități sau instituții publice competente pentru punerea în aplicare a prevederilor hotărârii de Guvern.

(3) Pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile identificate potrivit prevederilor alin. (2), sunt interzise:

a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;
b) limitarea producției sau a vânzărilor;
c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare
la un preț crescut în mod artificial.

(4) În hotărârea de Guvern prevăzută la alin. (2), pentru perioada stabilită, în vederea evaluării incidenței interdicțiilor prevăzute la alin. (3), sunt avute în vedere criterii precum: marjele intermediare de profit pentru produsul și/sau serviciul respectiv, pentru a analiza o majorare disproporționată a prețurilor față de cheltuieli; distribuția produselor printr-un lanț care cuprinde mai mulți intermediari decât în mod uzual, fără ca acesta să sufere vreo transformare, cu scopul de majorare a prețului; limitarea nejustificată a producției și/sau a vânzărilor, care a avut ca efect stoparea/diminuarea semnificativă a aprovizionării pieței interne în lipsa unor factori economici sau de altă natură care să justifice o astfel de limitare/stopare.

Art. 2

(1) Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va pune în aplicare dispozitiile prezentei ordonanțe de urgență în situația în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoana fizică, în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În cazul săvârșirii faptelor care constituie încălcări ale dispozițiilor art. 1 alin. (3) față de alte întreprinderi, competența de instrumentare și aplicare a sancțiunilor contravenționale corespunzătoare aparține Consiliului Concurenței, în condițiile Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cele două autorități vor colabora îndeaproape și vor face schimb de informații cu privire la posibilele încălcări identificate.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică atunci când faptele identificate sunt săvârșite în asemenea condiții încât să reprezinte practici anticoncurențiale prevăzute de Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și/sau art. 101 sau 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

Art. 3

(1) La cererea Guvernului României, adresată în situații excepționale prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, Consiliul Concurenței, în aplicarea dispozițiilor art.34 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, va putea asista, prin inspectorii de concurență desemnați, alte autorități și instituții publice în exercitarea atribuțiilor de control ale acestora. Dispozițiile prezentului alineat nu sunt incidente în cazul în care autoritatea de concurență investighează pentru motive similare practici anticoncurențiale privind produsele și/sau serviciile prevăzute la art. 1 alin. (2).

(2) Fără a aduce atingere aplicării dispozițiilor art. 5 și 6 din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv a prevederilor art. 101 și 102 Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, Consiliul Concurenței va putea declanșa o cercetare aprofundată în conformitate cu prevederile Regulamentului privind procedura de constatare și sancționare a practicilor de concurență neloială în cazul în care Guvernul României va sesiza, în condițiile art. 1 alin. (2), autoritatea de concurență cu privire la posibila incidență a art. 1 alin. (3).

Art. 4

(1) Agenția Națională de Administrare Fiscală va pune la dispoziția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Consiliului Concurenței, cu celeritate, toate datele solicitate cu privire la întreprinderile care desfășoară activitate pe teritoriul României, pe care le are la dispoziție sau pe care le-a obținut în urma controalelor efectuate în vederea aplicării prezentei ordonanțe de urgență sau a celor efectuate potrivit atribuțiilor sale prevăzute în Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Mecanismul de colaborare se detaliază într-un protocol de colaborare interinstituțional care va prevedea modalitatea de schimb obligatoriu de date și interoperabilitatea cu bazele de date ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea