O nouă posibilitate de a intra în legalitate în cazul construirii fără autorizație: Cum puteți obține un certificat de atestare
Legislația în ceea ce privește construcțiile a suferit modificări numeroase în 2020. Printre altele, cei care au construit fără autorizație au acum o nouă posibilitate de a intra în legalitate.
În esență, în anul încheiat recent, Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost modificată, printre altele, în sensul prevederii exprese a unei posibilități suplimentare în care cei care au construit fără autorizare de construire să poată intra în legalitate.
Concret, cei care au construit fără autorizație de construire pot obține un certificat de atestare/ adeverință privind edificarea unei construcții (care le-ar permite și înscrierea în Cartea Funciară a imobilului).
Pentru a putea obține un astfel de certificat/ adeverință, este necesară îndeplinirea unei serii de condiții, printre care și imposibilitatea de a mai primi sancțiuni, deoarece s-a împlinit termenul de prescripție, dar și efectuarea unei expertize tehnice, prin care se constată că au fost respectate cerințele fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții.
CITEȘTE ȘI: Se abrogă legea care interzice vânzarea companiilor de stat. Anunțul făcut de premierul Florin Cîţu
Amenda pentru lipsa autorizației de construire se poate da în trei ani de la finalizarea construcției
După cum a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție în 2020, termenul de trei ani pentru a amenda o persoană care n-are autorizație de construire curge de la momentul terminării efective a construcției.
Termenul de trei ani pentru aplicarea amenzilor cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei este stabilit de Legea autorizațiilor de construire, nu de Ordonanța 2/2001 a contravențiilor, care stabilește un termen general de doar șase luni.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive
CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă profunda îngrijorare față de direcția anunțată prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare, precum și față de inconsecvențele din Programul de Guvernare 2025–2028. Citește și: Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni […]
Plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu: „A risipit miliarde de euro din bugetul de stat. A blocat reformele şi a preferat să alimenteze reţelele de interese ale clientelei de partid”
Plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu: „A risipit miliarde de euro din bugetul de stat. A blocat reformele şi a preferat să alimenteze reţelele de interese ale clientelei de partid” Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, a anunțat joi, 3 iulie 2025, că a depus o plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu, acuzându-l că […]
Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri
Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri Mâncarea şi toate celelalte produse de la raft, benzina şi motorina, facturile pentru energie, RCA-ul şi vacanţele, toate vor avea preţuri mai mari pe fondul măsurilor de austeritate luate de Guvern. Creşterea celor două cote de TVA, cea standard […]