Rămâi conectat

Cultură Educație

”Olimpiada în Bocanci” de la Gârda de Sus s-a încheiat – 8 zile de jocuri, drumeții și activități educative pentru cercetașii albaiulieni

Publicat

în

Cercetaşii din Centrul Local „Axente Sever” Alba Iulia – filială a Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, au participat, între 11 şi 19 august, la tradiţionala tabără organizată în fiecare vară. Tema taberei a fost „Olimpiadă în Bocanci”, inspirată din Jocurile Olimpice de anul acesta, activităţile fiind organizate cu denumiri şi caracteristici asemănătoare olimpiadelor.

Peste 100 de cercetaşi, cu vârste cuprinse între 6 şi 30 de ani, au luat parte la activităţile pregătite, desfăşurate pe parcursul a opt zile de camp. Astfel, primele două zile au fost destinate construcţiilor de mese, spălătoare, duşuri cu apă caldă, toalete, frigider şi adăposturi. După conturarea „Satului Olimpic”, cercetaşii au avut parte de deschiderea oficială a campului, primul pas pentru începerea activităţilor propriu-zise.

Următoarele zile au fost destinate triatlonului (drumeţiilor). Exploratorii (15 – 18 ani) au vizitat zona Padiş a Munţilor Apuseni timp de trei zile, temerarii (11 – 14 ani) au fost plecaţi două zile din camp, atât pe vârfuri, cât şi prin peşteri, iar lupişorii (7 – 11 ani), care au stat în camp doar 5 zile, au folosit singura zi de hike pentru a vizita peştera Scărişoara.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe lângă drumeţii, cercetaşii au avut ocazia de a învăţa lucruri interesante şi folositoare, cu ajutorul atelierelor de noduri, adăposturi în natură, filtre de apă, amenajarea şi aprinderea focului. Cei mici au avut în program un concurs de plute construite de ei, pe râul din vecinătatea campului.

Programul din fiecare camp al cercetaşilor include şi o zi de Olimpiadă Scout, anul acesta întrecerile, atât pe echipe, cât şi individual, fiind la probe precum popice, aruncarea bocancului, ski pe iarbă, scosul merelor din apă, săritura cu sacul, bătaie cu izolire/izoprene, traseu cu obstacole, căţărat în viteză pe coardă, poziţionarea buşteanului. După terminarea acesteia, a avut loc „seara farfuriilor deschise”, o activitate în care fiecare patrulă (echipă) de cercetaşi a trebuit să-şi etaleze abilităţile într-ale gătitului, felurile de mâncare rezultate incluzând ciorbă de legume, tocăniţă de ciuperci, salată de ton, gris cu lapte dar şi cinci torturi reprezentând cercurile olimpice.

Ultima zi de activităţi a fost destinată unui joc întins pe mai mult de jumătate de zi, numit cross-country game, asemănător unui joc de strategie. a avut ca temă generală prima olimpiadă. În cadrul acestuia, cele 6 echipe au avut de trecut probe grele pentru a atinge scopul final, unirea tuturor oraşelor pentru formarea Greciei Antice.

Campul Centrului Local face parte din proiectul „Vară în Apuseni” şi este un proiect finanţat de ANST, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba. Campul cercetaşilor albaiulieni nu putea avea loc fără sprijinul oferit de sponsori şi parteneri: Lin&Ema, Supremia, Elit, Prefera, Direcţia Silvică Alba, Primăria Gârda, Ocolul Silvic Gârda de Sus, SC Instalatorul SA, Orange.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare