Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

O nouă ”invenție” a Guvernului – CARD pentru TINERII fără OCUPAȚIE. Acesta va cuprinde background-ul educaţional şi profesional și va ține loc de CV

Ziarul Unirea

Publicat

în

tineri fara ocupatieTinerii din România care nici nu învaţă, nici nu lucrează vor primi câte un card în care vor avea înregistrat parcursul lor profesional şi educaţional, în cadrul unor proiecte finanţate din bani europeni, a anunţat, joi, 14 mai, Ministerul Fondurilor Europene.

MFE menţionează că în iunie 2015 va începe să ceară propuneri de proiecte pentru instituirea cardului profesional, care să fie finanţat prin noul Program Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020.
PUBLICITATE

„Cu privire la tinerii neînregistraţi, MFE reiterează intenţia de a lansa în luna iunie a.c. un prim apel de proiecte dedicate tinerilor care nu urmează un program de educaţie, formare şi nici nu au un loc de muncă (tineri NEETs conform definiţiei CE), care vor fi înregistraţi la ANOFM ca tineri NEETs şomeri,  pentru a beneficia de sprijin din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020”, a menţionat MFE, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „măsurile prevăzute prin POCU vor fi furnizate sub forma unor  pachete integrate personalizate, incluzând în mod obligatoriu (după înregistrarea tinerilor NEETs inactivi care devin astfel tineri NEETs şomeri):

– furnizarea unui  card profesional  (care cuprinde background-ul educaţional şi profesional al tânărului);
– realizarea  profilului individual, informare, orientare şi consiliere;
– alte măsuri  în funcţie de şansele de angajare ale fiecărui tânăr”.

Noul card destinat tinerilor fără ocupaţie va ţine, practic, loc de curriculum vitae (CV), după cum a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

„Acest card va conţine informaţii structurate cu privire la educaţia şi experienţa tânărului, în formatul CV Europass, dar va constitui totodată şi un instrument facil de înregistrare şi validare a participării respectivului tânăr la programe de formare în cadrul proiectelor finanţate din POCU, fără a mai fi necesară completarea formularelor de înregistrare şi semnarea zilnică a listelor de prezenţa”, a susţinut ministrul.

Oficialul guvernamental a anunţat noul card pentru tinerii fără ocupaţie în contextul în care Comisia Europeană a recomandat, miercuri, României  „consolidarea măsurilor pe piaţa muncii, în special pentru tinerii care nu se afla în evidenţele autorităţilor şi pentru şomerii pe termen lung”.

Noul card profesional pentru tinerii fără ocupaţie ar urma astfel să se adauge altor carduri şi carneţele nou introduse de Guvern pentru diverse categorii socio-profesionale de români.

De la 1 mai, a devenit obligatoriu cardul de sănătate, prin care românii pot avea acces la serviciile publice medicale. Tot de la 1 mai, producătorii agricoli îşi pot vinde marfa în pieţe numai dacă au un nou atestat de produactor şi un carnet de comercializare.

Între timp, încă prin vechiul Program Operaţional Sectorial dezvoltarea Resurselor Umane (pOSDRU) 2007-2013, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a început proiecte pentru introducerea unui „card profesional european”, în parteneriat cu firma Soft Business Union SRL, deţinută de un om de afaceri clujean, Sorin Valeriu Alexandru (92%). Firma a mai câştigat anul trecut două contracte cu statul: unul cu Ministrul Dezvoltării Regionale, în valoare de circa 1,3 milioane lei, şi unul cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în valoare de circa 350.000 de lei fără TVA.

sursa: hotnews


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea