Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Oportunitate pentru înființarea unui nod intermodal la Sebeș, prin asocierea cu chinezii din Shuozhou

Bogdan Ilea

Publicat

în

Oportunitate pentru înființarea unui nod intermodal la Sebeș, prin asocierea cu chinezii din Shuozhou

Sebeșul se pregătește să încheie un acord de cooperare pentru intensificarea relațiilor și promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea realizării unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială, cu municipiul Shuozhou, provincia Shanxi din Republica Populară Chineză. Un eventual proiect este înființarea unui nod intermodal la Sebeș.

În baza celor 75 de ani de relații diplomatice și de schimburi culturale, economice, de forță de muncă și sincera prietenie între România și China, cele două administrații ale orașelor se pregătesc să încheie un acord de cooperare. Scopul acestei colaborări este posibila demarare a unor proiecte comune de pe urma cărora ambele orașe ar urma să beneficieze.

Am avut mai multe discuții legate de intențiile lor de a dezvolta activitați economice în România. Proiectele pe care dânșii doresc să se axeze sunt pentru transport și am avut o discuție pe tema unui intermodal la Sebeș. Acesta are ca scop trecerea mărfurilor de la Sebeș, de pe șosea pe cale ferată, având în vedere, atât intenția României, cât și intenția la nivel mondial, de a se crea un transport verde. 

Privind tema aceasta a intermodalului, dânșii au intenții pentru crearea unei legături de transport între China și Europa și sunt interesați să investească, posibil, și în această direcție pentru un intermodal. Totul a fost la nivel de discuție, nu putem să spunem că au fost foarte aplicate, pentru ca nici nu ar fi fost normal. Am făcut o solicitare celor de la ministerul de externe pentru a viza un astfel de acord între comunități, această înfrățire. Acesta fiind primul pas.

O altă temă pe care am atins-o a fost aceea de investiții în surse de energie verde, alternativă. Ei având în zona lor companii care se ocupă cu producerea de energie electrică din sistem hidro. Avem și noi astfel de activități pe Valea Sebeșului, în zona noastră, totodată pe eolian și panouri fotovoltatice.

Așteptăm după ce se va aproba în Consiliul Local să facem un anunț oficial, iar apoi probabil dânșii vor organiza o vizită la Sebeș. Atunci vom putea continua discuțiile noastre și putem să știm dacă rămân interesați. La prima discuție ei au apărut extrem de interesați pentru a investi în cele două direcții, transport și energie verde” a transmis primarul Sebeșului, Dorin Nistor, pentru ziarulunirea.ro.

Alte domenii vizate în acordul de cooperare sunt: administrație publică locală, economie, educație, cultură și sport, mediu, medicină, agricultură și dezvoltare locală, turism și alte domenii de cooperare de interes reciproc și stabilitate.

Orașul Shouzhou, din Republica Populară Chineză, a luat naștere în urma reformei și deschiderii Chinei. Este situat între provincia Shanxi și Mongolia interioară. Primul proiect de cooperare pe scară largă dintre China și străini a fost construirea și dezvoltarea minei de cărbuni Pingshuo Antaibao, care a ajutat la înființarea oficială a Municipiului Shouzhou în ianuarie 1989.

Alcătuirea orașului este formată din două districte, un oraș, trei județe și șase zone de dezvoltare la nivel provincial, având o suprafață totală de 10.600 de kilometri și o populație de aproximativ 15 milioane de locuitori.

Posibilul colaborator al Sebeșului are o accesibilitate omnidirecțională. Acesta ajută la dezvoltarea celor 2 mari proiecte de trasnport din China, „Centrua și drumul” și „Beijing-Tianjin-Hebei”, care este o prioritate pentru agenda economic din China.

Vor acorda sprijinul necesar efectuării de schimburi de experiență și de bune practici între delegațiile formate din reprezentanți ai instituțiilor locale și specialiști care desfășoară activități în domeniile cultural, economic, administrativ, turistic, social, sanitar, educativ și de mediu;
Vor acționa pentru realizarea unor schimburi de experiență între structurile administrative
aflate în coordonarea celor două părți semnatare, stabilirea și realizarea unui sistem relațional între aceste structuri și promovarea imaginii activității acestora la nivelul comunităților locale ale celor două Părți; 
Vor contribui la dezvoltarea cooperării între organizațiile și instituțiile de știință, cultură, sănătate, învățământ, asistență și protecție socială, sport, turism, mediu, gospodărie comunală din unitățile lor administrativ-teritoriale,” se arată în referatul de aprobare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea