OFICIAL| Vârstnicii cu venituri mici vor primi tichete sociale de 180 de lei, lunar
Proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 115/2020, care prevede acordarea de tichete sociale pe suport electronic în valoare de 180 lei pe lună, pentru mese calde, persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri la nivelul indemnizaţiei sociale şi celor fără adăpost a fost adoptat miercuri, de Camera Deputaților. Sumele necesare vor fi asigurate din fonduri externe nerambursabile.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri de sprijinire a persoanelor defavorizate, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, precum şi stabilirea cadrului legal privind aceste cheltuieli efectuate în cadrul operaţiunilor de distribuire a meselor calde şi de oferire de asistenţă tehnică, fiind implementate dispoziţii ale Uniunii Europene referitoare la Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.
Aceste măsuri se aplică persoanelor care au venituri la nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari în vârstă de 75 ani împliniţi şi peste această vârstă, precum şi persoanelor fără adăpost, care se află în risc de sărăcie extremă.
Valoarea nominală a tichetului este de 180 lei/lună. Ea se va actualiza prin hotărâre de guvern cu cel puţin 90 zile înainte de a se încheia anul calendaristic, pentru anul calendaristic următor. Acordarea tichetelor se face de către Ministerul Fondurilor Europene, prin structura de specialitate. Contravaloarea tichetului social pe suport electronic reprezintă venit neimpozabil, conform Codului fiscal.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se aprobă Schema naţională de sprijin pentru persoanele vârstnice şi pentru persoanele fără adăpost, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde. Destinatarii finali sunt: a) persoanele care au venituri la nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, în vârstă de 75 de ani împliniţi sau peste această vârstă; b) persoane/familii fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate şi familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale”, prevede textul adoptat.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde acordate destinatarilor finali au ca sursă de finanţare Programul operaţional POAD 2014-2020 şi se decontează, în limita bugetului disponibil pentru această măsură, în conformitate cu regulile de eligibilitate POAD.
Ministerul Fondurilor Europene este coordonatorul acestei Scheme pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, iar organizaţiile partenere sunt Instituţia Prefectului şi autorităţile administraţiei publice locale, care întocmesc şi actualizează listele cu persoanele defavorizate care vor beneficia de acest ajutor.
Ministerul virează unităţilor autorizate de Ministerul Finanţelor Publice sumele aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde. Aceste unităţi vor selecta unităţile de alimentaţie publică, cantine, restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează masa caldă şi care acceptă aceste tichete sociale pe suport electronic, pe baza unor proceduri transparente şi nediscriminatorii.
Tot Ministerul Fondurilor Europene, pe baza contractului de achiziţie publică legal încheiat, achită atât contravaloarea nominală a tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde distribuite beneficiarilor, cât şi costul emiterii suportului electronic.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde emise nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar. Aceste tichete pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea serviciilor de servire a mesei calde pentru care au fost emise.
Se interzice unităţilor afiliate acordarea unui rest de bani la tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde.
Pentru destinatarii finali nedeplasabili, autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv prin serviciile publice de asistenţă socială, sau unităţile afiliate au obligaţia de a asigura serviciul de transport al mesei calde la domiciliul acestuia.
Camera Deputaţilor este for decizional.
sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!” Joi, 14 noiembrie 2024, Institutul Național de Statistică a publicat un raport cu privire la evoluția Produsului Internet Brut al României în trimestrul III din 2024, prin comparație […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii5 minute ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi