Rămâi conectat

Actualitate

Observatorul astronomic – un viitor punct de atracţie al Alba Iuliei. Rotarienii şi Biblioteca Naţională a României „au pus” de-un proiect comun pentru redarea acestuia comunităţii

Alexandra Mates

Publicat

în

Rotarienii Clubului Civitas Solis Alba Iulia şi-au propus pentru acest an o serie de proiecte, printre care unul de mare anvergură. Este vorba despre „Amenajarea şi darea în folosinţă a Observatorului astronomic din cadrul Bibliotecii Batthyaneum”.

Aşa după cum a declarat Valentin Frăcea – preşedintele Clubului Rotary Alba Iulia – Civitas Solis, în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc miercuri, 16 ianuarie, la Hotel Parc, propunerea urmează a fi analizată de directorul Bibliotecii Naţionale a României.

„Un proiect pe care Clubul nostru îl are în vedere şi pentru care a demarat deja discuţiile, în urmă cu o lună, cu directorul Bibliotecii Naţionale a României, doamna Elena Târziman, în administrarea căreia se află Biblioteca Batthyaneum, este „Amenajarea şi darea în folosinţă a Observatorului astronomic din cadrul Bibliotecii Batthyaneum”. Sperăm să reuşim acest demers, sunt câteva aspecte mai sensibile care trebuiesc reglementate şi negociate”, a declarat Valentin Frăcea.

De asemenea, acesta a precizat că propunerea urmează a fi analizată de doamna Elena Târziman, care are deja în vedere un proiect pentru renovarea întregii clădiri. „Se gândesc să ne ia pe noi parteneri în acest proiect în momentul în care vor reuşi să-l impună pe fonduri structurale europene. Ei să continue cu partea de restaurare a întregii clădiri, iar noi să ne ocupăm de acest demers. Este o chestiune de lungă durată, ce probabil va fi cuprinsă în proiectele 2014 – 2020. Noi am dorit să începem acum, însă dânsa spunea că nu poate să rupă partea aceasta. Rămâne să mai discutăm”, a spus Frăcea.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798). Alături de un observator astronomic, mai multe colecţii cu caracter muzeal, biblioteca constituia o parte a fundaţiei culturale de interes public creată de acesta cu denumirea de Institutum Batthyaniani/ Institutul lui Batthyani din Alba Iulia. Edificiul, construit în stil baroc între 1719-1738, a suferit modificări în cursul secolului al XVIII-lea impuse de destinaţiile succesive ale acestuia: biserică cu două turle (1719-1784), depozit apoi spital al armatei (1786-1792) şi observator astronomic şi bibliotecă (1792-1798). Observatorul astronomic a funcţionat numai până la Revoluţia din 1848, când a fost bombardat. Ulterior, a fost transformat în muzeu, destinaţie cu care a mai funcţionat vreme de un secol. Biblioteca a funcţionat neîntrerupt până astăzi.

La conferinţa de presă de miercuri au luat parte, ca invitaţi speciali, Radu Popescu, guvernator al Districtului 2241 România – Republica Moldova al Rotary International şi Alexandru Ozunu – asistent al guvernatorului (aceştia s-au aflat în vizită oficială la cluburile Rotary din Alba), dar şi preşedinţii cluburilor RC Alba Iulia, RC Alba Iulia Civitas Solis şi Rotary Teiuş –  Liliana Ciobotă, Valentin Frăcea, respectiv Mirel Vasile Hălălai.

Sursa foto: bibnat.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea