O nouă ”invenție” a Guvernului – CARD pentru TINERII fără OCUPAȚIE. Acesta va cuprinde background-ul educaţional şi profesional și va ține loc de CV
Tinerii din România care nici nu învaţă, nici nu lucrează vor primi câte un card în care vor avea înregistrat parcursul lor profesional şi educaţional, în cadrul unor proiecte finanţate din bani europeni, a anunţat, joi, 14 mai, Ministerul Fondurilor Europene.
MFE menţionează că în iunie 2015 va începe să ceară propuneri de proiecte pentru instituirea cardului profesional, care să fie finanţat prin noul Program Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020.
PUBLICITATE
„Cu privire la tinerii neînregistraţi, MFE reiterează intenţia de a lansa în luna iunie a.c. un prim apel de proiecte dedicate tinerilor care nu urmează un program de educaţie, formare şi nici nu au un loc de muncă (tineri NEETs conform definiţiei CE), care vor fi înregistraţi la ANOFM ca tineri NEETs şomeri, pentru a beneficia de sprijin din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020”, a menţionat MFE, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, „măsurile prevăzute prin POCU vor fi furnizate sub forma unor pachete integrate personalizate, incluzând în mod obligatoriu (după înregistrarea tinerilor NEETs inactivi care devin astfel tineri NEETs şomeri):
– furnizarea unui card profesional (care cuprinde background-ul educaţional şi profesional al tânărului);
– realizarea profilului individual, informare, orientare şi consiliere;
– alte măsuri în funcţie de şansele de angajare ale fiecărui tânăr”.
Noul card destinat tinerilor fără ocupaţie va ţine, practic, loc de curriculum vitae (CV), după cum a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
„Acest card va conţine informaţii structurate cu privire la educaţia şi experienţa tânărului, în formatul CV Europass, dar va constitui totodată şi un instrument facil de înregistrare şi validare a participării respectivului tânăr la programe de formare în cadrul proiectelor finanţate din POCU, fără a mai fi necesară completarea formularelor de înregistrare şi semnarea zilnică a listelor de prezenţa”, a susţinut ministrul.
Oficialul guvernamental a anunţat noul card pentru tinerii fără ocupaţie în contextul în care Comisia Europeană a recomandat, miercuri, României „consolidarea măsurilor pe piaţa muncii, în special pentru tinerii care nu se afla în evidenţele autorităţilor şi pentru şomerii pe termen lung”.
Noul card profesional pentru tinerii fără ocupaţie ar urma astfel să se adauge altor carduri şi carneţele nou introduse de Guvern pentru diverse categorii socio-profesionale de români.
De la 1 mai, a devenit obligatoriu cardul de sănătate, prin care românii pot avea acces la serviciile publice medicale. Tot de la 1 mai, producătorii agricoli îşi pot vinde marfa în pieţe numai dacă au un nou atestat de produactor şi un carnet de comercializare.
Între timp, încă prin vechiul Program Operaţional Sectorial dezvoltarea Resurselor Umane (pOSDRU) 2007-2013, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a început proiecte pentru introducerea unui „card profesional european”, în parteneriat cu firma Soft Business Union SRL, deţinută de un om de afaceri clujean, Sorin Valeriu Alexandru (92%). Firma a mai câştigat anul trecut două contracte cu statul: unul cu Ministrul Dezvoltării Regionale, în valoare de circa 1,3 milioane lei, şi unul cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în valoare de circa 350.000 de lei fără TVA.
sursa: hotnews
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată