Rămâi conectat

Actualitate

Olimpiadele naţionale reconfirmă valoarea învăţământului din judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Mălina Roşca, în lotul naţional al României la astronomie şi astrofizică

    Mălina Roşca, elevă în clasa a VII-a la Şcoala „Mihai Eminescu” Alba Iulia, a fost cooptată în lotul naţional lărgit al României la finalul Olimpiadei Naţionale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică Junior desfăşurată în Ilfov, ne-a informat prof. Rodica Băruţă, inspector şcolar la IŞJ Alba. Eleva pregătită de prof. Adriana Constantin a obţinut 30,60 de puncte la astrofizică şi 26,85 pct. la fizică, primind şi o menţiune de onoare din partea Societăţii Române de Fizică. Tot la fizică, Eden Natan Muntean (VI), elevul prof. Ilidko Filimon de la Şcoala „Axente Sever” Aiud, a fost premiat cu medalie de argint, la câteva locuri de ultima menţiune, de care l-au despărţit doar 1,4 puncte. Aceeaşi distincţie a primit-o şi elevul pregătit de prof. Ioan Bîrsan, Dragoş Duşe, din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Lucian Blaga”, aflat la fel de aproape de menţiune. Cu o menţiune de onoare oferită de SRF s-a întors acasă şi Eduard Petrea, de la Şcoala nr. 3 Cugir, pregătit de prof. Cornel Mitea. Felicitări tuturor! (R.G.)

Olimpicii de la Colegiul Naţional „HCC” au făcut cinste judeţului Alba

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalul Olimpiadei Naţionale de Biologie, desfăşurate la Ploieşti, elevii judeţului Alba s-au întors acasă cu 3 menţiuni şi 3 premii speciale, toate obţinute de 3 elevi ai Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Astfel, elevele pregătite de prof. Valer Cerbu (el însuşi secretar al Comisiei naţionale a olimpiadei), Maria Vinţan (IX), aflată la doar două puncte de un loc pe podium şi Raluca Cristea (X), au primit câte o menţiune MECTS şi un premiu special, aceleaşi distincţii primindu-le şi Iulian Jurj (XI), elevul prof. Anna Milea calificându-se şi în lotul naţional lărgit al României, de 20 de elevi, pentru barajul în vederea participării la faza internaţională. El s-a aflat la numai 3 puncte de titlul de vicecampion olimpic naţional, deoarece premiul III nu s-a decernat. Bravo! (R.G.)

Elevul Andrei Precupescu, la barajul pentru lotul naţional la limba română
Prof. Ioana Crâsnic, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, ne-a comunicat rezultatele obţinute de elevii judeţului Alba la Olimpiada Naţională de Limbi Moderne, desfăşurată la Târgu Jiu – germană, Rm. Vâlcea – engleză şi Timişoara – franceză şi italiană. Astfel, la limba germană, elevii prof. Margareta Hausner de la Şcoala „Sf. Iosif”, Ana-Horiana Franchini şi Andrei Precupescu au cucerit titlul de vicecampioni olimpici la clasa a IX-a, nivel B1. Acelaşi elev a mai obţinut premiul III, nivel B2, la proba individuală şi premiul II la proba de proiect, fiind totodată selectat pentru grupul de 15 elevi care vor avea un seminar de pregătire la Hunedoara, în data de 25 aprilie, în vederea desemnării celor 2 reprezentanţi ai României la etapa internaţională.
De asemenea, doi elevi ai Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş au cucerit menţiuni la nivelul C1: Christian Giurgiu (prof. Adina Mucenicu) şi Phineas Muller (prof. Daniela Elekeş), acesta primind şi premiul I la proba de proiect, nivel C1. Casiana Ekart, o altă elevă a liceului din Sebeş, pregătită de prof. Anca Drăghiţă, a obţinut premiul III la limba engleză.
Pentru rezultate foarte bune, 3 elevi de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia s-au întors de la Timişoara cu menţiuni oferite de IŞJ Timiş (separat de cele decernate de MECTS): Alexandra Vână, la franceză (prof. Sofica Rusu), respectiv Laura Săbău-Tătar şi Georgia Paştiu – la italiană (prof. Lucia Pilţu). Robert GHERGU

Elevii români şi maghiari, pe podium la Olimpiada Naţională de Limba Română

Prof. Ioana Crâsnic, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, ne-a comunicat rezultatele obţinute de elevii judeţului la Olimpiada Naţională de Limba Română, respectiv Limba Română pentru Minorităţi, desfăşurată la Piteşti şi Târgu-Jiu. Astfel, reprezentanţii judeţului Alba s-au întors cu un premiu I, un premiu II, un premiu III şi două premii speciale. La Piteşti, Diana Bâlc, eleva prof. Gabriela Gâlea de la Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud, s-a clasat pe treapta a treia a podiumului la clasa a X-a, iar Renata Sava (XI), de la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş (prof. Georgeta But), a primit un premiu special, ca de altfel şi colega ei din clasa a VIII-a, Roxana Marcu (prof. Cristina Sterca). La Olimpiada Naţională de Limba Română pentru Minorităţi, Andreea Kis, eleva prof. Margareta Bardi de la Colegiul Naţional “B. Gabor” Aiud, a cucerit premiul la clasa a VIII-a, iar Amina Mucenicu, elevă la Şcoala nr. 2 Sebeş (prof. Mihaela Laioş), s-a clasat a doua la nivelul claselor a VI-a. Felicitări elevilor şi profesorilor care i-au pregătit! (R.G.)

Florentina Ungureanu, aproape de podiumul olimpic la „Textile şi pielărie”
Eleva Grupului Şcolar Industrial Sebeş, Florentina Ungureanu, a obţinut o menţiune la Olimpiada Naţională de Industrie Textilă şi Pielărie, găzduită în premieră de Grupul Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan”, condus de prof. Magda Stan. Florentina Ungureanu s-a aflat la doar două puncte de podium, ea obţinând prima menţiune la clasa a XI-a, la această disciplină. Pe primele locuri s-au clasat: 1. Cristina Şuţă (AG), 2. Marian Istrate (PH), 3. Tabita Creţu (SV), alte două menţiuni fiind acordate lui Ioan Oncea (TM) şi Cristinei Băitoi (IS). Şi Roxana Breazu a avut un rezultat bun, lipsindu-i doar 8 puncte pentru a obţine menţiune. La acest nivel, clasamentul final este următorul: 1. Mihaela Zaharia (SV), 2. Gabriela Topală (VS), 3. Lidia Bischin (SB), menţiuni: Alexandra Arhip (IS), Andreea Călin (PH), Andrei Cîrstea (BV). Cei 70 de elevi olimpici, împreună cu dascălii care i-au însoţit, s-au arătat deosebit de încântaţi de modul în care a fost organizată olimpiada. (R.G.)

Menţiuni speciale la chimie
Două eleve din judeţul Alba au obţinut menţiuni speciale la Olimpiada Naţională de Chimie găzduită de municipiul Baia Mare, ne-a comunicat prof. Rodica Băruţă, inspector şcolar de specialitate la IŞJ Alba. Este vorba despre Miruna Crintea, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş (prof. Dina Popa), respectiv Diana Borcău (X), de la Şcoala „Sf. Iosif” Alba Iulia, aproape de a obţine o menţiune MECTS. Eleva pregătită de prof. Adina Ghervan a obţinut anul trecut menţiune la etapa naţională a olimpiadei de chimie desfăşurate la Timişoara. Felicitări! (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

La nivel național, în luna octombrie a anului 2022, au fost vândute 59.927 de imobile, cu 2.127 mai puține comparativ cu luna septembrie. Județul Alba se află printre județele cu cele mai puține imobile vândute.

Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna octombrie este cu 926 mai mic faţă de perioada similară a anului 2021, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în octombrie 2022, în Bucureşti – 13.315, Ilfov – 3.687 şi Braşov – 3.126. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt – 136, Călăraşi – 269 şi Alba – 294.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în octombrie 2022, a fost de 22.267, cu 2.739 mai mic faţă de octombrie 2021. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti – 5.937, Timiş – 1.754 şi – Ilfov – 1.652. La polul opus se află judeţele Sălaj – 37, Covasna – 50 şi Gorj – 61.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a zecea lună a anului 2022 sunt Dolj – 1.053, Buzău – 866 şi Galaţi – 723.\

Sursa: zf.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

În cursul zilei de marți, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dă startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro, destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente și utilaje care să vizeze obținerea independenței energetice.

În total, autorităţile locale vor avea la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu cât şi pentru comercializare, spune instituţia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit MIPE, ”având în vedere efectele crizei din Ucraina, care au condus la creşterea preţului la materialele de construcţii în medie cu peste 60%, în timp ce preţul la utilităţile publice (energie, gaze naturale, combustibil) a crescut în medie cu peste 40%, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a autorităţilor locale”.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficienţa energetică a autorităţilor publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice din educaţie şi din sănătate.

”Producerea de energie verde trebuie să devină o prioritate de îndată pentru autorităţile locale, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare, mai ales în condiţiile creşterii însemnate a preţurilor la utilităţi din ultima vreme. Este o schemă de finanţare prin care încurajăm autorităţile locale să adopte măsuri de producere a energiei verzi, destinată serviciilor publice cum sunt spitale, şcoli, iluminat public şi alimentarea cu energie termică a populaţiei”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Pentru a evita eventualele deficite bugetare la nivel local care ar pune în dificultate asigurarea serviciilor publice de bază către populaţie, autorităţile publice locale sunt nevoite să identifice atât soluţii pentru a reduce consumul de energie şi odată cu aceasta şi emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cât şi surse noi, mai avantajoase, de obţinere a energiei din surse regenerabile, prin intermediul cărora pot gestiona şi suporta cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice destinate populaţiei, precizează ministerul.

Scopul măsurilor este să contribuie la un nivel mai ridicat de independenţă energetică a autorităţilor publice locale, prin obţinerea de energie din surse regenerabile (geotermală, solară, eoliană şi altele de asemenea natură).

250 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, dă startul, în data de 08 noiembrie 2022, ora 10.00, apelului de proiecte dedicat autorităţilor administraţiei publice locale – Măsuri pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul autorităţilor publice locale.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată consumului propriu. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepţia biomasei pentru consum propriu; realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă, cu excepţia biomasei, pentru consum propriu.

În cazul proiectelor propuse, categoriile de investiţii sunt: investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităţilor publice locale. În categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potenţial de utilizare a energiei vântului, precum şi alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi investiţii în realizarea de unităţi de cogenerare, trigenerare noi destinate obţinerii de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al autorităţilor publice locale. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru consum propriu grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro şi nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii. Apelul este deschis din 8 noiembrie ora 10.00, până la 16 noiembrie ora 17.00. Cererile de finanţare se vor depune prin aplicaţia electronică IMM Recover, cu toate anexele solicitate prin ghid solicitantului.

250 de milioane de euro sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru comercializare

De asemenea, un alt apel ce urmează să fie lansat în următoarea perioadă vizează sprijinirea autorităţilor publice locale pentru producerea energiei regenerabile în vederea comercializării.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată comercializării. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea urmatoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică din surse regenerabile de energie, cu excepţia biomasei, pentru comercializare;

Pentru aceste investiţii sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli privind dotări pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuieli privind realizarea, achiziţionarea, modernizarea de capacităţi de producţie noi sau existente la momentul depunerii cererii pentru finanţare, pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuielile de preluare, conectare a energiei în sistemul energetic naţional. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru comercializare se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minimum 5.000.000 euro şi nu poate depăşi 15.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii, mai precizează MIPE.

Separat, în această perioadă MIPE are deschise apeluri de proiecte pentru eficienţa energetică a mediului de afaceri în valoare de 500 de milioane de euro, astfel că cei interesaţi încă au timp să depună dosare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A început distribuția pachetelor cu alimente de 25 de kilograme pentru persoane vulnerabile: Ce produse conțin și cine le primește

Ziarul Unirea

Publicat

în

A început distribuția pachetelor cu alimente de 25 de kilograme pentru persoane vulnerabile, oferite din fonduri europene. Ce produse conțin și cine le primește

Aceasta este transa a cincea de pachete cu alimente, iar fiecare pachet conține 12 tipuri diferite de produse, a anunţat miercuri ministrul Marcel Boloş.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Începând de astăzi, facem distribuţia celor 1.188.000 de pachete de alimente pe care le avem pregătite pentru persoanele şi familiile care se află în situaţii de dificultate.

Discutăm despre acele persoane şi familii care au venitul minim pe membru de familie sub venitul minim social garantat în plată, de cei care beneficiază de alocaţia pentru sprijin de familie, de persoanele care se află în situaţii de criză, sunt singure, sunt considerate vulnerabile din punctul de vedere al regulamentului Comisiei Europene, fiind tranşa a cincea care are acest pachet de alimente.

Pachetul de alimente are 25 de kilograme, sunt în pachet cuprinse de la 5 kg de făină, până la 4 kg de făină de mălai, 4 litri de ulei, 4 kilograme de orez, conserve de carne de porc, vită, pateu, gem, inclusiv compoturi sunt în cadrul acestor pachete.
Boloş: „Dacă am cumpăra aceste pachete de la raft, ar costa 260 de lei”

Valoarea pe care o avem pentru un pachet şi pe care am achitat-o este cu preţul ajustat de 190 de lei. Dacă aceste alimente ar trebui cumpărate de la raft astăzi, ar trebui să plătească 260 de lei, deci iată ce înseamnă o achiziţie de alimente în regim centralizat.

Am realizat această economie de cheltuială, dar şi sprijinul pentru industria alimentară pentru că tot ce aţi văzut aici, marea majoritate, cu excepţia orezului, sunt produse româneşti.

Dacă ar fi să luăm în calcul impactul celor şase tranşe pe care le asigurăm, de pachete alimentare, discutăm de 32.000 de tone de făină, 28.000 de tone de făină de mălai, 28 de milioane de borcane de compot, deci una peste alta, pentru industria alimentară din România este un ajutor deosebit.

Valoarea unei tranşe este de aproximativ 220 de milioane de lei şi avem această finanţare asigurată din Programul Operaţional Sprijin pentru Persoane Defavorizate.

În România avem 1.188.000 de cazuri, deci oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie şi pentru care criza i-a afectat nu numai din punctul de vedere al preţului la utilităţi şi la bunurile de consum, iar pentru ei acest pachet de alimente este binevenit, întrucât le compensează o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic”, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea