”Nu lăsăm pe nimeni în urmă!”. Prefectul de Alba vrea să fie în permanență alături de oamenii afectați de inundații
Prefectul de Alba vrea să fie în permanență alături de oamenii afectați de inundații. ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă!”, a spus prefectul vineri, în cadrul întâlnirii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde s-a prezentat Raportul sinteză privind apărarea împotriva inundațiilor.
După prezentarea pagubelor materiale produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate în luna iunie 2018 în județul Alba, prefectul Dănuț-Emil Hălălai, a cerut membrilor comitetului să se asigure că oamenii sunt ajutați, să fie întrebați dacă au nevoi speciale sau dacă mai au probleme.
”Nu lăsăm pe nimeni în urmă! Toată lumea trebuie să știe că se poate baza pe cineva!”, a spus prefectul.
Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din cadrul Prefecturii Alba au ridicat problema construcțiilor din apropierea râurilor și a lipsei implicării primarilor și a cetățenilor în lucrările de igienizare la nivelul fiecărei localități. Astfel, sunt construcții fără autorizații, construcții făcute direct în albia râurilor, fără a respecta cotele, lucrări de îngustare a albiilor, fără a avea o zonă de siguranță așa cum prevede legislația în vigoare.
”Peste 40% la sută din ce s-a întâmplat este din cauza faptului că nu s-a respectat legea. Nu voi accepta sub nicio formă ca primarii să nu-și facă treaba. Trebuie să dispară construcțiile ilegale, în primul rând și nu mai trebuie lăsați oamenii să construiască fără autorizație de construcție. Voi dispune, printr-un ordin de prefect, un control a tot ceea ce înseamnă UAT-uri, vom face o comisie mixtă, în așa fel încât construcțiile neautorizate să fie desființate, să se respecte acea distanță de siguranță față de ape, să se pună în aplicare legea în ceea ce privește asigurările obligatorii ale locuințelor, astfel încât oamenii să aibă protecție”, a declarat Dănuț Hălălai.
Din discuții a rezultat că în urma aprobării Raportului de sinteză vor fi două surse de finanțare, o sursă de finanțare din partea Guvernului României și o alta din partea Fondului de Suveranitate, astfel încât oamenii să aibă parte de reparațiile de care au nevoie.
Prefectul a mulțumit tuturor celor care s-au implicat într-un mod deosebit și în timpul evenimentelor și după, și au lucrat profesionist. ”Au fost puse la punct proceduri, am mers exact după proceduri, am știut din vreme ce se întâmplă”, a spus prefectul de Alba.
În localitățile cele mai afectate, Țălna, Bucerdea Vinoasă și Cricău acțiunile continuă și în prezent. Au loc dezinfecții ale fântânilor din zonele inundate prin distribuția varului cloros, iar specialiștii în sănătate publică vor acorda îndrumare și sprijin în vederea unei dezinfecții corecte.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii