Ora de iarnă 2024 | România dă ceasul înapoi: Ora 04:00 devine ora 03:00. Cum să te adaptezi mai ușor la ora de iarnă
Ora de iarnă 2024 | România dă ceasul înapoi: Ora 04:00 devine ora 03:00. Cum să te adaptezi mai ușor la ora de iarnă
În anul 2024, România va trece oficial la ora de iarnă în luna octombrie, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Practic, vom „câștiga” o oră de somn în acea noapte, iar schimbarea va aduce după sine mai multă lumină naturală dimineața, dar totodată zile în care se întunecă mai devreme.
Citește și: Ora de iarnă 2024 | România dă ceasul înapoi săptămâna aceasta: Noaptea în care ora 4.00 devine ora 3.00
Ora de iarnă reprezintă practica de a ajusta ceasurile cu o oră înapoi în timpul toamnei, pentru a maximiza utilizarea luminii naturale în lunile de iarnă. În anul 2023, România a dat ceasurile înapoi pentru a trece la ora de iarnă în noaptea de 28 spre 29 octombrie.
Ora de iarnă în 2024
În fiecare toamnă se face trecerea la ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se prelungește cu o oră. În 2024, în România se trece la ora de iarnă pe data de 27 octombrie. Ora de la telefoanele mobile se va schimba automat dacă în setările telefonului (indiferent de sistemul de operare, Android sau iOS) există bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. În ultimii ani, toate telefoanele mobile fac această schimbare, fără să fie nevoie de altă intervenție suplimentară.
Cum să te adaptezi mai ușor la ora de iarnă
Pentru o acomodare mai ușoară a organismului și pentru a nu resimți decalajul orar, se poate face o schimbare treptată a programului de somn din timpul săptămânii, înainte de schimbarea orei din luna octombrie, cu 10-15 minute mai devreme în fiecare zi. Specialiștii recomandă și o expunere zilnică la lumina naturală.
Pentru a combate stările de oboseală și pentru o funcționare optimă a ritmului circadian sunt indicate plimbările în aer liber pe timpul zilei. Exercițiile fizice ușoare pot ajuta la stimularea organismului și la reducerea senzației de oboseală.
Rutina zilnică poate suferi modificări, mai ales în rândul copiilor mici, care au un program strict de somn, școală și activități extrașcolare, și poate fi nevoie de o perioadă de adaptare, de câteva zile, la noul program.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun