Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Nu e păcăleală! De la 1 aprilie se scumpesc din nou țigările

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Hotărârea pentru aprobarea accizei specifice exprimată în echivalent euro pe 1.000 de țigarete și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004.

Este vorba despre un act normativ prin care acciza la ţigarete, care are o componentă fixă şi una variabilă va fi modificată. Practic, nivelul accizei “ad valorem” care este procent din preţul de vânzare va fi redus, iar nivelul accizei specifice va fi majorat.

Nivelul accizei totale, aplicabil în perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 inclusiv, se va majora de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete.

Influenţa în preţul final al unui pachet de 20 de ţigarete va fi de 30-50 de bani pe pachet.

”Actul normativ a fost determinat de necesitatea punerii în aplicare a prevederilor Codului fiscal în ceea ce privește stabilirea anuală a nivelului accizei specifice, având în vedere că potrivit Anexei nr. 6 la titlul VII ‘Accize și alte taxe speciale’ din Codul fiscal, în perioada 1 aprilie 2013 — 1 ianuarie 2018 inclusiv, la 1 aprilie a fiecărui an va interveni modificarea nivelului accizei specifice. (…)

Nivelul accizei specifice pentru țigarete se ia în calcul la stabilirea structurii accizei totale la țigarete, cuantumul accizelor ce urmează a fi efectiv virate la buget stabilindu-se în funcție de acciza specifică (componenta fixă) și de acciza ad valorem (componenta variabilă influențată de prețul de vânzare cu amănuntul declarat de operatorii economici din domeniu).

Potrivit prevederilor Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, o parte din sumele provenind din încasările accizelor la țigarete sunt destinate finanțării unor cheltuieli de sănătate, respectiv:  Pentru țigarete, țigări și țigări din foi cu suma de 10 euro/1.000 de țigarete; Pentru tutun destinat fumatului cu suma de 13 euro/kg.

La nivelul anului 2013, din această sursă, au fost distribuite Ministerului Sănătății aproximativ 1089,2 milioane de lei pentru finanțarea unor cheltuieli de sănătate.

De asemenea, potrivit Codului Fiscal, 1% din sumele provenite la buget din acciza la țigarete este destinată finanțării proiectelor din domeniul sportiv. Astfel, la nivelul anului 2013, din această sursă, a fost distribuită finanțării activităților sportive suma de 78,73 milioane de lei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Finanțelor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea