Oamenii de afaceri, dezamăgiți de modificările propuse în programul de guvernare – patronat
- Modificările propuse în programul de guvernare produc dezamăgire în rândurile mediului de afaceri
Mediul de afaceri românesc consideră neoportună introducerea impozitului pe venitul global, mai ales într-o perioadă marcată de creșterea semnificativă a cheltuielilor bugetare, și susține că modificările propuse în programul de guvernare, cele mai multe cu aplicabilitate începând de la 1 ianuarie 2018, care se suprapun peste alte măsuri deja anunțate sau adoptate de Executivul anterior, afectează încrederea în noul Guvern, produc dezamăgire în rândurile oamenilor de afaceri și riscă să genereze un blocaj pe termen mediu și lung, notează AGERPRES.
„Confederația Patronală ‘Concordia’, reprezentativă la nivelul economiei naționale, își exprimă preocuparea față de modul în care Guvernul anunță, fără niciun fel de dezbatere sau analiză adecvată, o serie de măsuri cu un potențial impact negativ asupra economiei românești. Modificările propuse în programul de guvernare, cele mai multe cu aplicabilitate începând de la 1 ianuarie 2018, care se suprapun peste alte măsuri deja anunțate sau adoptate de Guvernul anterior în primele șase luni ale acestui an, afectează încrederea în Guvernul nou învestit, producând dezamăgire în rândurile mediului de afaceri și riscând să genereze un blocaj pe termen mediu și lung”, susține Confederația Patronală Concordia, într-un comunicat remis vineri.
Patronatul consideră că actele normative și orice măsuri importante de natură a schimba politicile economice și fiscale existente trebuie să fie rezultatul unor consultări și dezbateri care să includă în mod real reprezentanții angajatorilor, contribuitori majori ai creșterii economice și plătitori de taxe și impozite.
„Confederația Concordia își exprimă, în continuare, întreaga disponibilitate de a contribui direct sau cu ajutorul membrilor și partenerilor săi, la dezbateri reale cu autoritățile și la elaborarea de studii de impact relevante, în folosul dezvoltării României. Orice măsuri de asemenea anvergură, impuse fără consultarea judicioasă a partenerilor sociali și fără prezentarea unor studii de impact și dezbaterea transparentă a acestora, va inhiba performanța economică a angajatorilor și, în cele din urmă, va afecta semnificativ atât predictibilitatea mediului economic și investițional românesc, cât și standardul de viață al românilor”, afirmă reprezentanții mediului de afaceri.
Aceștia se arată „extrem de preocupați” de propunerea schimbării impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri, mai ales în contextul legislației comunitare. Ei atrag atenția asupra faptului că relațiile comerciale ale României vor fi afectate și în considerarea celor peste 100 de convenții privind evitarea dublei impuneri, generând multiple incertitudini.
„Considerăm că prin implementarea unor astfel de măsuri, politica fiscală se află pe o traiectorie nesustenabilă care va necesita fie un deficit bugetar mai mare, fie impozite mai mari. Deficite mai mari conduc la costuri de finanțare mai mari, iar creșterea impozitării afectează serios competitivitatea economică a României, în lipsa altor mecanisme de stimulare a performanței. Creșterea bruscă a salariului minim va afecta în primul rând zone mai puțin dezvoltate economic, crescând riscul șomajului și transferând și mai mult forța de muncă într-o zonă gri-neagră, diminuând astfel posibilitatea colectării de impozite și afectând stabilitatea sistemului național de pensii și alte asigurări sociale. Deși cu toții ne dorim creșterea salariilor, aceasta trebuie corelată cu o creștere a productivității muncii și cu măsuri pentru stimularea angajatorilor de a investi și mai mult în economie, astfel încât efectul să fie o creștere vizibilă a nivelului de trai și nu doar un transfer în prețul bunurilor și serviciilor”, se arată în document.
Oamenii de afaceri români atrag atenția că o creștere a nivelului de trai nu se poate obține prin „soluții simpliste”.
„Creșterea nivelului de trai în România e un deziderat comun, însă acesta nu poate fi realizat prin soluții simpliste: creșterea salariului minim sau creșterea salariilor publice prin impozitarea cifrei de afaceri a companiilor. Prosperitatea se poate atinge doar printr-o strategie coerentă de creștere economică prin investiții în educație, sănătate, infrastructură și tehnologie”, se afirmă în comunicat.
De asemenea, spune mediul de afaceri, contribuțiile sociale în sarcina angajatului trebuie gândită și calibrată foarte atent, astfel încât să nu producă dezechilibre majore. În plus, patronatul nu susține introducerea impozitului pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit.
„Membrii Concordia nu consideră oportună introducerea impozitului pe venitul global, mai ales într-o perioadă marcată de creșterea semnificativă a cheltuielilor bugetare”, afirmă ei.
În opinia lor, lipsa dialogului și a fundamentării prin studii de impact corespunzătoare, care să preceadă aceste propuneri, denotă „o anumită incoerență în actul guvernării, cu risc major de destabilizare macroeconomică”.
„Astfel de experimente pot anula avantajul de creștere economică de care România a beneficiat în ultimii ani, cu efecte negative semnificative asupra tuturor angajaților, atât din mediul privat, cât și din sectorul public. Anunțarea intempestivă a unor modificări radicale ale sistemului de impozitare fără un dialog prealabil real cu patronatele și sindicatele, mai ales când acest dialog este proclamat chiar în Constituția României, reprezintă, spre îngrijorarea și dezamăgirea mediului de afaceri, o dovadă de nepăsare privind relația cu partenerii sociali, o desconsiderare a misiunii acestora de a contribui, cu profesionalism și responsabilitate, la susținerea unui act de guvernare în interesul general al societății. Soluția, credem noi, nu trebuie să fie aceea de a împovăra pe cei care performează, prin măsuri de genul taxei de solidaritate și a impozitării suplimentare a firmelor, ci de a le asigura un cadru economic și investițional corect și stabil și de a combate orice forme de concurență neloială, mai ales evaziunea fiscală”, se mai arată în comunicat.
Concordia este confederația patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, înființată în 2007, reunind cele mai puternice federații sectoriale din economia românească și cuprinzând șapte din primele zece companii după numărul de angajați și cifra de afaceri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]