Rămâi conectat

Actualitate

O nouă variantă Covid-19, XEC, începe să facă „victime” în Europa. Care sunt simptomele

Bera Larisa

Publicat

în

O nouă variantă Covid-19, XEC, începe să facă „victime” în Europa. Care sunt simptomele

O nouă variantă a virsului Covid-19, a început să se răspândească în Europa și ar putea deveni tipul dominant, potrivit oamenilor de știință, transmite BBC.

Citește și: Simptomele de Covid în vara 2024: Ce trebuie să faceți dacă sunteți testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2

Identificate în Germania, în iunie, cazuri ale variantei XEC au apărut de atunci în Marea Britanie, SUA, Danemarca și în alte câteva țări, spun utilizatorii de pe rețeaua X, fosta Twitter.

Aceasta are unele mutații noi care ar putea contribui la răspândirea sa în această toamnă, deși vaccinurile ar trebui să ajute în continuare la prevenirea cazurilor grave, spun experții.

Pentru cei mai predispuși să se îmbolnăvească grav de Covid, NHS oferă o injecție de rapel gratuită.

Vaccinurile au fost actualizate pentru a corespunde mai bine variantelor recente, deși nu și XEC, care a apărut din subvariante Omicron anterioare.

Prof. Francois Balloux, director al Institutului de Genetică de la University College London, a declarat pentru BBC News că, deși XEC are un „ușor avantaj de transmitere” față de alte variante Covid recente, vaccinurile ar trebui să ofere în continuare o bună protecție.

El spune că este totuși posibil ca XEC să devină subvarianta dominantă în timpul iernii.

„Aceasta pare să fie următoarea variantă”
Directorul Institutului de Cercetare Translațională Scripps, din California, Eric Topol, spune că XEC este „abia la început”.

„Și asta va dura multe săptămâni, câteva luni, înainte să se instaleze cu adevărat și să înceapă să provoace un val”, a declarat el pentru LA Times.

„XEC este cu siguranță la conducere. Aceasta pare să fie următoarea variantă. Dar mai sunt câteva luni până când va ajunge la niveluri ridicate.”

Simptomele sunt considerate a fi aceleași ca la răceală sau gripă ca și înainte:

-temperatură ridicată
-dureri
-oboseală
-tuse sau durere în gât

Majoritatea oamenilor se simt mai bine în câteva săptămâni de la administrarea Covid, dar recuperarea poate dura mai mult.

A existat o „creștere puternică” a XEC în Danemarca și Germania, spune analistul de date Covid Mike Honey pe X.

Există mult mai puține teste de rutină decât înainte, ceea ce face dificil de știut cât de mult Covid ar putea fi în jur.

Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) afirmă că este normal ca virușii să sufere mutații și schimbări.

Dr. Gayatri Amirthalingam, director adjunct al UKHSA, a declarat: „Este normal și de așteptat ca virusurile să se schimbe genetic în timp. UKHSA continuă să monitorizeze toate informațiile disponibile referitoare la variantele Covid emergente în Regatul Unit și la nivel internațional și să publice datele noastre în mod regulat.

„Vaccinarea oferă cea mai bună protecție împotriva bolilor grave cauzate de COVID-19 și îi îndemnăm pe cei care sunt contactați de NHS să se prezinte pentru a-și primi vaccinul de toamnă.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Evaluare Națională 2025: Sesiune specială a examenelelor în iulie 2025. În ce dată va începe

Lucian Daramus

Publicat

în

Evaluare Națională 2025: Sesiune specială a examenelelor în iulie 2025. În ce dată va începe Ministerul Educației și Cercetării va organiza o sesiune specială a Evaluării Naționale la începutul lunii iulie 2025. Pe 2 iulie 2025 va avea loc proba de Limba și literatura română, iar pe 3 iulie 2025 se va desfășura proba la […]

Citește mai mult

Actualitate

Vouchere de vacanță 2025: Declarație și cofinanțare obligatorii, reguli stricte pentru emitenți și partenerii din turism. Noile condiții de acordare, publicate în Monitorul Oficial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere de vacanță 2025: Declarație și cofinanțare obligatorii, reguli stricte pentru emitenți și partenerii din turism. Noile condiții de acordare, publicate în Monitorul Oficial Vouchere de vacanță 2025. Guvernul României a modificat oficial normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, printr-o hotărâre care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 352 din 22 […]

Citește mai mult

Actualitate

Prescripţii medicale, cu tot cu parafă, falsificate cu ajutorul AI: Adeverințe realizate de elevi cu inteligența artificială pentru a chiuli de la ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prescripţii medicale, cu tot cu parafă, falsificate cu ajutorul AI: Adeverințe realizate de elevi cu inteligența artificială pentru a chiuli de la ore Inteligenţa artificială este folosită din ce în ce mai mult și mai des pentru a crea falsuri. Cu ajutorul aplicaţiilor AI, se realizează prescripţii medicale, cu tot cu parafă, dar şi adeverinţe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea