O lege care nu-i încălzeşte pe cei care nu au acte pentru locuinţe
Miercuri, 9 noiembrie, aproape toţi primarii, viceprimarii sau secretarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ au participat la Instituţia Prefectului la o dezbatere pe tema unor legi, hotărâri şi ordonanţe de guvern importante, pentru aplicarea unitară a prevederilor acestora la nivelul judeţului. Pe lângă subprefectul Raul Tudoraşcu şi directorii Ileana Bărbănţan şi Vasile Bumb, la discuţii au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Alba. În primul rând, s-au discutat prevederile actelor normative care reglementează acordarea ajutoarelor de încălzire în această iarnă: OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, HG nr. 920/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 70/2011, HG nr. 938/2011 pentru modificarea anexelor 1 şi 2 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 70/2011, aprobate prin HG nr. 920/2011. Din discuţii a rezultat faptul că, pe lângă condiţiile legate de veniturile reduse, beneficiarii trebuie să facă dovada proprietăţii asupra imobilului în care locuiesc şi pentru care solicită ajutor de încălzire. Problema care a apărut se referă în special la persoanele din mediul rural care locuiesc de ani de zile în casele părinteşti, dar care nu deţin niciun act de proprietate asupra imobilului (contract de vânzare-cumpărare, moştenire, extras CF), deşi plătesc an de an impozite şi taxe locale pe locuinţa respectivă. În aceste situaţii, a fost agreată ideea, oarecum ilegală, dar morală, de a elibera o adeverinţă solicitanţilor aflaţi în această situaţie, pentru a putea beneficia de ajutorul de încălzire. Altfel, legislaţia respectivă în forma aflată în vigoare ar reduce şi mai drastic numărul beneficiarilor ajutoarelor de încălzire. De asemenea, li s-a sugerat primarilor ca în situaţiile izolate, în care au dubii cu privire la respectarea condiţiilor de către beneficiari, să realizeze ancheta socială înainte de a emite dispoziţia către solicitanţi, pentru a evita o eventuală recuperare de debite, dacă s-ar dovedi ulterior că ajutorul ar fi necuvenit. Subvenţiile de la APIA sunt considerate venituri, primarii cerând o deschidere mai largă din partea APIA Alba pentru a putea completa cuantumul veniturilor solicitanţilor de ajutor de încălzire.
O a doua chestiune discutată se referă la asigurarea obligatorie a locuinţelor de către beneficiarii Legii 416 privind venitul minim garantat. Potrivit art. 3 din Legea 260/2008, republicată, în cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se suportă din bugetele locale, pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat. Beneficiarii de ajutor social care au apucat totuşi să încheie asigurare obligatorie sau privată a locuinţelor vor trebui să depună la primărie o cerere şi o copie a poliţiei de asigurare, urmând ca statul să le restituie suma plătită pentru asigurare… când vor fi bani.
În cadrul şedinţei, au mai fost abordate aspecte legate de administrarea şi inventarierea domeniului public şi privat al localităţilor, care se poate face doar în condiţiile stricte prevăzute de Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia şi de Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale. Deciziile privind patrimoniul se iau cu două treimi din votul consilierilor locali, iar consiliile locale şi consiliile judeţene pot da în folosinţă gratuită, pe termen limitat, bunuri mobile şi imobile proprietate publică sau privată locală ori judeţeană, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice.
Ordinea de zi a dezbaterii a fost completată cu o prezentare a Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, realizată de Ciprian Sabău, director adjunct în cadrul Penitenciarului Aiud. (R.G.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]