„Nu am colaborat cu fosta securitate şi voi da CNSAS-ul în judecată…!”
Recent, la Alba Iulia s-a aflat Nicolae Breban, omul considerat de o mare parte a criticii literare, indiferent de generaţie, drept cel mai valoros romancier român în viaţă, adulat de admiratorii săi, de prieteni şi de colaboratori, dar detestat, se vede, de o parte a elitei româneşti. După cum ştiţi, la aflarea veştii că marele om de cultură va veni la Alba Iulia, am sperat că acesta va organiza o conferinţă de presă, pentru a clarifica acuzele ce i s-au adus cu privire la o aşa-zisă colaborare a sa cu fosta securitate. Am şi anunţat acest lucru, dar marele romancier a refuzat dialogul oficial cu presa. Prin urmare am fost silit să-l interpelez în timpul protocolului organizat la Hotel „Cetate”, forţând limita regulilor de politiţe (ca şi în cazul lui Nicolae Manolescu, cu câteva zile înainte). Spre surpriza mea, academicianul Nicolae Breban a acceptat dialogul cu subsemnatul, graţie intermedierii din partea preşedintelui Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, poetul Aurel Pantea. Redau mai jos acest dialog grăbit…
-Aţi promis că veţi organiza o conferinţă de presă la Alba Iulia, cu prilejul Colocviilor romanului românesc contemporan. De ce v-aţi răzgândit?
-Nu am făcut nicio promisiune în acest sens. Am afirmat doar că voi clarifica această situaţie cândva, în prezenţa presei. Nu vreau acum nici să discut şi nici să comentez în vreun fel nedreptatea ce mi se face. Pur şi simplu încerc să fiu calm în acest scandal, în care a fost târât numele meu.
-Pe ce se bazează cei ce vă acuză de colaboraţionism cu fosta securitate? Aţi semnat vreodată vreun angajament?
-Niciodată! Şi ei (CNSAS- n.red) recunosc acest lucru. Nu există absolut nimic semnat de mine. Singura lor „probă” este înregistrarea unor convorbiri telefonice pe care le-am avut cu un general de securitate. Dar nu eu îl chemam la telefon pe acest general, iar când mă chema nu puteam refuza să discut cu el. Cine ar fi făcut asta: să trântească receptorul în nas unui înalt ofiţer de securitate, în perioada în care securitatea era aproape atotputernică?
-Consideraţi că sunteţi calomniat?
– S-a procedat, în cazul meu, într-un mod ticălos. Mai întâi s-a făcut publică această „informaţie” în presa de scandal, abia după aceea am fost întrebat.
Fireşte că am negat, pentru că, repet, nu am semnat nicio singură hârtie în 30 de ani. Cea mai ticăloasă calomnie este cea prin omisiune, ca în cazul meu. Căci, iată, o mare parte a elitei româneşti uită meritul meu unic de a fi protestat împotriva şefului statului comunist, deşi deţineam funcţii literare, pe care le periclitam. Se uită şi faptul că m-am întors în România riscând…
-Ce intenţionaţi să faceţi acum?
-Voi da în judecată CNSAS-ul! Pentru că, înainte de a aştepta o hotărâre judecătorească, consiliul alimentează presa cu aşa-zise „informaţii” bombă despre „colaboraţionismul lui Breban”. Multora li s-au găsit în ultima vreme tot felul de „pete” (nu cunosc totuşi situaţia altora), dar în cazul meu, repet, s-a scotocit în dosar şi nu s-a găsit nimic! Prin astfel de practici nu se face altceva decât să se murdărească opera unor mari cărturari. Mă voi adresa şi preşedintelui României, deoarece conducerea Uniunii Scriitorilor din România în loc să ne apere ne acuză…
-Îl veţi da în judecată şi pe preşedintele uniunii, criticul Nicolae Manolescu?
-Nu cred. El a afirmat doar că aş fi fost folosit ca „agent de influenţă”. Deşi nici acesta nu este un adevăr din punctul meu de vedere… După ce am aflat despre această ticăloşie am discutat cu Lucia Hossu Longin, care mi-a spus că Mircea Dinescu, un bun amic şi un poet excelent, că nu a votat şi nu a confirmat această calomnie, ci s-a abţinut.
-Vă mulţumesc. Câteva cuvinte despre colcviile de la Alba Iulia?
-Avem noroc, noi scriitorii, cu oameni precum primarul Hava, preşedintele Dumitrel şi valorosul poet Aurel Pantea, căruia pur şi simplu nu i se poate refuza o invitaţie.
a consemnat Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii