O grădiniță emblemă pentru Alba Iulia, în pericol. Pe nesimțite, se încearcă mutarea sa din Cetatea Alba Carolina pe motiv de “parazitare”
În cadrul ședinței de Consiliu Local al municipiului Alba Iulia de marți 22 septembrie a avut loc un incident cu “iz penal”, care în opinia consilierului local Horațiu Clepan a fost nepermis de ușor trecut cu vederea, motiv pentru care a fost readus în discuție în cadrul unei conferințe de presă organizate de social-democrați.
Este vorba despre un proiect de hotărâre, aparent fără miză, privind “aprobarea cumpărării unui teren situat în municipiul Alba Iulia, strada Dr.Ioan Suciu (Gladiolelor), FN, pentru construire grădiniță”.
Când i-a venit rândul să fie supus la vot, mai mulți consilieri nelămuriți de intenția majorității PNL de a angaja bugetul local într-o afacere imobiliară au solicitat lămuriri. Nu mică le-a fost mirarea să afle de la arhitectul șef al municipiului, Hedviga Călin, că este vorba despre intenția primăriei de a achiziționa acest teren pentru construirea unei clădiri în care să fie mutată Grădinița nr. 8, care funcționează în spațiul din Cetatea Alba Carolina de cel puțin 50 de ani. Motivul invocat de specialistul Primăriei Alba Iulia a fost faptul “că este parazitară pentru cetate”.
Dovadă că nu și-au pregătit nici măcar proprii consilieri pentru acest vot, sau că unii aleși locali nu și-au făcut treaba în cadrul comisiilor de specialitate unde se presupune că studiază documentele ce stau la baza proiectelor de hotărâre, mașinăria de vot a PNL s-a gripat. Împotriva proiectului, celor din opoziție li s-au alăturat și alții, cel mai vehement dintre ei fiind consilierul liberal Rareș Buglea.
Consilierii PSD Horațiu Clepan și Daniel Zdrînc și-au mărturisit oarecum respectul și totodată compasiunea pentru Buglea, pentru curajul de care a dat dovadă și pentru efectele pe care acest gest îl vor avea, în opinia lor, asupra carierei sale politice în PNl și Consiliul Local.
Deși președintele de ședință, viceprimarul Călin Pleșa, a reluat de trei ori votul, proiectul de hotărâre a picat. Pentru moment !, susțin consilierii PSD, care se așteaptă să fie repus pe masă la următoarea ședință de consiliu.
“Este inadmisibil să ajungi să numeri de trei ori un vot și pentru că nu iese ceea ce îți dorești, să îl repeți, și pentru că iese mai rău, să îl mai repeți odată. Cum este posibil așa ceva !?! Nu am cuvinte! Și această practică abuzivă, ilegală, a majorității PNL în Consiliul Local Alba Iulia nu se întâmplă de ieri de azi, ci de un an. Și nimeni nu ia nicio măsură! Se întâmplă de față cu ziariștii. Este o totală lipsă de respect față de cetățenii din Alba Iulia, față lege, față de colegii lor (n.r. consilierii din opoziție).
Legea spune clar, că odată ce s-a votat un proiect de hotărâre comisia are obligația să consemneze voturile exprimate și atât. Apoi se trece la următorul punct. Altfel, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului de hotărâre cu terenul pentru grădiniță, este abuz în funcție”, a declarat consilierul local Horațiu Clepan.
O altă reacție la această situație a venit din partea președintelui PSD Alba, Ioan Dîrzu, care a afirmat că împreună cu colegii săi vor analiza varianta depunerii unor plângeri penale dacă astfel de situații se vor repeta în Consiliul Local Alba Iulia.
“Nu se poate afirma că această grădiniță este parazitară pentru cetate, când la doar câțiva metri distanță funcționează un teren de joacă pentru copii. Acela nu este parazitar pentru cetate? “, a întrebat retoric consilierul Daniel Zdrînc, încercând să pătrundă logica arhitectului șef Hedviga Călin.
Legat de vechii liberali, precum viceprimarul Pleșa, Simone Albani etc, care mai ieri erau cei mai vocali luptători împotriva “abuzurilor” majorității PDL din Primăria Alba Iulia, iar acum, de când au fost “acceptați la putere sunt tot cu mâinile pe sus”, deputatul PSD Călin Potor a declarat:
“Dorința PNL-ului a fost să acceadă la putere, indiferent cu cine, alături de cine și cu ce prețuri. Au ajuns acolo și asta arată până la urmă calitatea consilierilor locali pe care PNL-ul i-a promovat și ăsta este rezultatul. S-a întâlnit ciob și oală spartă. Din punctul meu de vedere se potrivesc mănușă, păcat de orașul acesta care trebuie să îi suporte și pe unii, și pe ceilalți”.
Concluzia, dincolo de lupta politică dintre majoritatea PNL și cei de la PSD, este una tristă. Pe nesimțite, Primăria încearcă să cumpere un teren din banii albaiulienilor pentru a muta o grădiniță din Cetatea Alba Carolina în zona Lidl, pe motiv că parazitează cetatea.
Poate ar fi fost de bun simț o consulatare publică cu privire la o astfel de decizie. Sau poate măcar să se discute deschis și transparent în ședința aleșilor locali cu privire la o astfel de intenție, cu argumentele care stau la baza sa puse pe masă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată