Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Olimpiadele naţionale reconfirmă valoarea învăţământului din judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Mălina Roşca, în lotul naţional al României la astronomie şi astrofizică

    Mălina Roşca, elevă în clasa a VII-a la Şcoala „Mihai Eminescu” Alba Iulia, a fost cooptată în lotul naţional lărgit al României la finalul Olimpiadei Naţionale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică Junior desfăşurată în Ilfov, ne-a informat prof. Rodica Băruţă, inspector şcolar la IŞJ Alba. Eleva pregătită de prof. Adriana Constantin a obţinut 30,60 de puncte la astrofizică şi 26,85 pct. la fizică, primind şi o menţiune de onoare din partea Societăţii Române de Fizică. Tot la fizică, Eden Natan Muntean (VI), elevul prof. Ilidko Filimon de la Şcoala „Axente Sever” Aiud, a fost premiat cu medalie de argint, la câteva locuri de ultima menţiune, de care l-au despărţit doar 1,4 puncte. Aceeaşi distincţie a primit-o şi elevul pregătit de prof. Ioan Bîrsan, Dragoş Duşe, din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Lucian Blaga”, aflat la fel de aproape de menţiune. Cu o menţiune de onoare oferită de SRF s-a întors acasă şi Eduard Petrea, de la Şcoala nr. 3 Cugir, pregătit de prof. Cornel Mitea. Felicitări tuturor! (R.G.)

Olimpicii de la Colegiul Naţional „HCC” au făcut cinste judeţului Alba

La finalul Olimpiadei Naţionale de Biologie, desfăşurate la Ploieşti, elevii judeţului Alba s-au întors acasă cu 3 menţiuni şi 3 premii speciale, toate obţinute de 3 elevi ai Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Astfel, elevele pregătite de prof. Valer Cerbu (el însuşi secretar al Comisiei naţionale a olimpiadei), Maria Vinţan (IX), aflată la doar două puncte de un loc pe podium şi Raluca Cristea (X), au primit câte o menţiune MECTS şi un premiu special, aceleaşi distincţii primindu-le şi Iulian Jurj (XI), elevul prof. Anna Milea calificându-se şi în lotul naţional lărgit al României, de 20 de elevi, pentru barajul în vederea participării la faza internaţională. El s-a aflat la numai 3 puncte de titlul de vicecampion olimpic naţional, deoarece premiul III nu s-a decernat. Bravo! (R.G.)

Elevul Andrei Precupescu, la barajul pentru lotul naţional la limba română
Prof. Ioana Crâsnic, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, ne-a comunicat rezultatele obţinute de elevii judeţului Alba la Olimpiada Naţională de Limbi Moderne, desfăşurată la Târgu Jiu – germană, Rm. Vâlcea – engleză şi Timişoara – franceză şi italiană. Astfel, la limba germană, elevii prof. Margareta Hausner de la Şcoala „Sf. Iosif”, Ana-Horiana Franchini şi Andrei Precupescu au cucerit titlul de vicecampioni olimpici la clasa a IX-a, nivel B1. Acelaşi elev a mai obţinut premiul III, nivel B2, la proba individuală şi premiul II la proba de proiect, fiind totodată selectat pentru grupul de 15 elevi care vor avea un seminar de pregătire la Hunedoara, în data de 25 aprilie, în vederea desemnării celor 2 reprezentanţi ai României la etapa internaţională.
De asemenea, doi elevi ai Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş au cucerit menţiuni la nivelul C1: Christian Giurgiu (prof. Adina Mucenicu) şi Phineas Muller (prof. Daniela Elekeş), acesta primind şi premiul I la proba de proiect, nivel C1. Casiana Ekart, o altă elevă a liceului din Sebeş, pregătită de prof. Anca Drăghiţă, a obţinut premiul III la limba engleză.
Pentru rezultate foarte bune, 3 elevi de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia s-au întors de la Timişoara cu menţiuni oferite de IŞJ Timiş (separat de cele decernate de MECTS): Alexandra Vână, la franceză (prof. Sofica Rusu), respectiv Laura Săbău-Tătar şi Georgia Paştiu – la italiană (prof. Lucia Pilţu). Robert GHERGU

Elevii români şi maghiari, pe podium la Olimpiada Naţională de Limba Română

Prof. Ioana Crâsnic, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, ne-a comunicat rezultatele obţinute de elevii judeţului la Olimpiada Naţională de Limba Română, respectiv Limba Română pentru Minorităţi, desfăşurată la Piteşti şi Târgu-Jiu. Astfel, reprezentanţii judeţului Alba s-au întors cu un premiu I, un premiu II, un premiu III şi două premii speciale. La Piteşti, Diana Bâlc, eleva prof. Gabriela Gâlea de la Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud, s-a clasat pe treapta a treia a podiumului la clasa a X-a, iar Renata Sava (XI), de la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş (prof. Georgeta But), a primit un premiu special, ca de altfel şi colega ei din clasa a VIII-a, Roxana Marcu (prof. Cristina Sterca). La Olimpiada Naţională de Limba Română pentru Minorităţi, Andreea Kis, eleva prof. Margareta Bardi de la Colegiul Naţional “B. Gabor” Aiud, a cucerit premiul la clasa a VIII-a, iar Amina Mucenicu, elevă la Şcoala nr. 2 Sebeş (prof. Mihaela Laioş), s-a clasat a doua la nivelul claselor a VI-a. Felicitări elevilor şi profesorilor care i-au pregătit! (R.G.)

Florentina Ungureanu, aproape de podiumul olimpic la „Textile şi pielărie”
Eleva Grupului Şcolar Industrial Sebeş, Florentina Ungureanu, a obţinut o menţiune la Olimpiada Naţională de Industrie Textilă şi Pielărie, găzduită în premieră de Grupul Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan”, condus de prof. Magda Stan. Florentina Ungureanu s-a aflat la doar două puncte de podium, ea obţinând prima menţiune la clasa a XI-a, la această disciplină. Pe primele locuri s-au clasat: 1. Cristina Şuţă (AG), 2. Marian Istrate (PH), 3. Tabita Creţu (SV), alte două menţiuni fiind acordate lui Ioan Oncea (TM) şi Cristinei Băitoi (IS). Şi Roxana Breazu a avut un rezultat bun, lipsindu-i doar 8 puncte pentru a obţine menţiune. La acest nivel, clasamentul final este următorul: 1. Mihaela Zaharia (SV), 2. Gabriela Topală (VS), 3. Lidia Bischin (SB), menţiuni: Alexandra Arhip (IS), Andreea Călin (PH), Andrei Cîrstea (BV). Cei 70 de elevi olimpici, împreună cu dascălii care i-au însoţit, s-au arătat deosebit de încântaţi de modul în care a fost organizată olimpiada. (R.G.)

Menţiuni speciale la chimie
Două eleve din judeţul Alba au obţinut menţiuni speciale la Olimpiada Naţională de Chimie găzduită de municipiul Baia Mare, ne-a comunicat prof. Rodica Băruţă, inspector şcolar de specialitate la IŞJ Alba. Este vorba despre Miruna Crintea, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş (prof. Dina Popa), respectiv Diana Borcău (X), de la Şcoala „Sf. Iosif” Alba Iulia, aproape de a obţine o menţiune MECTS. Eleva pregătită de prof. Adina Ghervan a obţinut anul trecut menţiune la etapa naţională a olimpiadei de chimie desfăşurate la Timişoara. Felicitări! (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Obligațiile și excepțiile pentru plata Rovinietei în 2024: Ce trebuie să știe șoferii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Obligațiile și excepțiile pentru plata Rovinietei în 2024: Ce trebuie să știe șoferii În 2024, șoferii din România trebuie să achite rovinieta pentru utilizarea anumitor categorii de drumuri. Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru toți șoferii care folosesc infrastructura națională de șosele, iar costul variază în funcție de gabaritul vehiculului. Conform promotor.ro, șoferii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea