Rămâi conectat

Actualitate

OFICIAL| MARATON de vaccinare împotriva COVID-19, pentru copii, în perioada 31 mai – 1 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valeriu Gheorghiță a anunțat că un maraton de vaccinare împotriva COVID-19 va fi organizat de autorități în perioada 31 mai -1 iunie pentru copiii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, iar dacă până la acea dată Agenția Europeană a Medicamentului va aproba serul Pfizer pentru copiii între 12 și 15 ani, și aceștia vor putea fi vaccinați în cadrul maratonului.

Reporter: Ați spus că până la sfârșitul acestei luni vă așteptați ca Agenția Europeană a Medicamentului să aprobe serul Pfizer pentru copiii între 12 și 15 ani. Așa cum pentru adulți ați organizat tot felul de evenimente, luați în clacul să organizați unele și pentru copiii din această categorie de vârstă?

Valeriu Gheorghiță: „Da, chiar intenționăm să organizăm în perioada 31 mai – 1 iunie, pentru că este ziua internațională a copilului, vrem să organizăm un maraton la nivel național pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 16-18 ani, însă dacă până la acel moment vom avea și autorizarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani, avem în plan această activitate de vaccinare.

Ne-am dori să funcționeze neîntrerupt cel puțin de 24 de ore încât să dăm posibilitatea unui număr cât mai mare de tineri, de copii, de adolescenți, să se poată prezenta în centrele de vaccinare însoțiți de un aparținător, de tutorele legal, părinți, bunici.

Evident că se va asigura vaccinarea celor care sunt programați în zilele respective – 31 mai, probabil și 1 iunie – vom avea această prioritizare pentru această grupă de vârstă în ideea de a da posibilitatea cu ocazia Zilei Copilului să se vaccineze un număr cât mai mare de persoane. Toate detaliile vor fi prezentate în momentul în care vor fi definitivate din punct de vedere organizatoric.”

Reporter: Luați în calcul ca atunci când este demarată această campanie de vaccinare în rândul copiilor să fie și în școli cabinete unde copiii să fie vaccinați?

Valeriu Gheorghiță: „Da, sunt deja județe care organizează acest tip de vaccinare chiar în spații amenajate în cadrul unităților de învățământ, pot să vă dau exemplul județului Constanța, județul Hunedoara. Împreună cu Ministerul Educației se are în vedere organizarea activităților de vaccinare în anumite unități de învățământ unde se pot organiza astfel de activități. Siguranța rămâne prioritatea absolută a campaniei de vaccinare.”
10,58% din copiii de 16-18 ani au fost deja vaccinați cu cel puțin o doză

În total, 86.718 de copii cu vârste cuprinse între 16-18 ani, adică 10,58% din populația din această grupă de vârstă, au fost vaccinați cu cel puțin o doză până astăzi, 18 mai, a mai anunțat la conferința de astăzi medicul Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a adăugat că în prezent se fac modificări la platforma de vaccinare astfel încât părinții să își poată programa copiii din grupa de vârstă 12-15 ani prin contul lor.

„Vreau să fac câteva precizări în perspectiva autorizării vaccinului de la compania Pfizer pentru grupa de vârstă 12-15 ani. Deja se lucrează, cu ajutorul colegilor de la STS pentru optimizarea platformei ca să permită programarea copiilor prin contul părinților”, a mai precizat Gheorghiță astăzi.

Amintim că pe 11 mai, Gheorghiță anunța că sunt aproximativ 800.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani care vor putea fi vaccinați cu Pfizer din această vară. El a mai spus atunci că aprobarea vaccinului Pfizer pentru adolescenți de către Agenția Europeană a Medicamentului va fi făcută cel mai probabil la finalul acestei luni, începutul lunii iulie, în general fiind un decalaj de aproximativ o lună între autorizările date de FDA-ul american (The United States Food and Drug Administration) și Europa. Autorizarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech a fost extinsă la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani în Statele Unite pe 11 mai.

„Avem deja peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea și pentru această grupă de vârstă, nu trebuie să mai contractăm și doze suplimentare. Ca să înțelegem, între 12 și 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze, adică 100% acoperire vaccinală. Avem doze suficiente încât să asigurăm vaccinarea aceste grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, același tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă”, a spus Gheorghiță pe 11 mai.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea