Rămâi conectat

Ştirea zilei

O familie din Alba a renunțat la o parte din culturile tradiționale pentru o plantație de goji – fruct denumit elixirul tinereții

Dragoş Suciu

Publicat

în

O familie din satul Sâncel, județul Alba, a renunțat să cultive pe o suprafață de patru arii produse tradiționale pentru o plantație de goji – fruct denumit elixirul tinereții – care speră să le rotunjească veniturile. Acestea mai sunt denumite murele de Himalaya, conținând, per unitate, o cantitate de vitamina C de 500 de ori mai mare decât cea conţinută de portocale.

Concurența acerbă de pe piață îi determină pe tot mai mulți agricultori să se reorienteze din mers spre alte culturi decât cele ”clasice”, deoarece și-au dat seama că din grâu, porumb sau cartofi se face tot mai greu profit. Este și cazul familiei Oniga, din comuna Sâncel, care, anul trecut, pe patru arii, a plantat goji – fructe mai puțin cunoscute în împrejurimi –, lângă o livadă de pruni. Totul a pornit după ce au citit pe internet despre beneficiile acestor fructe, dar acum se confruntă cu lipsa desfacerii, mai ales că serviciul nu le permite să ajungă în piețe.

Având în vedere că amândoi soții au un serviciu, și nu au timp să iasă în piață, desfacerea este mai greu de găsit, însă cei care cunosc beneficiile acestor fructe au cumpărat de la ei, prețul unui kilogram fiind 30 de lei. Uscate, deshidratate, fructele sunt mult mai scumpe, însă deocamdată familia Oniga nu are resursele financiare necesare pentru a achiziționa un deshidrator.

Inițial, soții Oniga au citit pe internet și au decis că merită să încerce o astfel de afacere în agricultură, din care nu au pretenția să trăiască, dar care să le aducă un ban în plus.

Investiția nu a fost deloc mare, mai ales că butașii i-a primit de la un prieten, ca pe un mic ajutor la început de drum.

Au dezvoltat plantația ca pe una ecologică, fructele nefiind stropite iar terenul nu a fost erbicidat, însă nu au un certificat care să ateste că sunt bio deoarece o astfel de evaluare depășește puterilor lor de investiție în agricultură.

Cei care sunt interesați de aceste fructe pot să-i contacteze la numărul de telefon 0745528736 (Ioan Oniga).

În cazul în care afacerea cu fructe de goji va fi profitabilă, familia Oniga ia în calcul să o extindă. Specialiștii susțin că o investiție făcută corect, pentru un hectar, se ridică la 10.000 de euro, dar după cinci ani profitul poate ajunge la 40.000 de euro.

Goji se remarcă prin conţinutul crescut de antioxidanţi, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescenţă maculară, principala cauză a orbirii în rândul persoanelor de peste 55 de ani. Aceşti antioxidanţi protejează organismul de stresul oxidativ, reduce oboseala şi întăreşte capacitatea de protecţie a organismului în faţa agenţilor nocivi, scăzând astfel riscul de cancer.

Fructele de goji pot fi consumate ca atare, gătite sau uscate (precum stafidele), dar şi sub formă de ceai, sucuri sau băuturi medicinale.
De asemenea, goji are un conţinut bogat de vitamina A, care protejează pielea şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale nocturne.

Complexul de vitamina B din goji ar putea avea un efect benefic şi asupra sănătăţii cardiovasculare, ferindu-vă de palpitaţii, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială.

În plus, fructele goji sunt o sursă bogată de fibre (3 grame la o porţie de 28 grame de fruct), care ajută în procesele de detoxifiere şi nu au decât 100 de calorii pentru o porţie, ceea ce le transformă în aliaţi de nădejde  în curele de slăbire.

Cantitatea crescută de antioxidanţi din fructele de goji ajută la împiedicarea îmbătrânirii premature a pielii. Goji hrăneşte în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi şi curăţă în profunzime porii.

Betacarotenul din goji şi poate combate cu succes petele de pe piele, acneea şi accelerează procesul de vindecare a dermatitelor, potrivit csid.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională Elevul Gábor Farkas Ferenc s-a calificat la etapa națională, unde a obţinut premiul III și s-a calificat la etapa internațională a olimpiadei. Citește și: FOTO: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea