O nouă criză ar putea lovi România: Tinerii nu mai aleg profesia de farmacist
O nouă criză ar putea lovi România: Tinerii nu mai aleg profesia de farmacist
În mai multe județe ale țării nu sunt destui farmaciști, deși în majoritatea orașelor sunt infinite farmacii la orice pas. Această profesie nu mai prezintă interes pentru tineri, din diferite motive. Colegiul Farmaciștilor a tras un semnal de alarmă.
Colegiul Farmaciștilor a anunțat că numărul vânzătorilor avizați a scăzut cu 6,8% față de anul trecut. Unul dintre cele 15 județe care înregistrează deficit de farmaciști este județul Mehedinți. Găsim farmacii pe aproape toate străzile orașului, dar administratorii acestora se plâng de o lipsă acută de personal avizat.
„Avem 165 de farmaciști activi la nivelul Colegiului Farmaciștilor Mehedinți, 65 care sunt suspendați momentan din diverse motive. Ori sunt pensionari, ori sunt femei aflate în creștere și îngrijire copil.
Sunt din ce în ce mai puțin candidați la facultățile de farmacie”, Adelina Stoian, Colegiul Farmaciștilor Mehedinți.
Motivele pentru acest fenomen sunt diverse. Mulți tineri absolvenți aleg să profeseze în străinătate, iar cei care rămân preferă să nu activeze în domeniu din cauza salariilor neatractive de început.
„Această carență a farmaciștilor în momentul de față este la un nivel destul de ridicat. Nu ne-am mai confruntat cu situații de felul ăsta, cel puțin în ultimii 20 de ani.
Marea majoritate a farmaciștilor rămân în orașele unde studiază. Parte din ei pleacă în exterior, motivați fiind de un venit mai mare, mai bun, mai sigur”, a spus Tania Sârbu, farmacist diriginte.
Iar situația este cu atât mai gravă în mediul rural, unde se întâmplă să nu existe deloc nici farmacii. În aceste cazuri, singura variantă a oamenilor e să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și lua medicamente.
„Din păcate, asta e situația. V-am spus numai toată zona de nord e aceeași situație. Ideal ar fi să fie și medic de familie, să fie și farmacie. Va trebui făcut ceva la nivel la nivel național. Cred că nu suntem singura zonă”, spune un bărbat.
„Avem un microbuz care pleacă dimineața.Vă daţi seama dam 20 de lei pe traseu”, mai spune o pensionară.
„Vrei o rețetă dimineața, mergi pe autobuz şi seara te întorci”, mai spune cineva.
Lanțurile farmaceutice nu își îndreaptă atenția înspre zonele rurale, pentru că investiția ar fi neprofitabilă.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2024 | Când ajung SUMELE RESTANTE la pensionari. Anunțul ministrului Muncii Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat ce se întâmplă cu pensiile românilor care nu au primit încă pensiile recalculate. Oficialul a promis că toți banii vor ajunge la oameni până la finalul anului, în cursul lunii decembrie 2024. Pensionarii […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată