Rămâi conectat

Actualitate

Olimpiadele naţionale reconfirmă valoarea învăţământului din judeţul Alba

Publicat

în

Mălina Roşca, în lotul naţional al României la astronomie şi astrofizică

    Mălina Roşca, elevă în clasa a VII-a la Şcoala „Mihai Eminescu” Alba Iulia, a fost cooptată în lotul naţional lărgit al României la finalul Olimpiadei Naţionale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică Junior desfăşurată în Ilfov, ne-a informat prof. Rodica Băruţă, inspector şcolar la IŞJ Alba. Eleva pregătită de prof. Adriana Constantin a obţinut 30,60 de puncte la astrofizică şi 26,85 pct. la fizică, primind şi o menţiune de onoare din partea Societăţii Române de Fizică. Tot la fizică, Eden Natan Muntean (VI), elevul prof. Ilidko Filimon de la Şcoala „Axente Sever” Aiud, a fost premiat cu medalie de argint, la câteva locuri de ultima menţiune, de care l-au despărţit doar 1,4 puncte. Aceeaşi distincţie a primit-o şi elevul pregătit de prof. Ioan Bîrsan, Dragoş Duşe, din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Lucian Blaga”, aflat la fel de aproape de menţiune. Cu o menţiune de onoare oferită de SRF s-a întors acasă şi Eduard Petrea, de la Şcoala nr. 3 Cugir, pregătit de prof. Cornel Mitea. Felicitări tuturor! (R.G.)

Olimpicii de la Colegiul Naţional „HCC” au făcut cinste judeţului Alba

Electrica Furnizare Discount

La finalul Olimpiadei Naţionale de Biologie, desfăşurate la Ploieşti, elevii judeţului Alba s-au întors acasă cu 3 menţiuni şi 3 premii speciale, toate obţinute de 3 elevi ai Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Astfel, elevele pregătite de prof. Valer Cerbu (el însuşi secretar al Comisiei naţionale a olimpiadei), Maria Vinţan (IX), aflată la doar două puncte de un loc pe podium şi Raluca Cristea (X), au primit câte o menţiune MECTS şi un premiu special, aceleaşi distincţii primindu-le şi Iulian Jurj (XI), elevul prof. Anna Milea calificându-se şi în lotul naţional lărgit al României, de 20 de elevi, pentru barajul în vederea participării la faza internaţională. El s-a aflat la numai 3 puncte de titlul de vicecampion olimpic naţional, deoarece premiul III nu s-a decernat. Bravo! (R.G.)

Elevul Andrei Precupescu, la barajul pentru lotul naţional la limba română
Prof. Ioana Crâsnic, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, ne-a comunicat rezultatele obţinute de elevii judeţului Alba la Olimpiada Naţională de Limbi Moderne, desfăşurată la Târgu Jiu – germană, Rm. Vâlcea – engleză şi Timişoara – franceză şi italiană. Astfel, la limba germană, elevii prof. Margareta Hausner de la Şcoala „Sf. Iosif”, Ana-Horiana Franchini şi Andrei Precupescu au cucerit titlul de vicecampioni olimpici la clasa a IX-a, nivel B1. Acelaşi elev a mai obţinut premiul III, nivel B2, la proba individuală şi premiul II la proba de proiect, fiind totodată selectat pentru grupul de 15 elevi care vor avea un seminar de pregătire la Hunedoara, în data de 25 aprilie, în vederea desemnării celor 2 reprezentanţi ai României la etapa internaţională.
De asemenea, doi elevi ai Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş au cucerit menţiuni la nivelul C1: Christian Giurgiu (prof. Adina Mucenicu) şi Phineas Muller (prof. Daniela Elekeş), acesta primind şi premiul I la proba de proiect, nivel C1. Casiana Ekart, o altă elevă a liceului din Sebeş, pregătită de prof. Anca Drăghiţă, a obţinut premiul III la limba engleză.
Pentru rezultate foarte bune, 3 elevi de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia s-au întors de la Timişoara cu menţiuni oferite de IŞJ Timiş (separat de cele decernate de MECTS): Alexandra Vână, la franceză (prof. Sofica Rusu), respectiv Laura Săbău-Tătar şi Georgia Paştiu – la italiană (prof. Lucia Pilţu). Robert GHERGU

Elevii români şi maghiari, pe podium la Olimpiada Naţională de Limba Română

Prof. Ioana Crâsnic, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, ne-a comunicat rezultatele obţinute de elevii judeţului la Olimpiada Naţională de Limba Română, respectiv Limba Română pentru Minorităţi, desfăşurată la Piteşti şi Târgu-Jiu. Astfel, reprezentanţii judeţului Alba s-au întors cu un premiu I, un premiu II, un premiu III şi două premii speciale. La Piteşti, Diana Bâlc, eleva prof. Gabriela Gâlea de la Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud, s-a clasat pe treapta a treia a podiumului la clasa a X-a, iar Renata Sava (XI), de la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş (prof. Georgeta But), a primit un premiu special, ca de altfel şi colega ei din clasa a VIII-a, Roxana Marcu (prof. Cristina Sterca). La Olimpiada Naţională de Limba Română pentru Minorităţi, Andreea Kis, eleva prof. Margareta Bardi de la Colegiul Naţional “B. Gabor” Aiud, a cucerit premiul la clasa a VIII-a, iar Amina Mucenicu, elevă la Şcoala nr. 2 Sebeş (prof. Mihaela Laioş), s-a clasat a doua la nivelul claselor a VI-a. Felicitări elevilor şi profesorilor care i-au pregătit! (R.G.)

Florentina Ungureanu, aproape de podiumul olimpic la „Textile şi pielărie”
Eleva Grupului Şcolar Industrial Sebeş, Florentina Ungureanu, a obţinut o menţiune la Olimpiada Naţională de Industrie Textilă şi Pielărie, găzduită în premieră de Grupul Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan”, condus de prof. Magda Stan. Florentina Ungureanu s-a aflat la doar două puncte de podium, ea obţinând prima menţiune la clasa a XI-a, la această disciplină. Pe primele locuri s-au clasat: 1. Cristina Şuţă (AG), 2. Marian Istrate (PH), 3. Tabita Creţu (SV), alte două menţiuni fiind acordate lui Ioan Oncea (TM) şi Cristinei Băitoi (IS). Şi Roxana Breazu a avut un rezultat bun, lipsindu-i doar 8 puncte pentru a obţine menţiune. La acest nivel, clasamentul final este următorul: 1. Mihaela Zaharia (SV), 2. Gabriela Topală (VS), 3. Lidia Bischin (SB), menţiuni: Alexandra Arhip (IS), Andreea Călin (PH), Andrei Cîrstea (BV). Cei 70 de elevi olimpici, împreună cu dascălii care i-au însoţit, s-au arătat deosebit de încântaţi de modul în care a fost organizată olimpiada. (R.G.)

Menţiuni speciale la chimie
Două eleve din judeţul Alba au obţinut menţiuni speciale la Olimpiada Naţională de Chimie găzduită de municipiul Baia Mare, ne-a comunicat prof. Rodica Băruţă, inspector şcolar de specialitate la IŞJ Alba. Este vorba despre Miruna Crintea, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş (prof. Dina Popa), respectiv Diana Borcău (X), de la Şcoala „Sf. Iosif” Alba Iulia, aproape de a obţine o menţiune MECTS. Eleva pregătită de prof. Adina Ghervan a obţinut anul trecut menţiune la etapa naţională a olimpiadei de chimie desfăşurate la Timişoara. Felicitări! (R.G.)

Publicitate

Actualitate

Echipa de studenți de la Universitatea ”1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia câștigătoare la dezbaterile pe tema digitalizării educației organizate de ED Regiunea Centru

Publicat

în

Echipa de studenți de la Universitatea ”1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia câștigătoare la dezbaterile pe tema digitalizării educației organizate de ED Regiunea Centru

Peste 50 de tineri din Regiunea Centru alături de profesorii îndrumători, au participat la dezbaterile pe tema digitalizării educației organizate de EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alături de structura gazdă – Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, activitate derulată în parteneriat cu organizația Agora Debate și Inspectoratele Școlare Județene din regiune. În urma feed-back-ului transmis de partici-panți, deși un procent de 58% dintre ei preferă un sistem de prezență clasic, 32% au spus că o formă hibrid ar fi potrivită pentru studiu, dar este necesar ca resursele umane să fie pregătite mai bine, elevii să fie mai deschiși, părinții mai cooperanți și este necesară o infrastructură adecvată, cu asigurarea accesului egal la educație pentru toți elevii, indiferent de mediul socio -economic din care provin.

Înscrierile la dezbateri au început în iunie, fiind deschise până în luna septembrie2021. Inițial, s-au înscris 18 echipe la dezbaterile pentru elevi dar, din varii motive de sănătate, mai ales, au rămas în competiție 13 echipe de elevi din regiune. În data de 16 octombrie 2021, elevii prezenți au dezbătut în două runde temele propuse de EUROPE DIRECT Regiunea Centru alături de parteneri, respectiv ”dacă educația tre-buie să se concentreze pe digitalizarea educației” și ”dacă trebuie introduse cursuri obligatorii de tehno-logie și digitalizare pe toată durata studiilor, încă din clasele primare”. Studenții din cele 4 echipe înscrise au dezbătut pro sau contra în ziua următoare, 17.10.2021, ”dacă universitățile ar trebui să ofere fiecărui student admis varianta efectuării studiilor în sistem full e-learning partea teoretică, iar partea de labora-tor/practică să fie fizic sau cel mult hibrid”. Cei ce au evaluat ideile aduse în dezbatere, strategiile utiliza-te în prezentare a argumentelor, justificarea lor și stil oratoric, au fost arbitrii propuși de către organizația Agora Debate, care au stabilit punctajele prin care au fost desemnați câștigătorii acestor dezbateri.

Electrica Furnizare Discount

”Activitatea pe care am propus-o a venit în contextul pandemiei, ce a obligat sistemul educațional să treacă în mediul online, iar elevii, studenții, profesorii, au trebuit cu toții să se adapteze ca structură de învățare și predare la mediul online. După cum a anunțat Comisia Europeană încă în 2019, trendul la nivel european se concentrează pe pregătirea statelor membre pentru o eră digitală, inclusiv pentru digi-talizarea educației, dar asta nu însemna neapărat că toate cursurile se vor ține online, ci mai degrabă că este necesară perfecționarea abilităților de utilizare a tehnologiilor digitale, fiind nevoie de resurse edu-caționale și platforme adaptate accesului online, inclusiv dotarea infrastructurii educaționale cu echipa-mente adecvate. Noi, prin ADR Centru investim la nivel regional peste 145 milioane euro fonduri europe-ne nerambursabile în modernizarea unităților de învățământ, în laboratoare, în echipamente digitale și mobilier pentru unitățile de învățământ. Am apreciat pasiunea participanților care au făcut eforturi să se pregătească pe temele date. Reprezentanța Comisiei Europene în România ne-a susținut în finanțarea activităților și a felicitat participanții pentru contribuția adusă la înțelegerea conceptului de digitalizare, prin implicarea în această activitate. Europarlamentarul Lorant Vincze, care se va întâlni cu câștigătorii la Bruxelles a apreciat demersul nostru și dorința de dezvoltare personală a tinerilor. Vom continua să le oferim tinerilor motive să participe în continuare la evenimentele și activitățile Europe Direct și să le transmitem valori europene, idealuri și resurse pentru transformarea ideilor în fapte”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

După o zi întreagă de dezbateri la elevi, punctajele acordate de cei 4 arbitrii ce au jurizat perechile de echipe pro și contra, au declarat ca fiind cele mai bune echipe: echipa ”Goga 3” de la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu pe locul 3, ”CNMV SG” de la Colegiul National” Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, pe locul 2, iar ”Opinionaters” de la Colegiul Național “Andrei Șaguna” din Brașov pe locul 1. Câștigătoare la dezbaterea pentru studenți a fost echipa de la Universitatea ”1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia. Toate cele patru echipe, formate din elevi, studenți și profesori coordonatori vor participa la vizita de la Bruxelles, pe care EUROPE DIRECT Regiunea Centru și ADR Centru o vor desfășura în perioada următoa-re. Datorită acestei activități, principalele idei cu care vor merge câștigătorii la Bruxelles, pentru a le prezenta reprezentanților Comisie Europene, se referă la: necesitatea formării serioase și de lungă dura-tă a cadrelor didactice, importanța asigurării de resurse educaționale, infrastructură, biblioteci virtuale, lecții mai interesante, aplicații interactive, acces la internet pentru toții, mai multă pregătire privind me-todele de predare si planificare, teste interactive (gen kahoot), adaptarea programei școlare la sistemul de predare online, pagini de e-learning cu exemple și o bază de date unitară la nivel național.

Context activitate:

Din dorința de a stimula implicarea tinerilor în acest gen de activități, de a-i ajuta să-și dezvolte gândirea analitică și de a fi mai bine pregătiți pentru viitor, Centrul EUROPE DIRECT Regiunea Centru a propus organizarea acestei competiții de dezbateri de tema digitalizării, respectiv pe Prioritatea Comisiei Euro-pene ”O Europă pregătită pentru era digitală”. Echipele înscrise în dezbaterile #DigitalEU au pus accent pe trecerea de la sistemul clasic de predare la cel on-line, provocările întâlnite, exemplele de bune prac-tici și propunerile de îmbunătățire a sistemului de predare online la noi în țară.

Echipe înscrise:

La elevi au participat în dezbateri următoarele echipe: IMPACT de la Liceul Vocațional de Arte Plastice Hans Mattis Teutsch, MIDAS-DEBATE de la Liceul Andrei Mureșanu, GOGA 3 de la Colegiul Național „Oc-tavian Goga” Sibiu, OPINIONATERS de la Colegiul Național “Andrei Șaguna” Brașov, GHIBU de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu, DEBATE UNITED de la Colegiul Național Unirea Brașov, PARLEY PATROL de la Colegiul Național „Áprily Lajos” Brașov, ECODEBATE de la Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian Alba Iulia, OCTALKS de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Toplița, CNMVSG de la Colegiul National” Mi-hai Viteazul” Sfântu Gheorghe, BRÂNCUȘI de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Sfântu Gheor-ghe, LUCKY CHARMS de la Liceul Teoretic Mircea Eliade, Întorsura Buzăului și AGREE TO DISAGREE de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” Covasna.

Cele patru echipe participante la studenți au fost două echipe din partea Universității Tehnice din Cluj Napoca, Facultatea de Inginerie Industrială – Extensia Universitară Alba Iulia, o echipă de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și o echipă din partea Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Modalitatea de desfășurare a dezbaterilor:

Au putut participa elevii de liceu, atât din mediul urban, cât și rural, precum și studenții ce frecventează cursurile unei universități localizate în Regiunea Centru. Înscrierea s-a făcut de către profesorul coordo-nator. Pentru elevi: formatul dezbaterilor a fost World Schools – 6 minute per discurs. Echipele partici-pante au fost formate din 3 elevi și un profesor coordonator. Cele mai bune 3 echipe – debateri și profe-sor coordonator, vor participa la o vizită de studiu la Bruxelles. Pentru studenți: formatul dezbaterilor a fost British Parliamentary – 7 minute per discurs. Echipele participante au fost formate din 2 studenți și un profesor coordonator, iar cea mai bună echipă – studenți și coordonator – va participa alături de echi-pele câștigătoare ale elevilor, la vizita de studiu la Bruxelles. Arbitrajul s-a făcut conform standardelor medii recunoscute în comunitatea de dezbateri academice, în formatele de dezbateri World Schools și British Parliamentary.

Citește mai mult

Actualitate

ALERTĂ falsă de incendiu la un spital din România: „Un angajat ar fi prăjit pâine”. 28 de pompieri cu 4 autospeciale s-au deplasat la fața locului

Publicat

în

ALERTĂ falsă de incendiu la un spital din România: „Un angajat ar fi prăjit pâine”. 28 de pompieri cu 4 autospeciale s-au deplasat la fața locului

O alertă de incendiu a fost lansată sâmbătă, la Spitalul Județean din Timișoara, după ce o persoană a sunat la 112 și a anunțat că în interior se simte miros de fum. Raul Pătrașcu, managerul unității medicale, a declarat la Digi24 că pompierii au ajuns foarte repede la fața locului și au făcut verificările necesare, constatând că nu există niciun pericol de incendiu. „Nu ne permitem niciun moment de relaxare. Cei de la ISU nu au găsit nicio problemă la instalația electrică sau de oxigen. Un angajat ar fi prăjit pâine”, a precizat managerul.

„Nu este vorba de un incendiu, a fost alarmă falsă. Colegii de la ISU au venit foarte repede. Un angajat a sunat la 112 și a declarat că simte miros de fum. Am cerut să se verifice fiecare încăpere și instalație. Nu ne permitem niciun moment de relaxare. Nu au găsit nicio problemă la instalația electrică sau de oxigen. Un angajat ar fi prăjit pâine. Am deschis o anchetă şi dacă se dovedeşte că aşa au stat lucrurile, angajatul va fi pedepsit sever pentru că este strict interzisă utiliazrea oricărei aparaturi decât cele aprobate. Ne bucurăm că nu a fost nevoie nici să evacuăm, nici să mutăm pacienţii, dar şi că atât colegii noştri, cât şi cei de la ISU au intervenit prompt. Colegii de la ISU au părăsit incinta, după ce au făcut toate verificările necesare”, a declarat la Digi24 managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Electrica Furnizare Discount

Zeci de pompieri au ajuns la fața locului, după ce un apel la 112 a fost înregistrat sâmbătă. Reprezentantii ISU au făcut verificări și au constatat că este vorba despre o alarmă falsă și că nu există pericol de incendiu.

„În urma unui apel la 112, astăzi, la ora 11:18, am fost anunțați de prezența unui miros de plastic ars, fără degajări de fum, la Spitalul Casa Austria, secția de arși, cu declanșarea alarmei de incendiu. La fața locului s-au deplasat de urgență 28 de pompieri cu 4 autospeciale de stingere, 2 autoscări de lucru la înălțime, un echipaj SMURD TIP B, o autospeciala de transport personal și victime multiple și un echipaj CBRN. În urma recunoașterii efectuată la fața locului, nu se confirmă mirosul. De asemenea, în urma măsurătorilor efectuate de echipajul CBRN, nu s-au identificat depășiri ale valorilor normale”, au anunțat reprezentanții ISU Timiș.

sursa: digi24.ro / Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

 

Citește mai mult

Actualitate

Angela Băruță, Inspector Școlar Adjunct al IȘJ Alba, a trecut la cele veșnice. Profesorul decorat cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ“ în grad de comandor

Publicat

în

Angela Băruță, Inspector Școlar Adjunct al IȘJ Alba, a trecut la cele veșnice. Profesorul decorat cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ“ în grad de comandor

„Profund îndurerați am aflat de trecerea neașteptată la cele veșnice a celei care a fost Prof. Angela Băruța, Inspector Școlar General Adjunct al IȘJ Alba. În aceste clipe de adâncă tristeţe aducem omagiul și recunoștința noastră pentru OMUL si pentru DASCĂLUL , Angela Băruța, un model de optimism, dăruire, entuziasm și implicare! Drum lin spre cer și odihnă veșnica în Împărăția lui Dumnezeu! Deși nu există cuvinte care să aline durerea familiei transmitem compasiunea noastră în aceste momente dificile! Sincere condoleanţe!” , transmite  colectivul IȘJ Alba.

Ordinul „Meritul pentru Învăţământ“ în grad de comandor

Angela Băruţă a fost profesor de istorie nu mai puţin de 39 de ani. După absolvirea Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, în 1968, a devenit profesor de istorie la Şcoala din Şard. „Cea mai mare realizare acolo a fost că am reuşit să facilităm într-o şcoală de sat condiţii întâlnite înainte de 1989 doar în şcolile reprezentative de la oraş “, a declarat Angela Băruţă, care a predat istoria şi la alte două şcoli din Alba Iulia: şcoala nr. 9 şi Colegiul Apulum.

Electrica Furnizare Discount

Timp de trei ani a fost inspector şcolar responsabil cu evidenţa personalului didactic, iar între 2001-2005 a condus Inspectoratul Şcolar Alba, ca inspector şcolar general adjunct. Rezultatele profesionale i-au adus Diploma de Excelenţă din partea Ministerului Educaţiei, Ordinul «Meritul pentru Învăţământ» în grad de comandor, iar pentru promovarea învăţământului preuniversitar din Alba i-a fost înmânată Diploma de fidelitate din partea Inspectoratului Şcolar.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare