Rămâi conectat

Cultură Educație

O şcoală model, educaţie aleasă pentru rromi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sărbătoarea anuală a profesorilor şi învăţătorilor pensionaţi, la Şcoala cu clasele I – VIII „Ion Micu Moldovan” Blaj

    A devenit o o obişnuinţă, de vreo câţiva ani, la şcoala menţionată mai sus, ca în fiecare an o zi să fie dedicată în mod special cadrelor didactice care, după o viaţă de trudă, au ieşit la pensie din această instituţie. La insistenţele conducerii şcolii, în special a domnului director, prof. Andrei Liviu, am participat şi eu la acest eveniment fără să mă gândesc că tot ce o să văd mă va impresiona în mod deosebit:
lÎn primul rând, eu nu mai ştiu o şcoală cu clasele I – VIII care să fie compusă în majoritate din copii de etnie rromă. M-a impresionat numărul mare al acestora (240 elevi) şi în mod deosebit disciplina de care dau dovadă copiii din această şcoală (ştiind că aceasta e mai precară la rromi).
lPensionarilor (vreo zece – majoritatea femei) li s-a făcut o frumoasă primire şi li s-a oferit câte o garoafă la fiecare. Pe urmă au fost invitaţi într-o sală festivă unde, împreună cu părinţii elevilor, au urmărit un atractiv program artistic susţinut în cinstea lor.
A fost cel mai frumos moment şi cel mai emoţionant, toţi cei prezenţi fiind încântaţi de prestaţia artistică a copiilor care, începând de la cei de la grădiniţă şi continuând până la clasa a VIII-a, s-au străduit şi au reuşit să ajungă la sufletele celor care-i aplaudau cu toată dragostea şi admiraţia.
La deschiderea spectacolului s-a cântat „Imnul României”, toţi copiii cu mâna dreaptă pe inimă, pe urmă „La mulţi ani!” în cinstea sărbătoriţilor, continuând cu programul bine ales de instructorii grupelor (grădiniţă) şi clasele de elevi. Copiii de la grădiniţă (grupa mare şi grupa mare pregătitoare) îmbrăcaţi în frumoase costume, cu Tricolorul Românesc, au prezentat un frumos program de cântece şi dansuri populare, secondaţi îndeaproape de cele două instructoare: educatoarele Aniţa Drăghici şi Maria Muntean care, cu un ataşament şi o apropiere sufletească cu totul aparte au reuşit să prezinte cu aceşti „pui de rromi” un program încântător. Bravo lor!
În continuare, elevii mai mari au prezentat: dansuri cu temă, recitări, montaje artistice. (Foarte reuşit Teatrul cu umbre, instructor prof. Natalia Isăila, pe un ecran mare cu „Scufiţa Roşie” de Fraţii Grimm). A urmat un moment patriotic „Deşteaptă-te române!” şi „Unirea” realizat de soţii Mariana şi Dorin Nistor.
Dintre recitatori s-au remarcat: Aleman Nicolae, Şain Iosif, Matei Alexandra, precum şi prezentatoarea programului Szekely Emanuela.
În numele pensionarilor, domnul prof. Ion Seicean, fost director al şcolii, a mulţumit conducerii şcolii, personal domnului director, prof. Andrei Liviu, pentru a şasea sărbătoare a celor care au muncit în această şcoală şi iată nu au fost uitaţi. Apreciază în mod deosebit transformările radicale care s-au efectuat în această şcoală, în special în ultimii 7 ani, de când la conducerea ei se află actualul director.
În continuare s-a vizitat întreaga şcoală. Pe parcurs, domnul director dând explicaţii pertinente privind acţiunile întreprinse care au făcut ca această şcoală să funcţioneze la cei mai înalţi parametri ce se impun unui lăcaş de cultură. În primul rând am remarcat abundenţa de flori pe coridoare care, acum în plină iarnă, erau înflorite îmbiind pe toţi la un confort relaxant.
Am mai văzut, de asemenea, săli de clasă foarte curate, unele pe specialităţi – ştiinţe naturale, cu aparatură computerizată, fizică, chimie etc., precum şi o bogată bibliotecă. Apoi, grupurile sociale faianţate şi foarte curate atestând un grad de civilizaţie ridicat unor copii de rromi, care în afara şcolii trăiesc într-unul din cele mai sărace cartiere ale Blajului (str. Plopilor).
Cu un personal de 25 cadre didactice, majoritatea cu gradul didactic I, şi un personal tehnico – administrativ format din 5 persoane, la această şcoală se desfăşoară o serie de acţiuni, unele fiind de excepţie. Aş începe cu parteneriatul – multiregional „Tradiţii şi obiceiuri” unde sunt antrenaţi peste 1000 de elevi şi creştini, laici etc. iar parteneri sunt Şcoala cu cls. I – VIII nr. 2 Vaslui, jud. Vaslui, Şcoala cu cls. I – VIII nr. 2 Sighetu Marmaţiei, jud. Maramureş, Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” Chişineu Criş, jud. Arad, Şcoala cu cls. I – VIII „I.M. Moldovan” BLAJ. Alte acţiuni sunt: „Ziua nonviolenţei”, „Ziua mediului”, „1 Martie”, „Ziua Europei”, „Eminescu”, o serie de parteneriate cu jandarmeria şi poliţia locală, cabinet medical, parohii etc.
Din lipsă de spaţiu am fost foarte succint în tot ce am relatat despre această şcoală cu realizări cu totul aparte. Totuşi vreau să accentuez că acolo unde e un colectiv bine închegat, cu personal care se implică cu seriozitate şi dăruire, condus de un director ca prof. Andrei Liviu cu multe calităţi, se pot realiza performanţe incredibile cu nişte copii de rromi care merită din plin să iasă din tenebrele ignoranţei, la care de atâtea veacuri e supusă etnia din care fac parte.
Aurel ROMAN, Blaj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga Elevul fruntaș Daniel Cârnaț s-a remarcat din nou în cadrul activităților culturale datorită Premiului I obținut la etapa județeană și apoi la cea națională a Concursului de literatură și arte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea