Rămâi conectat

Actualitate

O mamă bolnavă de COVID-19, din România, a născut CVADRUPLEȚI sănătoși. ”Ne bucurăm pentru mamă, este o eroină”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Un caz cu totul deosebit a fost înregistrat la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. O mamă de 37, confirmată pozitiv cu COVID-19, a născut ieri cvadrupleți. Băieții sun sănătoși, au între 1.400 și 1.800 de grame și vor fi tratați la neonatologie. Bebelușii urmează acum să fie testați pentru coronavirus.

Mama s-a prezentat la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași în cursul zilei de marți, 9 martie, pentru evaluare, fiind însărcinată de 34 de săptămâni cu cvadrupleți. Aceasta însă avea simptome de COVID-19, astfel că a fost redirecționată către Maternitatea „Elena-Doamna”, unitatea COVID-19 pentru gravide, unde medicii au decis că este momentul să fie operată pentru nașterea copiilor.

„Este un caz foarte rar, era și confirmată pozitiv mama, dar ne bucurăm că este un caz reușit și că mama se recuperează după un efort lung, o intervenție care a durat mai multe ore. Starea ei este stabilă și s-a bucurat de venirea pe lume a celor patru fii, pentru care avea deja pregătite numele. Cazul cred că este unul de literatură medicală – sunt foarte puține înregistrate de mame cu SARS-CoV-2 care să nască cvadrupleți, poate vom reuși să publicăm în literatura de specialitate. Ne bucurăm pentru mamă, este o eroină”, a declarat Gabriel Martinescu, managerul unității medicale.

Sunt primii copii ai femeii de 37 de ani, iar cazul acesteia a fost unul complex, dincolo de infecția cu SARS-CoV-2. Aceasta fusese operată în trecut la inimă, avea o patologie cardiacă și era diagnosticată cu tahicardie supraventriculară. Medicii spun că sarcina era de risc mare chiar și în lipsa infecției cu noul coronavirus.

În prezent toți cei patru copii sunt bine, sunt internați la neonatologie, cu greutăți corespunzătoare și scor bun la naștere, susține dr. Răzvan Socolov, șef secției de Obstetrică-ginecologie de la unitatea medicală. Acesta a explicat pentru Libertatea că și într-o situație normală, la 34-35 de săptămâni, la o sarcină de cvadrupleți trebuie realizată cezariană pentru că nu se mai pot dezvolta copiii altfel.

Operația a fost una complexă, au fost prezenți majoritatea medicilor din spital de la momentul respectiv: toți neonatologii, trei obstetricieni, medicul de gardă la ATI și încă un medic care aștepta să ajute dacă existau complicații.

„Fiecare copil a avut, practic, neonatologul lui, a fost o mobilizare a întregului sector de neonatologie. A fost o operație cu risc, pacienta tușea înaintea operației, avea testul rapid antigen pozitiv, a fost confirmat și cu un PCR. În 20 și ceva de ani de carieră nu am asistat la o astfel de naștere, este destul de rar. La tripleți, da, dar nu la cvadrupleți. Ca incidență sunt cam 1 la 100.000 de cazuri”, a declarat dr. Răzvan Socolov.

Mama este internată la Terapie Intensivă, în stare stabilă, iar niciunul dintre copii nu au probleme deosebite. Vor fi cu toții testați RT-PCR, dar medicul explică faptul că au fost foarte rare cazurile în care copiii s-au născut infectați cu virusul dintr-o mamă care era deja confirmată cu COVID-19. Dr. Răzvan Socolov spune că, din zecile de nașteri care au fost la Iași în 2020, au fost doar trei sau patru cazuri de copii testați pozitiv, dar toți după nașteri naturale.

„Mai trebuie spus că aceștia oricum nu fac forme grave, este o contaminare de mediu la nașterile naturale, dar copiii nu dezvoltă fenomene pulmonare”, a precizat medicul.

sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea