Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

O biserică veche de 250 de ani din Apuseni, în pericol să fie distrusă de apele acide ale unui baraj, strămutată la muzeul ASTRA din Sibiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
O biserică veche de 250 de ani din Apuseni, în pericol să fie distrusă de apele acide ale unui baraj va fi strămutată la muzeul ASTRA din Sibiu.
Biserica din satul Vinţa, ameninţată de apele acide ale barajului de decantare a sterilului de la Valea Şesei va fi, în final, salvată. Lăcaşul de cult va fi demontat şi strămutat în complexul muzeal ASTRA din Sibiu.
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ca urmare a unui acord încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud, administratorul barajului, şi Fundaţia ”ProPatrimonio” prezidată de arhitectul Şerban Sturdza, lăcaşul de cult vechi de aproape 250 de ani va fi transferat la Muzeul ASTRA din Sibiu. Întregul proces se va desfăşura pe perioada acestei veri, amânarea demersului punând în pericol transferul bisericii în condiţiile în care apa din baraj s-a inflitrat deja în fundaţia construcţiei. Locuitorii statului din comuna Lupşa ar fi dorit ca biserica să fie strămutată, însă în lipsa unui teren disponibil acest lucru nu a mai fost posibil. Conducerea muzeului ASTRA finanţează parţial strămutarea bisericii la Sibiu, primul pas fiind ”extragerea” picturii interioare.

Instituţia muzeală are specialiştii care pot asigura demontarea, transportul şi reconstruirea lăcaşului de cult. Demersul de salvare a bisericii i se datorează, în mare parte, Ralucăi Prelipceanu (publicist şi iconar), cea care a publicat un album de fotografii denumit ”Liturghisiri din adâncuri” având ca temă pictura unică din biserica de la Vinţa. Lansarea cărţii a avut loc în 4 iulie la Clubul Ţăranului Bucureşti în prezenţa arhitectului Şerban Sturdza şi a prof. univ. dr. Mihaela Palade, de la Facultatea de Teologie Bucureşti. Aceasta a organizat şi două expoziţii cu fotografiile picturii, care au atras, în final, atenţia unor personalităţi culturale şi teologice. Una dintre expoziţii este deschisă până în 31 august 2018 la sediul Museikon Alba Iulia.

Acordul între principalele instituţii implicate a fost redactat şi semnat cu ocazia lansării cărţii, la Bucureşti. ”Cu prilejul acestei întruniri s-a redactat un acord scris prin care Arhiepsicopia Ortodoxă Română se angajează să doneze drepturile asupra picturii Complexului muzeal ASTRA din Sibiu, care şi-a manifestat disponibilitatea de a prelua biserica şi a o reloca în interiorul complezului. Firma Cupru Min şi-a manifestat intenţia de a suporta cheltuielile de demontare şi transport, iar Fundaţia ProPatrimonio, împreună cu filialele sale din Franţa şi Anglia, s-a angajat să susţină aceste iniţiative. Ca urmare a acestei întruniri, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia a emis o hârtie oficială adresată Muzeului ASTRA în urmă căreia, în data de 11 iulie 2018, o echipă de experţi a Muzeului condusă de doamna restaurator Alina Gianina Ionescu s-a deplasat la biserica din Vinţa unde a efectuat măsuratorile necesare şi a întocmit două devize: unul pentru extragerea picturii pe lemn, iar cel de-al doilea pentru demontarea bisericii”, a spus Raluca Prelipceanu.

Aceasta şi-a asumat rolul de a facilita comunicarea între părţile implicate şi de a informa comunitatea şi publicul despre evoluţia demersului de strămutare a bisericii. Extragerea picturii pe zid care impodobeşte pronaosul, sfântul altar şi primul registru din naos va fi discutată în 20 iulie, în cadrul Comisiei Restauratorilor de Monumente, în vederea constituirii şi trimiterii la faţa locului a unei echipe de specialişti. ”Atât firma Cupru Min cât şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia şi-au manifestat disponibilitatea de a colabora împreună cu Muzeul ASTRA şi cu Fundaţia ProPatrimoniu pentru ca biserica din Vinţa să nu aibă soartă surorii sale din Geamăna care a fost acoperită de lacul de steril, din ea mai zarindu-se doar vârful turlei”, a completat Raluca Prelipceanu.

Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii se păstrează încă pictura realizată în 1821 de către pictorul Simion Silaghi, în condiţii remarcabile. Cu toate acestea, biserica nu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, lucru care ar fi facilitat semnificativ demersul de salvare de la distrugere. După strămutarea lăcaşului la Sibiu, compania Cupru Min ar urma să finanţeze construirea unei ale biserici, de dimensiuni mai mici, pentru comunitatea din satul Vinţa.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea