Rămâi conectat

Actualitate

ONG-urile romilor, scrisoare către Klaus Iohannis: Solicităm DEMITEREA domnilor Marcel Vela și Traian Berbeceanu

Publicat

în

ONG-urile UCTRR – Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România și Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii au trimis o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis prin care îi solicită să-i demită de urgență pe ministrul de Interne, Marcel Vela și pe șeful acestuia de cabinet, Traian Berbeceanu, ca urmare a incidentelor violente dintre grupurile de romi și forțele de ordine, din perioada Paștelui.

”Organizațiile neguvernamentale semnatare, Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii și UCTRR – Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România vă solicită demiterea de îndată a domnilor Marcel Vela – Ministrul Afacerilor Interne și Traian Berbeceanu – Șeful său de cabinet pentru comportamentul iresponsabil, managementul profund defectuos și instigarea poliției române la săvârșirea de acte de violență împotriva propriilor cetățeni.

În perioada recentă, în contextul situației de urgență declarate de autoritățile române, au avut loc mai multe incidente în comunități locale, atât de romi cât și în comunități de români.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul de la Hunedoara – blocul Micro 6, mai multe persoane (atât romi cât și români) au reclamat că au fost batuți de polițiști ca “răzbunare”, in urma unei confruntari anterioare. Din filmările disponibile public se vede cum un bărbat este bătut de forțele speciale într-o scară de bloc, iar un copil de 14 ani a fost bătut lângă bloc. Poliția a intrat în multe locuințe, fără a avea mandat, a folosit gaze lacrimogene în spații închise, inclusiv împotriva unor femei și a copiilor minori (unul avea 11 ani). Doi bărbați au fost bătuți de forțele speciale când au dorit sa depună plangere împotriva acestor abuzuri.

În cazul din Rahova-Bucuresti, persoana cunoscută public drept Spartacus a prezentat scuze polițiștilor pe pagina sa de Facebook și apare cu fața tumefiată. Nu este clar nici în ce condiții au survenit aceste răni și nici cum a putut sa posteze pe facebook, având în vedere ca era în stare de arest preventiv. Aceasta postare induce cumva dorința polițiștilor implicați de a îl umili, forțându-l să–și ceara scuze public. Mai mult, acesta a fost ironizat de Sindicatul Europol al Poliției Române. De asemenea, mai multe persoane, inclusiv copii minori din cartierul Rahova au reclamat că au fost batuți de poliție, care ar fi intrat la adresa greșită (căutandu-l pe Spartacus) și ulterior au plecat cerandu-și scuze pentru confuzie.

În cazul de la Bolitin-Vale, jud. Giurgiu, se vede clar în filmări cum poliția lovește cu bestialitate persoane de etnie romă care erau deja incatusate si culcate la pamant și cum acestea țipă de durere. Polițistul reprosează acestora că vorbesc în limba romani și că fac live-uri pe net. Mai mulți copii romi din acelasi cartier dorm pe câmpuri și sunt refugiați de teama abuzurilor poliției.

Stimați domni,

Domnul Marcel Vela, Ministru de Interne a gestionat în mod defectuos situația curenta de criză de la un capăt la altul. După ce cu ocazia sărbătorilor de Paște a dorit să folosească poliția pe post de curier al Bisericii Ortodoxe Române și să expună în mod iresponsabil populația la efectele deosebit de distructive ale COVID 19, Ministrul Afacerilor Interne a recidivat și a susținut abuzurile săvârșite de poliție împotriva cetățenilor, explicit împotriva cetățenilor de etnie romă, dar nu exclusiv.

Domnul Traian Berbeceanu, șeful său de cabinet a prezentat în mod clar abordarea Ministerului, afirmând în mod public faptul că “la violență trebuie raspuns cu violență”. O asemenea abordare este inadmisibilă într-un stat de drept și încalcă în mod flagrant principiile drepturilor omului.

În aceasta logica a promovarii violenței, instigate de la nivelurile superioare ale Ministerului Afacerilor Interne, actele prezentate anterior sunt lesne de înteles. La cele mai înalte eșaloane, Ministerul Afacerilor Interne, sub conducerea incompetentă și iresponsabilă a domnilor Marcel Vela și Traian Berbeceanu, a promovat activ escaladarea violențelor și a instigat ofițerii de poliție să bată cetățenii. Ceea ce au și făcut. Au făcut-o și la București unde un bărbat a fost împuscat mortal, au făcut-o și la Bolentin-Vale unde filmările arată acte grave de tortură și probabil că o vor face în continuare, daca dumneavoastră, Stimate domnule Președinte și Stimate domnule Prim-ministru, nu veți interveni să ii demiteți pe cei doi oameni de la comanda Ministerului Afacerilor Interne.

După cum cunoasteți, România a solicitat derogarea de la aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, în baza art. 15, pe perioada stării de urgență. Organizațiile semnatare suntem profund consternate de abuzurile grave săvârșite de poliție în această perioadă, și de instigările fățișe la violență venite de la vârful conducerii Ministerului Afacerilor Interne. Refuzăm să credem că România a solicitat aceste derogari pentru a permite sau a facilita aceste abuzuri grave împotriva propriilor cetățeni și tocmai din acest motiv avem toată încrederea că, spre deosebire de Ministrul Afacerilor Interne și de șeful său de cabinet, dumneavoastră, în calitate de șef al statului român și respectiv al puterii executive, veți lua deîndată măsurile necesare pentru stoparea acestor abuzuri, promovând astfel un climat de legalitate și responsabilitate în societatea noastră.

În această perioadă dificilă, cu atât mai mult, poliția trebuie să fie alaturi de cetățeni, să sprijine populația și să aplice legea în mod obiectiv. Rolul poliției în societate este de a aplica legea, iar atunci când anumite persoane au o conduită nelegală, poliția are rolul de a interveni pentru imobilizarea acestora și prezentarea lor în fața justiției pentru a se dispune măsurile legale. Nicăieri în Constituția țării (și nici în legislația aferentă) nu se arată că poliția este responsabila să promoveze violenta, să bată cu bestialitate cetățeni încatușați, să bată copii minori, să împuște mortal oameni sau să tortureze proprii cetățeni pentru că vorbesc în limba maternă.

În concluzie, vă aducem la cunoștință că vom sesiza și organele judiciare competente cu privire la aspectele semnalate, dar vă reiterăm solicitarea noastră respectuoasă de a demite deîndată atât Ministrul Afacerilor Interne cât și șeful său de cabinet și de a numi la conducerea Ministerului Afacerilor Interne persoane care promovează aplicarea legii românești în vigoare și nu a legii pumnului și a violenței.”, arată asociațiile romilor.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Percheziții în județul Alba: Prejudiciu de aproape 4,7 milioane de lei, în cazul unor firme care colectează și reciclează deșeuri

Publicat

în

Percheziții în județul Alba: Prejudiciu de aproape 4,7 milioane de lei, în cazul unor firme care colectează și reciclează deșeuri

Polițiștii din Gorj au efectuat 27 de perchiziții, în cursul dimineții de miercuri, 18 mai, în Alba și alte 9 județe, la agenți economici și persoane fizice, care desfășoară activități de colectare și reciclare de deșeuri.

În această dimineață, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, efectuează 27 de percheziții domiciliare, în județele Gorj, Giurgiu, Timiș, Alba, Suceava, Neamț, Iași, Olt, Dolj, Sibiu și municipiul București, în vederea documentarii activității infracționale a unor agenți economici și persoane fizice, care desfășoară activități de colectare și reciclare de deșeuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Perchezițiile se derulează la sediile și punctele de lucru ale mai multor agenți economici, precum și la domiciliile unor persoane fizice, care, începând cu anul 2017 și până în prezent, ar fi dezvoltat un sistem de fraudare și inducere în eroare a operatorilor implicați în mecanismul de transfer al responsabilității stabilite în sarcina producătorilor de deșeuri din ambalaje, cauzând un prejudiciu de aproximativ 4.700.000 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Președintele Ungariei vine sâmbătă în Alba Iulia: Novák Katalin va fi prezentă la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen

Publicat

în

Președintele Ungariei vine sâmbătă în Alba Iulia: Novák Katalin va fi prezentă la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen

Președintele Ungariei, Novák Katalin, va vizita municipiul Alba Iulia în data de 21 mai 2022, cu ocazia dezvelirii statuii principelui Gábor Bethlen.

Sâmbătă, 21 mai, reprezentanții Bisericii Reformate Maghiare vor sărbători Ziua Bisericii Reformate Maghiare la Alba Iulia potrivit portatului maghiar Maszol.

La ora 11, la Alba Iulia, Katalin Novák va susține un discurs.

Elit - Gustul Desăvârșit

Seria evenimentelor va continua la prânz cu slujba lui Zoltán Balog, pastorul Sinodului Bisericii Reformate Maghiare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș-Deva: Până la ce oră se efectuează lucrări

Publicat

în

Restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș-Deva: Până la ce oră se efectuează lucrări

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, astăzi, 18 mai 2022, în funcție de condițiile meteorologice, se vor executa lucrări de reparații pe autostrada A1 Sibiu-Deva și pe DN7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu, astfel:

– autostrada A1 Sibiu-Deva, km 368 – 370, sensul de deplasare Sibiu-Deva, sunt restricționate banda de urgență și prima bandă pentru lucrări de revizie a rosturilor de dilatație, până la ora 16:00;

– DN 7, pe tronsoanele kilometrice 165+161 de metri – 166+148 de metri și 169 – 170, pe raza localităților Blidari-Budești, se efectuează lucrări de reparații la partea carosabilă. Circulația rutieră se desfășoară pe jumătate din cale, dirijată de piloți de circulație;

Elit - Gustul Desăvârșit

– DN 7, km 231+300 de metri – 232, pe raza localității Câineni, se execută lucrări de consolidare a grindei, până la ora 16:00. Circulația rutieră se desfășoară pe jumătate din cale, dirijată de piloți de circulație, doar în momentul în care se toarnă beton.

Recomandăm conducătorilor auto să circule cu atenție în zona lucrărilor, asigurându-se temeinic înainte de schimbarea benzii de circulație și să evite efectuarea depășirilor sau manevrelor periculoase.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare