Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O firmă din județul Alba, în TOP 3 exportatori de nuci la nivel european: România în topul celor mai mari producători

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O firmă din județul Alba, în TOP 3 exportatori de nuci la nivel european: România în topul celor mai mari producători

Producţia anuală de peste 60.000 de tone a României pune ţara pe prima poziţie în topul celor mai mari producători la nivel european, înaintea Greciei, Franţei şi Spaniei, arată datele Eurostat. O parte din această producţie ia calea exporturilor, astfel că în topul celor mai mari exportatori de fructe comestibile sunt şi trei jucători care activează în sectorul nucilor, fie produc, fie doar comercializează nuci.

Cele trei companii sunt Lidya Walnuts, Zamzam International şi Transilvania Nuts, care însă nu au doar nuci în portofoliu. De exemplu, Transilvania Nuts are în portofoliu şi produse pe bază de nuci aşa cum sunt snackurile. Peste jumătate din producţia Transilvania Nuts din Alba merge la export, în mai bine de 20 de ţări.

Conform datelor furnizate de Eurostat, țara noastră rămâne cel mai mare producător de nuci din Uniunea Europeană, cu o producție ce a depășit în 2021 peste 60.000 de tone de nuci. În prezent, fermierii români dețin peste 2 milioane de arbori.

Țara noastră a devansat Franța în topul producătorilor de nuci încă din anul 2017. Majoritatea pomilor din România sunt deținuți de mici fermieri, dar datorită interesului comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi, culturile pe suprafețe mari s-au înmulțit.

Cultivatorii de nuci primesc plăți de sprijin regulate, dar nu există programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea lor. Subvențiile acoperă unele costuri de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, precum și asigurarea împotriva grindinei și a inundațiilor.

Finanțarea UE poate acoperi până la 50 la sută din valoarea investiției, de la 98.000 de euro la 1,03 milioane de euro, în funcție de mărimea fermei, potrivit forbes.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea