Obligaţii noi pentru administratorii firmelor din România. Registrul Comerţului, schimbat din temelii

Modificări importante pentru firmele din România. Registrului Comerţului s-ar putea schimba radical. Ministerul Justiţiei a propus un proiect de lege care modifică regulile de funcţionare ale instituţiei. Acesta aduce obligaţii noi pentru administratorii firmelor.

Numărul de documente necesare pentru a înregistra o firmă nouă se va reduce, promite Ministerul Justiţiei. Administratorii vor avea însă alte bătăi de cap.

Societăţile ar putea fi obligate să încheie, anual, asigurări de răspundere profesională în caz de insolvenţă, dizolvare sau lichidare judiciară, dar şi să îşi declare beneficiarii reali, măsură menită să conducă la combaterea spălării banilor.

Proiectul prevede preluarea de către oficiu a unor atribuţii exercitate în prezent de către instanţele judecătoreşti. Spre exemplu, soluţionarea cererilor de dizolvare judiciară. Drept urmare, este propus şi un statut al registratorului, o modalitate de pregătire profesională, precum şi o listă de atribuţii şi obligaţii.

Proiectul proaspăt lansat în dezbatere publică îşi propune şi înlocuirea publicităţii prin Monitorul Oficial a actelor profesioniștilor înregistrați în registrul comerțului cu publicitatea prin Buletinul electronic al Registrului Comerţului, o platformă informatizată, uşor accesibilă publicului larg, fără costuri.

Iniţiativa are un termen de intrare în vigoare de nouă luni de la promulgare, pentru pregătirea sistemului informatic şi a personalului Oficiului.

Sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...