Numărul unic de urgență 113 pentru persoanele cu dizabilități de vorbire și/sau de auz este FUNCȚIONAL de luni. Cum se face înregistrarea în baza de date a serviciului
De luni, 26 octombrie, persoanele care au dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot să folosească numărul unic 113 pentru a cere ajutor atunci când se află în situaţii de urgenţă, conform unui comunicat de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
STS a anunțat recent că numărul unic 113 pentru SMS-urile asociate apelurilor de urgenţă este funcţional începând de luni. Prin urmare, atunci când au nevoie de ajutor, persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot să folosească gratuit acest număr.
Practic, un SMS asociat unui apel de urgenţă este considerat „orice mesaj scurt, transmis ulterior unui apel de urgenţă, privind aceeaşi situaţie de urgenţă, către Serviciul de urgenţă 112, de o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire înregistrată la administratorul SNUAU (Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă – n. red.), care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie”, aşa cum prevede Legea nr. 132/2015, care a introdus în mod legal posibilitatea folosirii numărului 113.
Totusi, persoanele cu dizabilităţi pot să folosească numărul 113 doar după ce îşi înregistrează propriul număr de telefon în baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenţă.
Legea nr. 132/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 401 din 8 iunie şi a intrat în vigoare trei zile mai târziu, pe 11 iunie. Între timp, aşa cum STS a anunţat la acel moment, autorităţile s-au ocupat de implementarea tehnică a noului serviciu.
Cum se foloseşte numărul 113
Persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire care au o urgenţă trebuie să sune mai întâi la numărul unic 112, potrivit comunicatului publicat de STS. Operatorul 112 va răspunde, dar nu va iniţia un dialog, ci va închide apelul. Asta pentru că apelantul va fi identificat automat ca fiind o persoană cu dizabilităţi.
După închiderea apelului, persoana în cauză va primi imediat un SMS cu textul „Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului”. Apelantul va răspunde prin SMS la 113, descriind pe scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa (inclusiv judeţul).
Este posibili ca operatorul 112 să revină cu întrebări suplimentare după transmiterea SMS-ului apelantului. În această situaţie, se indică răspunderea scurtă şi cât se poate de exactă la întrebări.
În fine, operatorul 112 va transmite informaţiile obţinute de la apelant către agenţiile de intervenţie (poliţie, ambulanţă, pompieri, după caz), care vor acorda ajutorul necesar.
SMS-urile transmise de pe numere de telefon care nu sunt înregistrate în baza de date a persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire vor fi respinse automat.
Atenție! Persoanele care vor transmite cu rea-voinţă, în mod repetat, SMS-uri la numărul 113 vor risca să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor 112.
Cum se face înregistrarea persoanelor cu dizabilităţi în baza de date a serviciului de urgenţă
Înregistrarea în Baza de date a Serviciului 112 se poate face în trei feluri. Unul este prin depunerea documentelor de înregistrare la birourile temporare de asistenţă la înregistrare sau la unul dintre sediile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din Bucureşti sau din ţară (informaţiile cu privire la adrese şi programul acestora vor fi publicate pe site-ul www.112.ro).
De asemenea, cei care doresc se pot transmite prin poştă documentele necesare la adresa Splaiul Independenţei nr. 323A, sector 6, Bucureşti sau pot completat formularului online aflat pe website-ul www.112.ro.
Cei care doresc să se înscrie au nevoie de cerere de înregistrare, de o copie a actului personal de identitate sau al reprezentantului legal, de copiile actelor care atestă dizabilitatea şi de copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.
Pentru înscrierea la sedii/birouri temporare sau prin poştă, aceştia trebuie să ceară un exemplar al cererii de înscriere la unul dintre sediile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale sau la birourile temporare de asistenţă la înscriere; cererea poate fi obţinută şi prin descărcarea de pe site-ul www.112.ro, să completeze şi să semneze această cerere, să anexeze copiile documentelor specificate mai sus şi să introducă documentele într-un plic, să-l sigileze şi să-l trimită STS prin una dintre cele două metode metode menţionate anterior.
Pentru înscrierea online, aceştia trebuie să intre pe site-ul www.112.ro, la secţiunea „Serviciul SMS 113″, subsecţiunea „Înregistrare”, unde vor avea de completat un formular pe care trebuie să-l completeze şi să scaneze şi să trimită copiile documentelor menţionate mai sus. De asemenea, în cazul în care se apelează la un reprezentat legal, acesta va completa şi formularul online destinat reprezentanţilor legali, aflat în aceeaşi subsecţiune pe site, încărcând obligatoriu şi documentul doveditor al calităţii lui.
Reprezentanţii STS notează că, dacă toate condiţiile de înscriere sunt îndeplinite, iar datele şi documentele transmise sunt corecte şi complete, un SMS de confirmare este transmis la numărul de telefon declarat în cererea de înregistrare. Din acel moment, beneficiarul serviciului de urgenţă poate folosi numărul unic 113. (C.M.)
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii