Rămâi conectat

Ştirea zilei

Orașul din Alba în care o companie germană a făcut ca prețurile chiriilor să fie comparabile cu cele dintr-un municipiu reședință de județ: Apartament cu două camere – 300 de euro

Dragoş Suciu

Publicat

în

Apartamentele cu două camere, în Blaj, se închiriază inclusiv cu 300 de euro, prețurile fiind ridicate de compania germană Bosch, care are câteva mii de angajați la centrul local de producție și oferă angajaților pe care îi recrutează, din București și alte orașe, inclusiv stimulente pentru chirii.

Potrivit site-urilor cu anunțuri, la Blaj, mai sunt puține apartamente pentru închiriat. Recent, spre exemplu, un proaspăt angajat al Bosch a închiriat un apartament cu două camere, renovat, mobilat și finisat, la prețul de 300 de euro. Pentru un angajat al unei alte campanii, sau chiar și la Stat în ciuda măririi salariilor bugetarilor, ar fi aproape imposibil să plătească aproape 1.400 de lei doar pentru chirie, având în vedere că trebuie să ia în calcul și utilitățile, respectiv cheltuielile din viața de zi cu zi.

Chiriile din Blaj se aseamănă cu cele dintr-un municipiu reședință de județ, chiar cu cele din Alba Iulia, care nu stă deloc rău la acest capitol.

Citește și Prețurile apartamentelor, caselor și terenurilor din Alba Iulia, cu doar 10% mai mici decât înaintea crizei economice. Mai mulți oameni de afaceri au început să construiască

Spre exemplu, pentru un apartament decomandat cu două camere, mobilat și utilat, se cere 250 de euro, acesta fiind unul dintre cele mai bune prețuri care se pot găsi. Pentru o garsonieră mobilată și utilată se cere 210 euro, iar pentru un apartament cu patru camere, situat în zona magazinului Penny, se cere 400 de euro. De asemenea, apartamentele cu trei camere se închiriază, în medie, cu 300 de euro.

Angajații Bosch Rexroth Blaj închiriază inclusiv camere la hoteluri, probabil la prețuri negociate, nu standard, întrucât le ocupă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Așa se face că cererea în Blaj este mult mai mare decât oferta, locuințele care sunt puse spre închiriere sunt foarte puține, iar astfel agențiile imobiliare au cam dispărut de pe piață. Oamenii le închiriază foarte bine angajaților de la Bosch fără prea mult efort.

În prezent, la Blaj, se construiește, însă nu foarte mult. Dezvoltatorii imobiliari care ridică blocuri au început să vândă din apartamente înainte să le finalizeze.

Potrivit unor surse neoficiale, angajații Bosch de la Blaj primesc pentru chirie între 100 și 200 de euro, iar salariile, se spune, nu sunt mici, astfel încât se poate duce o viață bună și în chirie.

Este drept, pe lângă cei recrutați din alte județe, la Bosch lucrează și mulți blăjeni, dar și persoane din împrejurimi, iar cei care au studii de profil, sau doresc să urmeze, nu au motive de îngrijorare privind găsirea unui job.

Blajul este un orășel cu doar 20.0000 de locuitori, care a scris istorie în sport, echipa de volei fiind vicecampioană europeană. Drumurile sunt asfaltate, parcurile sunt frumoase, cu ștrand cochet, Palat Cultural renovat, la fel ca Ansamblul Câmpiei Libertății, unde se organizează anual celebrul Festival Blaj aLive. De asemenea, următoarea investiție a administrației este pentru o sală polivalentă.

Citește și Blaj, cel mai mic oraș din România care va avea o sală polivalentă, unde ar încăpea 10% din localnici: ”Va fi una dintre cele mai frumoase din țară”

Recent, subsidiara locală a gru­pu­lui german Bosch a anunțat că recru­tea­ză 206 oameni pentru centrul de producţie de la Blaj, cele mai multe joburi fiind pentru operatori la ma­şini-unelte semiautomate şi automate (100), pentru ope­ratori maşini-unelte cu comandă numerică (20), analist cali­tate (22), dar şi pentru ingineri, mecanici sau elec­tricieni.

Bosch Rexroth are vânzări globale de peste de 78 miliarde euro şi aproximativ 400.000 de angajaţi.

Compania a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 1 mld. lei (232,3 mil. euro), un profit net de 22,7 mil. lei (5 mil. euro) şi cu un număr mediu de 1.773 de angajaţi, potrivit datelor disponibile pe site-ului Ministerului Finanţelor. Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de 24 de ani şi are aproximativ 6.500 de angajaţi în patru entităţi, înre­gis­trând în 2016 vânzări totale de 332 de milioane de euro pe piaţa locală.

Pe lângă centrul de cercetare-dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnică liniară, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea