OMS laudă modelul aplicat de Suedia în lupta împotriva pandemiei, în ciuda faptului că ţara înregistrează peste 20.000 de infecții și aproape 2.500 de decese
Organizația Mondiala a Sănătății pare că s-a sucit, lăudând recent modelul aplicat de Suedia, care a refuzat să își pună pe butuci economia din cauza epidemiei de coronavirus. Din nefericire, concluzia OMS vine după ce majoritatea țărilor din Europa și-au periclitat serios economia, închizând companii.
Dr. Mike Ryan, directorul executiv care se ocupă de programele de Urgență ale OMS în Geneva, a apreciat strategia impusă de țara scandinavă, considerând că sunt „lucruri de învățat” de la aceasta, care s-a bazat pe autoreglementarea cetățenilor.
„Cred că vom ajunge la o nouă noțiune de normalitate. Cred că în multe privințe Suedia reprezintă un model de viitor, dacă dorim să ne întoarcem la o societate care nu are restricții”, a declarat expertul în urgențe.
În Suedia, strategia de a ţine societătatea deschisă, fără impunerea de măsuri, este aplaudată de cetăţeni. Soluţia a fost propusă de un grup de cercetători, iar apoi parafată de guvern. Totuşi, unii virusologi suedezi sunt sceptici că drumul pe care merge ţara este cel mai bun.
„Cred ca există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control și că a lăsat boala să se răspândească”, a declarat pentru presa Ryan, citat de New York Post. Acesta a subliniat, legat de această percepție că „nu este deloc adevărată”.
Suedia, cu o populație de 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat peste 20.300 de cazuri și 2.462 de decese. Totodată, peste 1.000 de cetățeni s-au vindecat, după ce au contractat virusul.
Dr. Anders Tegnell, principalul epidemiolog al Suediei, crede că decizia ţării de a impune o serie de măsuri de carantină mai puţin stricte „a funcţionat în anumite aspecte deoarece sistemul de sănătate a putut să se descurce cu numărul de pacienţi”, scrie BBC.
Dr. Tegnell a declarat că cel puţin jumătate din numărul total de decese a fost înregistrat în aziluri de bătrâni şi „este neclar dacă măsurile de carantină ar fi oprit acest lucru sau nu”. El a adăugat că decizia de a impune măsuri mai relaxate decât în restul ţărilor europene implică faptul că nivelul de imunitate este de 20% în Stockholm, capitala ţării.
Surse: stiripesurse, businessmagazin
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază
CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază Fiecare om care trăieşte într-o societate trebuie să cunoască câteva reguli de bune maniere. Salutul este esenţial în stabilirea unor relaţii cu cei din jur. Oamenii nu trebuie priviţi în funcţie de clasa […]
Ziua Regalității. 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică: Sosirea lui Carol, Independenţa şi Regatul
Ziua Regalității. 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică: Sosirea lui Carol, Independenţa şi Regatul În această zi sunt marcate trei momente istorice: la 10 mai, în 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877 Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat […]
9 mai – ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a decedat un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru”
9 mai, ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a murit un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru” Ziua de 9 mai are dublă semnificație în cultura poporului nostru. Într-o zi de 9 mai, acum 123 de ani, se năștea Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a […]