Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O nouă criză ar putea lovi România: Tinerii nu mai aleg profesia de farmacist

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O nouă criză ar putea lovi România: Tinerii nu mai aleg profesia de farmacist

În mai multe județe ale țării nu sunt destui farmaciști, deși în majoritatea orașelor sunt infinite farmacii la orice pas. Această profesie nu mai prezintă interes pentru tineri, din diferite motive. Colegiul Farmaciștilor a tras un semnal de alarmă.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Colegiul Farmaciștilor a anunțat că numărul vânzătorilor avizați a scăzut cu 6,8% față de anul trecut. Unul dintre cele 15 județe care înregistrează deficit de farmaciști este județul Mehedinți. Găsim farmacii pe aproape toate străzile orașului, dar administratorii acestora se plâng de o lipsă acută de personal avizat.

„Avem 165 de farmaciști activi la nivelul Colegiului Farmaciștilor Mehedinți, 65 care sunt suspendați momentan din diverse motive. Ori sunt pensionari, ori sunt femei aflate în creștere și îngrijire copil.

Sunt din ce în ce mai puțin candidați la facultățile de farmacie”, Adelina Stoian, Colegiul Farmaciștilor Mehedinți.

Motivele pentru acest fenomen sunt diverse. Mulți tineri absolvenți aleg să profeseze în străinătate, iar cei care rămân preferă să nu activeze în domeniu din cauza salariilor neatractive de început.

„Această carență a farmaciștilor în momentul de față este la un nivel destul de ridicat. Nu ne-am mai confruntat cu situații de felul ăsta, cel puțin în ultimii 20 de ani.

Marea majoritate a farmaciștilor rămân în orașele unde studiază. Parte din ei pleacă în exterior, motivați fiind de un venit mai mare, mai bun, mai sigur”, a spus Tania Sârbu, farmacist diriginte.

Iar situația este cu atât mai gravă în mediul rural, unde se întâmplă să nu existe deloc nici farmacii. În aceste cazuri, singura variantă a oamenilor e să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și lua medicamente.

„Din păcate, asta e situația. V-am spus numai toată zona de nord e aceeași situație. Ideal ar fi să fie și medic de familie, să fie și farmacie. Va trebui făcut ceva la nivel la nivel național. Cred că nu suntem singura zonă”, spune un bărbat.

„Avem un microbuz care pleacă dimineața.Vă daţi seama dam 20 de lei pe traseu”, mai spune o pensionară.

„Vrei o rețetă dimineața, mergi pe autobuz şi seara te întorci”, mai spune cineva.

Lanțurile farmaceutice nu își îndreaptă atenția înspre zonele rurale, pentru că investiția ar fi neprofitabilă.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024: Milioane de români vor primi mai mulți bani. Măsura inclusă în PNRR care va crește conturile din Pilonul II

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024: Milioane de români vor primi mai mulți bani. Măsura inclusă în PNRR care va crește conturile din Pilonul II Pilonul II, beneficiează de la începutul lunii martie, de o măsură inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență și reglementată de Uniunea Europeană. Este vorba desre o majorare semificativă a fondurilor în conturile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea