Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Economie

Obligațiile fiscale al Persoanelor Fizice Autorizate (PFA), în 2016, conform noului Cod Fiscal

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Potrivit noului Cod Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, persoana fizică autorizată (PFA) trebuie să plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. Mai mult, această categorie de contribuabili are de achitat şi anumite contribuţii. Din 2016, PFA vor plăti obligatoriu și CAS (10,5% sau 26,3%, conform opțiunii acestora) calculat la venitul net obținut, pe lângă CASS de 5,5%. PFA-urile nu vor mai putea alege baza asupra căreia va fi aplicată cota CAS, aceasta fiind calculată pe baza venitului net efectiv realizat.

*Cota individuală CAS de 10,5%, calculată la venitul net obținut

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Noul Cod fiscal prevede că persoanele fizice care realizează venituri din activități independente sunt obligate să se asigure în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiții:

– venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;
– venitul lunar estimat depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep activitatea în cursul anului fiscal, sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit, la impozitarea în sistem real;
– valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.

De la 1 ianuarie 2016, PFA-urile vor datora obligatoriu cota individuala CAS de 10,5% calculata la venitul net obținut, indiferent dacă sunt concomitent salariate. De asemenea, prin intermediului noului formular 600, ele vor putea alege să plătească cota integrală de 26,3% a contribuției la pensii. Odată exercitată, opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Important! Prima cotă, cea de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care PFA-urile vor dori să beneficieze de o pensie întreagă, atunci vor putea opta să achite cota de 26,3%, care conține și contribuția angajatorului, de 15,8%.

*Contribuţie la sănătate de 5,5%

PFA datorează o contribuţie la sănătate de 5,5%, însă baza de calcul diferă în funcţie de modul de impunere a PFA – în sistem real sau pe baza normei de venit.

Astfel, pentru impunerea în sistem real, baza de calcul este reprezentată de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale (diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale).

În cazul impozitării la norma de venit, baza de calcul este valoarea anuală a normei de venit, raportată la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mică decât un salariu de baza minim brut pe ţară (care de la 1 iulie este de 1050 lei), daca acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

Plata contribuţiilor la sănătate se efectueaza anticipat, în cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Astfel, în baza declaraţiei de venit estimat (Formular 220) sau a declaraţiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plăţi anticipate în care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat şi termenele de plată.

Plata se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Dupa încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

*Impozit majorat pentru clădirile nerezidențiale

Pentru clădirile nerezidenţiale, mai exact cele folosite în scop economic (sedii de firme, PFA, cabinete etc), impozitul se va aplica prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% şi 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/ construite/ achiziţionate în ultimii cinci ani.

În cazul în care construcţia nu a fost reevaluată în ultimii cinci ani sau a fost dobândită anterior unei perioade de cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea statistică a construcţiei.

În noul Cod fiscal sunt prevăzute şi alte majorări ale bazei impozabile pentru construcţii, creşteri care vor reprezenta, conform specialiştilor, o sarcină fiscală mult mai dură în special pentru persoanele fizice ale căror locuinţe sunt folosite şi în scop comercial, nu doar pentru locuit, exact situaţia în care se regăsesc PFA-urile.

Consiliile locale au fost cele care au stabilit, prin intermediul unor hotărâri, nivelurile impozitelor şi taxelor locale. Aşa se face că în majoritatea oraşelor din ţară autorităţile locale au majorat impozitele locale pe clădiri şi locuinţe până aproape de pragul maxim admis de lege, rezultând creşteri importante faţă de 2015.

Mai mult, în unele cazuri, autorităţile locale s-au folosit de o prevedere din noul Cod fiscal, care le permite să majoreze cotele adiţionale prevăzute în actul normativ cu până la 50%, astfel încât, în oraşe precum Râmnicu Vâlcea sau Călăraşi, PFA vor achita în 2016 impozite de aproape 20 de ori mai mari, comparativ cu anul care tocmai se încheie.

PFA care nu desfăşoară activitate la sediu nu vor plăti impozit majorat

Normele de aplicare ale Codului fiscal, publicate recent de Ministerul Finanţelor Publice, stabilesc că, în cazul clădirilor cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, la adresa cărora este înregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457 din Codul fiscal, adică proprietatea se consideră clădire cu utilizare rezidențială, ceea ce va însemna că impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii (detalii aici).

În cazul unei clădiri cu destinație mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfășoară o activitate economică, când se cunosc suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeței folosite în scop rezidențial. (Z.U.)

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER  aferentă măsurilor:  I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea  si modernizarea  satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024  Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024.  II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea