”Olimpiada în Bocanci” de la Gârda de Sus s-a încheiat – 8 zile de jocuri, drumeții și activități educative pentru cercetașii albaiulieni
Cercetaşii din Centrul Local „Axente Sever” Alba Iulia – filială a Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, au participat, între 11 şi 19 august, la tradiţionala tabără organizată în fiecare vară. Tema taberei a fost „Olimpiadă în Bocanci”, inspirată din Jocurile Olimpice de anul acesta, activităţile fiind organizate cu denumiri şi caracteristici asemănătoare olimpiadelor.
Peste 100 de cercetaşi, cu vârste cuprinse între 6 şi 30 de ani, au luat parte la activităţile pregătite, desfăşurate pe parcursul a opt zile de camp. Astfel, primele două zile au fost destinate construcţiilor de mese, spălătoare, duşuri cu apă caldă, toalete, frigider şi adăposturi. După conturarea „Satului Olimpic”, cercetaşii au avut parte de deschiderea oficială a campului, primul pas pentru începerea activităţilor propriu-zise.
Următoarele zile au fost destinate triatlonului (drumeţiilor). Exploratorii (15 – 18 ani) au vizitat zona Padiş a Munţilor Apuseni timp de trei zile, temerarii (11 – 14 ani) au fost plecaţi două zile din camp, atât pe vârfuri, cât şi prin peşteri, iar lupişorii (7 – 11 ani), care au stat în camp doar 5 zile, au folosit singura zi de hike pentru a vizita peştera Scărişoara.
Pe lângă drumeţii, cercetaşii au avut ocazia de a învăţa lucruri interesante şi folositoare, cu ajutorul atelierelor de noduri, adăposturi în natură, filtre de apă, amenajarea şi aprinderea focului. Cei mici au avut în program un concurs de plute construite de ei, pe râul din vecinătatea campului.
Programul din fiecare camp al cercetaşilor include şi o zi de Olimpiadă Scout, anul acesta întrecerile, atât pe echipe, cât şi individual, fiind la probe precum popice, aruncarea bocancului, ski pe iarbă, scosul merelor din apă, săritura cu sacul, bătaie cu izolire/izoprene, traseu cu obstacole, căţărat în viteză pe coardă, poziţionarea buşteanului. După terminarea acesteia, a avut loc „seara farfuriilor deschise”, o activitate în care fiecare patrulă (echipă) de cercetaşi a trebuit să-şi etaleze abilităţile într-ale gătitului, felurile de mâncare rezultate incluzând ciorbă de legume, tocăniţă de ciuperci, salată de ton, gris cu lapte dar şi cinci torturi reprezentând cercurile olimpice.
Ultima zi de activităţi a fost destinată unui joc întins pe mai mult de jumătate de zi, numit cross-country game, asemănător unui joc de strategie. a avut ca temă generală prima olimpiadă. În cadrul acestuia, cele 6 echipe au avut de trecut probe grele pentru a atinge scopul final, unirea tuturor oraşelor pentru formarea Greciei Antice.
Campul Centrului Local face parte din proiectul „Vară în Apuseni” şi este un proiect finanţat de ANST, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba. Campul cercetaşilor albaiulieni nu putea avea loc fără sprijinul oferit de sponsori şi parteneri: Lin&Ema, Supremia, Elit, Prefera, Direcţia Silvică Alba, Primăria Gârda, Ocolul Silvic Gârda de Sus, SC Instalatorul SA, Orange.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]