Rămâi conectat

Editorial

Optimism moderat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Este oficial. Potrivit datelor prezentate vineri de către Institutul Naţional de Statistică (INS) şi în luna martie economia românească a fost pe creştere, astfel că se poate spune că s-a pus capăt declinului şi astfel ţara noastră a ieşit din recesiune. Nu însă şi din criză!  Potrivit INS, Produsul Intern Brut în primul trimestru din 2011 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6 la sută comparativ cu trimestrul anterior, aşa încât, dacă economia a înregistrat  în anul 2009  un minus de 7,1 la sută şi în 2010 un minus de 1,2 la sută, iată că în primul trimestru din acest an a ajuns la un plus de 0,6 la sută. Aşa după cum a declarat dl. Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei de Prognoză, suportul principal al creşterii economice l-au constituit producţia industrială, care a înregistrat pe primele trei luni o creştere de 10 la sută şi, bineînţeles, exporturile – care au înregistrat de asemenea o creştere însemnată. Ghizdeanu a apreciat că „rezultatele primului trimestru sunt dătătoare de speranţă. Sunt şi alte două elemente pozitive pe perioada celor trei luni semnalate. O uşoară revigorare a sectorului de construcţii de locuinţe, care a frânat declinul întregului sector de construcţii, ceea ce face posibil ca în trimestrul II să intre şi acesta pe plus”. Potrivit domniei sale, şi la investiţiile publice şi la absorbţia de fonduri de la Uniunea Europeană stăm mai bine faţă de ce a fost anul trecut, dar nu putem să spunem că stăm mai bine faţă de potenţial, adică am putea atrage mai multe fonduri financiare de la UE, unde la ora actuală ne apropiem doar de un procentaj de circa 15 la sută în domeniul plăţilor, aspect ce ar putea fi îmbunătăţit în cea de-a doua parte a anului, când ne aşteptăm să fie mai multe fonduri atrase, mai multe plăţi, inclusiv pe infrastructură. Iar ca o concluzie finală la toate aceste date, preşedintele INS a spus că instituţia pe care o conduce ar putea lua în calcul modificarea prognozei de creştere pentru anul 2011, de la 1,5 la sută la 2 la sută.
Cu toate acestea, nu toată lumea este entuziasmată, Astfel, preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne „Romalimenta”, Sorin Minea, a declarat că „economia a crescut, dar agricultura a rămas în urmă”. El susţine că pe agricultori şi pe zootehnişti nu-i ajută cu nimic această creştere bazată pe industrie şi pe exporturi, deoarece companiile din industria alimentară nu pot ieşi la export, iar economia românească nu poate trăi exclusiv din exporturi. „Nu putem avea economie, fără  o piaţă internă” – a  concluzionat plin de năduf Minea. Nici reprezentanţii unor instituţii bancare sau financiare nu sunt prea entuziasmaţi. Astfel, Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeissen Bank şi totodată preşedintele Consiliului Fiscal crede că proclamarea cu tărie a ieşirii din recesiune pe baza celor două trimestre de creştere economică (încă modestă!) şi alimentarea aşteptărilor că acest lucru ne va permite să creştem cheltuielile sociale şi poate chiar să scădem taxele poate fi extrem de periculoasă. „Cred că avem mai degrabă nevoie de o atitudine rezervat – optimistă, prudentă şi de transmitere a unor mesaje realiste.(…) Realitatea este că România nu şi-a încheiat programul de consolidare fiscală (deficitul bugetar trebuie redus sub 3 la sută din PIB în 2012, de la 6,5 la sută în 2010), suntem abia la jumătatea drumului, şi o creştere de 1,5 la sută în 2011 şi în jur de 3,5 la sută în 2012 nu ne vor permite creşterea nivelului de trai prea rapid, dacă vrem ca acest lucru să se producă în mod sustenabil”.
Până şi premierul Emil Boc a declarat imediat după prezentarea datelor economice de către INS că „ieşirea din recesiune este un semnal pozitiv, dar care trebuie privit cu responsabilitate, prudenţă şi realism iar faptul că economia trece iată de la minus la plus trebuie consolidat”. El n-a uitat totuşi să le mulţumească românilor pentru  efortul şi greutăţile îndurate în această perioadă, afirmând că fără efortul conjugat al tuturor românilor nu am fi putut în niciun caz să ajungem aici.  Acum mai rămâne să vedem cum va fi cu traiul românilor în viitor, care a ajuns destul de jos, depăşind chiar limita suportabilului. Speranţa mai mare este că 2012 va fi an electoral şi astfel mai mult ca sigur, de prin toamnă, or să înceapă să curgă ceva pomeni guvernamentale. Numai că, spre deosebire de alegerile din trecut, de această dată lumea nu se va mai putea declara mulţumită doar cu ceva sticle de ulei şi câteva  kilograme de zahăr sau de făină… Aviz amatorilor!
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea