Rămâi conectat

Actualitate

O firma românească începe să producă medicamentul pe bază de hidroxiclorochină, folosit la tratarea pacienților cu COVID-19

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Antibiotice Iași, Producătorul de medicamente aflat în subordinea Ministerului Sănătății, va începe să producă din luna această medicamentul pe bază de hidroxiclorochină, folosit în tratarea bolnavilor în stare gravă, infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Compania urmează să producă în perioada următoare și trei tipuri de dezinfectanți, aflăți în curs de autorizare: un gel dezinfectant pentru mâini și două tipuri de dezinfectant de suprafețe.

Compania a anunțat, în raportul trimestrial transmis marți Bursei de Valori București, că a finalizat cu succes demersurile pentru fabricarea medicamentului pe baza de hidroxiclorochina.

„Pentru a răspunde solicitărilor sistemului medical, Antibiotice a contactat toți furnizorii de hidroxichlorochina, la nivel mondial, prin rețeaua proprie de parteneri de afaceri, în vederea fabricației produsului finit pe capacitățile proprii.

Hidroxichlorochina (un medicament antiviral utilizat în tratamentul malariei, bolilor autoimune, lupus eritematos, poliartrită reumatoidă, artrită juvenilă) s-a dovedit, în urmă mai multor studii clinice, că fiind un medicament eficient pentru bolnavii în stare gravă, infectați cu virusul SARS-CoV-2.

După derularea unor negocieri solicitante, cu sprijinul autorităților competențe, Antibiotice a reușit contractarea substanței active Hidroxiclorochina, care ajunge în companie într-un timp record, la sfârșitul lunii aprilie.

După parcurgerea etapei de formulare, va demara procesul de producție a acestui medicament așteptat pe piață, într-o prima tranșă, în luna mai”, arată raportul.

Trei tipuri de dezinfectanți se află în curs de autorizare

De asemenea, trei tipuri de dezinfectanți se află în curs de autorizare.

„În contextul nevoilor crescute de materiale de protecție, compania Antibiotice a demarat cercetarea și testarea unor dezinfectanți ce pot fi reproduși pe fluxurile proprii.

Aceste produse vor fi utilizate atât în scopul protejării angajaților proprii, cât și pentru susținerea nevoilor actuale ale sistemului de sănătate românesc.

Echipele din cercetare, producție și calitate au lucrat la două tipuri de produse: geluri dezinfectante pentru mâini și soluții dezinfectante pentru suprafețe. În urmă efectuării testelor, au fost selectate o formulă de gel dezinfectant pentru mâini și două formule pentru dezinfectant de suprafețe.

În momentul de față, Antibiotice așteaptă răspunsul autorităților competențe la aplicațiile depuse pentru autorizarea gelului și soluțiilor dezinfectante, la Ministerul Economiei și la Institutul Cantacuzino”, precizează compania.

De altfel, Antibiotice a decis, în contextul declanșării pandemiei cu noul coronavirus, să reia producția de Paracetamol comprimate și Novocalmin (metamizol sodic).

„Compania dispune de resursele necesare, precum APP-uri (autorizații de punere pe piață), materii prime, know-how-ul de fabricație și capacitatea de producție, pentru a fi capabilă să producă și să livreze pe piață o întreagă gama de medicamente, inclusiv cele pentru tratamentul simptomatic COVID-19.

Atât Paracetamolul, cât și Metamizolul sodic (medicament care se eliberează pe baza de prescripție medicală) au fost incluse în cele mai multe din ghidurile naționale de tratament în UE, că prima opțiune la inițierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecția cu Covid-19″, se mai arată în raport.

Evoluția pieței farmaceutice din România

În trimestrul I din 2020, valoarea medicamentelor eliberate către pacienții din România a fost de 4,8 miliarde de lei (în preț de distribuție), în creștere cu 3,5% față de perioada similară a anului 2019, arată compania citând un studiu CEGEDIM.

Cantitativ, consumul de medicamente a crescut cu 9,7%, fiind eliberate din farmacii un număr de 179,1 milioane cutii. Contractele cost volum reprezintă 6,5% din totalul pieței farmaceutice din România și au înregistrat în primul trimestru o scădere de 42%, de la 540 milioane la 313 milioane de lei.

Piață farmaceutică românească este dominată de medicamentele cu prescripție medicală (RX). Acestea reprezintă 72% din totalul vânzărilor valorice și 60,2% din totalul consumului de medicamente (raportat în cutii).

Produsele cu prescripție medicală au înregistrat, în perioada analizată, o scădere valorică de 3,3%, de la 3,58 miliarde lei în anul 2019 la 3,46 miliarde lei în anul 2020, în timp ce produsele fără prescripție (non-RX: OTC, suplimente alimentare, dispozitive medicale) au înregistrat o creștere valorică de 26,8%, de la 1,06 miliarde lei în anul 2019 trimestrul I, la 1,35 miliarde lei la finalul trimestrului I 2020.

Antibiotice Iași a realizat în primul trimestru al acestui an un profit net de 4,08 milioane de lei, mai mare cu 25% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce veniturile din vânzări au urcat cu 13%.

Compania are o capitalizare de 345,7 milioane lei și este controlată de Ministerul Sănătății, cu 53,01% din acțiuni, în timp ce SIF Oltenia are 18,89%.

sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea