Obligatoriu bariere la trecerile de cale ferată cu risc de accidente şi curăţarea vegetaţiei
Din această lună, administratorii căilor ferate au obligaţia să instaleze bariere sau semibariere la trecerile de cale ferată cu risc de producere a accidentelor rutiere şi să asigure vizibilitatea acestora prin curățarea vegetației din zonă. Începând cu anul viitor, se vor dispune amenzi ce pot ajunge până la 250.000 lei.
Măsurile sunt prevăzute în Legea nr. 154/2018 pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, în vigoare din 2 iulie 2018, care introduce următoarele noi prevederi:
- trecerile la același nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaționale «E», precum și ale drumurilor naționale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere realizate de către administratorul căii ferate, cu avizul administratorului drumului și al poliției rutiere.
- administratorul căii ferate este obligat să asigure vizibilitatea trecerilor la același nivel cu calea ferată prin curățarea vegetației pe o rază de 150 de metri măsurată din intersecție.
Încălcarea acestor noi reguli este contravenție, dacă nu constituie infracțiune potrivit legii penale, și se sancționează după cum urmează:
- amendă de la 50.000 lei la 250.000 lei, aplicată administratorului căii ferate, în cazul nerespectării obligaţiei de a instala bariere/semibariere;
- amendă de la 30.000 lei la 150.000 lei, aplicată administratorului căii ferate, în cazul necurăţării vegetaţiei pentru vizibilitate.
De reţinut că aplicarea amenzilor se va face în două etape, începând de anul viitor. Mai exact, amenzile pentru lipsa barierelor se vor aplica de la 1 ianuarie 2020, în timp ce amenzile pentru necurăţarea vegetaţiei se vor aplica de la 1 ianuarie 2019.
Această iniţiativă legislativă, pusă în dezbatere publică în urmă cu un an, a fost justificată de faptul că zeci de conducători auto ignoră cu bună știință regulile de circulație și traversează calea ferată, pe la aceste treceri, fără să se asigure.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2024 | Când ajung SUMELE RESTANTE la pensionari. Anunțul ministrului Muncii Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat ce se întâmplă cu pensiile românilor care nu au primit încă pensiile recalculate. Oficialul a promis că toți banii vor ajunge la oameni până la finalul anului, în cursul lunii decembrie 2024. Pensionarii […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată