O asociaţie din judeţul Alba este suspectată de mari nereguli în derularea fondurilor europene, prin OIR POSDRU Regiunea Centru!
Referitor la aceasta au fost depuse sesizări, atât la instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu, cât şi la Comisia Europeană, la Bruxelles
Recent, în paginile cotidianului nostru am publicat un articol cu tentă laudativă la adresa asociaţiilor şi organizaţiilor (şi a altor tipuri de beneficiari) care au derulat proiecte din fonduri europene până în anul 2013, precum şi la adresa OIR POSDRU Centru (tot laudativ). Menţionăm că datele respective au fost preluate de pe site-urile www.oirposdru.ro şi www. fseromania.ro, fără nicio implicare din partea angajaţilor instituţiei. Dar, imediat după apariţia acestui articol laudativ, am fost contactaţi de un cetăţean din municipiul Alba Iulia, care ne-a pus la dispoziţie o serie de documente, precum şi sesizările formulate de către dânsul la nivelul mai multor instituţii. Am aflat, astfel, că există suspiciuni serioase cu privire la corectitudinea derulării unor proiecte de către o asociaţie din judeţul nostru, respectiv asupra modului în care OIR POSDRU Regiunea Centru şi AMPOSDRU au verificat şi monitorizat proiectele respective!
OIR POSDRU Regiunea Centru şi AMPOSDRU, suspectate de „complicitate tacită” şi de „acoperirea” acestor nereguli în derularea fondurilor europene
Petentul nostru (a cărui identitate nu o vom dezvălui, deocamdată) a trimis sesizări cu privire la anumite nereguli comise de asociaţia respectivă în derularea unor proiecte din fonduri europene, până la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Departamentului de Luptă Antifraudă (Guvernul României) şi Comisiei Europene, la Bruxelles. Într-o discuţie pe care am purtat-o cu acesta, temenul pe care l-a folosit a fost foarte dur: fraudă! Nu suntem în măsură să apreciem dimensiunea şi gravitatea neregulilor sesizate de către petentul albaiulian, cert este că instituţiile statului s-au ferit până acum de a lua o decizie, „pasând” sesizarea dintr-o parte în alta, ceea ce-l determină pe petent să considere că OIR POSDRU şi AMPOSDRU se află pe poziţii de „complicitate tacită” şi de „acoperire” a acestor nereguli. Fireşte, atâta timp cât neregulile sesizate sunt încă cercetate (acesta o fi „auditul” ce are loc zilele acestea la OIR POSDRU?), nu putem dezvălui nici numele asociaţiei cu pricina.
De pildă, eu cred că bieţii moţi au trecut aproape toţi (dacă raportăm populaţia de moţi la numărul de „beneficiari” bifaţi pe calendarele proiectelor) prin vreun curs de deprindere a abilităţilor antreprenoriale sau prin vreunul de pregătire în domeniul turismului. Câţi şi-au dezvoltat până acum afaceri şi câţi lucrează în turism? Câte locuri de muncă „sustenabile” s-au creat pentru ei? Cercetaţi şi veţi vedea… De fapt, pardon, nu dumneavoastră trebuie să cercetaţi. Nici noi. Altcineva trebuie să facă acest lucru: în judeţul Alba, organismul intermediar (OIR POSDRU Regiunea Centru), care la rândul său trebuie monitorizat şi verificat (la ceea ce a monitorizat şi verificat), de către autoritatea de management (AMPOSDRU), care la rândul său poate fi trasă de mânecă de către Guvernul României şi de către finanţatorul european, prin Comisia Europeană. Dar oare până acum nimeni nu a văzut că una este „realitatea” aia faină conţinută în sutele de volume de documente ale proiectelor, în care se bifează tot felul de activităţi (şi cu rost şi fără rost), şi cu totul alta este realitatea în teren, la faţa locului?
Din această perspectivă, eu am ajuns la următoarea concluzie: sunt nenumăraţi „tăietori de frunze la câini” care s-au îmbogăţit din aceste proiecte, dar scopul lor nu a fost acela de a realiza ceva viabil pentru moţi şi pentru romi. Pentru că moţii trebuie să rămână săraci, ca să fie determinaţi să renunţe la bogăţiile lor naturale: păduri, aur, pământ etc. În timp ce romii trebuie să rămână şi ei la nivelul Evului Mediu, sub o altă formă de înrobire, ca simplă masă de manevră în timpul campaniilor electorale.
Asociaţia Pakiv face obiectul unor mari suspiciuni cu privire la modul în care a utilizat fondurile europene
Şi încă pentru moţi situaţia nu este atât de dezastruoasă, căci aceştia mai au câte ceva pe-acasă, animale, gospodării etc., dar romii se află chiar aşa cum spuneam, la limita Evului Mediu întunecat. În data de 25 februarie 2014, în paginile cotidianului nostru apărea un articol în care făceam referire la o asociaţie din judeţul Alba, care este suspectată de mari nereguli în derularea fondurilor europene, prin OIR POSDRU Regiunea Centru. La momentul respectiv nu am dorit să facem public numele acestei asociaţii, ci doar am atras atenţia asupra faptului că există sesizări, având ca obiect activitatea ei, la OIR
POSDRU Regiunea Centru, la AMPOSDRU (Bucureşti), la DLAF (Departamentul pentru Luptă Antifraudă), la DNA, ba chiar şi la Comisia Europeană, la Bucureşti. Sesizări depuse încă de anul trecut de către un petent din judeţul nostru, dar cărora ori nu li s-a dat curs până acum, ori timpul a fost insuficient pentru a fi făcute verificările necesare.
Dar, iată, între timp cineva a luat act de sesizările cu pricina iar organizaţia respectivă (Pakiv) a ajuns în centrul unui scandal, redat pe un post de televiziune central (PRO TV, la emisiunea „România, te iubesc!”). După cum arată colegii din mass-media naţională: „Corupţia şi birocraţia sufocă orice şansă a romilor la un viitor. Din banii pentru educaţia lor, ONG-urile îşi fac vile!”, exemplul dat fiind al albaiulianului Gruia Bumbu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi, actualmente expert în accesarea fondurilor europene. Acesta avea în toamna anului 2013 vreo 60 de proiecte depuse (pe diferite măsuri de finanţare) dar accesase deja (şi consumase) 18 milioane de euro din cele 250 de milioane de euro ce „s-au tocat” în ultimii 7 ani în România, în „beneficiul” romilor. El recunoaşte că a obţinut, din salarii, sute de mii de euro de pe urma proiectelor, dar există suspiciuni că a făcut o afacere interesantă şi cu vila în care locuieşte în momentul de faţă…
Prietenia cu mass-media te poate împinge la… proiecte aiurite!
Afacerea pe care Gruia Bumbu a făcut-o cu vila trebuie verificată şi cercetată de organele competente, aşadar noi ne abţinem de la orice comentariu. Interesantă, însă, este afacerea generală prin care şi-a blagoslovit diferiţi prieteni şi asociaţi cu salarii pe proiectele Pakiv, deşi aceşti prieteni nu aveau nici în clin nici în mânecă cu problemele romilor. O dovadă în acest sens este un proiect drag fostului şef al ANR, prin care s-au organizat cursuri de cameraman şi fotoreporter (de 8 luni şi de 9 luni), având 120 de beneficiari. Cu alte cuvinte, Asociaţia Pakiv a pregătit 120 de cameramani şi fotoreporteri. Cine a predat la aceste cursuri? Intervievată cu privire la abilităţile sale de cameraman şi fotoreporter, o „beneficiară” (Suzana Gheorghe, din Alba Iulia) a dat „chix” în faţa camerei.
În acest context reamintesc faptul că Gruia Bumbu este suspectat că şi-a îmbogăţit
de-a lungul timpului numeroşi amici (oare şi colegi de partid?) incluzându-i în echipele proiectelor sau printre lectori, specialişti, experţi etc. Ne-am permis, prin urmare, pentru a clarifica situaţia, să solicităm nişte informaţii de interes public despre Asociaţia „Pakiv”, din partea OIR POSDRU Regiunea Centru, precizând că proiectele structurale se derulează şi cu bani publici, de la Guvernul României. Ba chiar mai mult, atâta timp cât România contribuie la bugetul Uniunii Europene şi banii europeni puşi la dispoziţia românilor prin diferite programe de finanţare sunt… bani publici!
Aşteptăm clarificarea situaţiei Asociaţiei „Pakiv”, din partea OIR POSDRU Regiunea Centru!
Redăm mai jos informaţiile pe care le-am solicitat şi întrebările pe care deja le-am adresat OIR POSDRU Regiunea Centru:
1. Numele persoanelor angajate în cadrul proiectelor derulate de această asociaţie în perioada 2006-2013 (separat, pe fiecare proiect în parte), precum şi sumele cu care persoanele respective au fost remunerate.
2. Numele colaboratorilor, lectorilor, experţilor, specialiştilor etc., care au lucrat în cadrul acestor proiecte (separat, pe fiecare proiect în parte), precum şi sumele cu care au fost remuneraţi aceştia, pentru serviciile lor.
3. Modalitatea de achiziţionare a autoturismelor şi construcţiilor din cadrul proiectului “Alternative pentru şomaj – promovarea şi dezvoltarea competenţelor şi activităţii antreprenoriale în rândul şomerilor”, ID 59815 şi altor mijloace fixe (vila de pe strada Emil Racoviţă nr.76, ce urma să devină Centrul Interregional de Sprijin al Iniţiativelor Antreprenoriale şi avea ca scop desfăşurarea de activităţi pentru sustenabilitatea proiectului respectiv, în prezent folosită ca sediu al Organizaţiei Pakiv România), precum şi modul în care acestea au fost utilizate în cadrul diferitelor proiecte şi situaţia lor actuală (eventual preţul lor de achiziţie).
4. Care este situaţia actuală a modulelor productive (florărie, spălătorie ecologică din cadrul proiectului FEMRROM – acesta a fost controlat de OIRPOSDRU VEST- TIMIŞOARA, fabrică de reciclare a ambalajelor din cadrul proiectului ROMII CREEAZĂ INTREPRINDERI DE RECICLARE – ROMA-RE etc.) pentru care trebuia să se asigure sustenabilitatea în cadrul proiectelor?
5. Care este numărul real de beneficiari care au azi un loc de muncă graţie participării la proiectele respective?
6. Câţi beneficiari au fost plătiţi ca să participe la diferite
cursuri şi cu ce sume?
Sperăm să primim răspusurile pe care le aşteptăm, în termenul legal prevăzut de lege…
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]