Rămâi conectat

Ştirea zilei

OFICIAL| Legile Educației s-au ADOPTAT în Parlament: Ce prevederi au Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior

Ziarul Unirea

Publicat

în

La 5 ani de la momentul în care președintele Klaus Iohannis a lansat proiectul ”România Educată” au fost adoptate cele mai importantă legi din acest pachet: Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior.

În Camera Deputaților,Legea Învățământului Preuniversitar a fost adoptată cu: 191 pentru, 68 împotrivă, 18 abțineri.

Legea Învățământului Superior a fost adoptată cu: 189, 74 contra, 10 abțineri.

După votul deputaților, proiectele de lege ale educației vor fi trimise Senatului, care este for decizional în acest caz.

Principalele prevederi ale Legii Învățământului Preuniversitar

Proiectul inițiat de guvern și modificările votate în cadrul dezbaterilor din comisie aduc schimbări importante pentru elevi. Se dorește implementarea unor reguli mai stricte pentru întărirea disciplinei în unitățile de învățământ, iar sancțiunile pentru abateri grave ar putea ajunge până la exmatriculare.

De altfel, între prevederi a fost inclusă și adoptarea unui plan național de combatere a violenței în școli, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

Prevederi foarte așteptate și intens criticate au în centrul atenției admiterea la liceu. În urma dezbaterilor s-a propus posibilitatea susținerii un examen suplimentar, pe lângă Evaluarea Națională, pentru ocuparea a 50% dintre locuri, dacă unitatea de învățământ își dorește acest lucru. Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în toamnă în clasa a cincea. În ceea ce privește Bacalaureatul, religia ar putea deveni disciplină opțională.

Deputații din comisia de specialitate au adoptat și mai multe amendamente la proiectul privind învățământul universitar. Ar urma să fie acordate anual burse și stagii de specializare românilor de pretutindeni care doresc să studieze în țară, iar bursele sociale să se cumuleze cu alte tipuri de burse, dacă studentul îndeplinește criteriile necesare.

Un alt amendament spune că nu sunt abateri de la normele de etică, diferențele de opinie, de interpretare a datelor de concepție și erori materiale de citare, iar cei care pun la dispoziția studenților, în scopul însușirii fără drept a calității de autor, lucrări științifice de licență, masterat sau doctorat ar putea fi sancționați.

Principalele prevederi ale Legii Învățământului Superior

Rectorii în funcție la intrarea în vigoare a noii legi pot sta încă un deceniu la conducerea universităților, după ce un amendament PSD votat de toți deputații, cu excepția celor din USR, a eliminat forma propusă de Ministerul Educației din proiectul legii.

În același timp, propunerile ca rectorii și senatul universitar să aibă mandate de doar 4 ani și incompatibilitatea dintre liderii universitari și politicieni au fost respinse în Comisia de învățământ la dezbaterile pe legea învățământului.

Limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților, altele decât rectorii a fost eliminată printr-un amendament la proiectul legii învățământului superior.

Au fost votate excepții la normele de etică universitară, la propunerea PSD: „ diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie“.

S-au introdus amenzi pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum și de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/sau de doctorat. Pentru cei care cumpără amenda este de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar pentru cei care vând de la 100.000 lei la 200.000 de lei, potrivit Art. 258

Și persoana aleasă într-o funcție de demnitate publică poate beneficia de o reducere a normei didactice de cel mult 50%, cu aprobarea senatului universitar. Această categorie nu era în varianta proiectului de la Ministerul Educației. În plus, personalul didactic care beneficiază de reducere de normă nu poate susține ore didactice la postul de bază în regim de cumul sau plata cu ora și nu poate susține activități didactice în calitate de cadru didactic asociat în alte universități, potrivit Art. 210, alin 24.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Aparatură medicală de ultimă generație, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș: Ecograf performant, care permite investigațiile inclusiv la copii. Servicii medicale oferite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aparatură medicală de ultimă generație, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș: Ecograf performant, care permite investigațiile inclusiv la copii. Servicii medicale oferite Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia continuă investițiile în aparatură medicală de ultimă generație, pentru a asigura servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Recent, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea