Rămâi conectat

Actualitate

„Nu am colaborat cu fosta securitate şi voi da CNSAS-ul în judecată…!”

Publicat

în

Recent, la Alba Iulia s-a aflat Nicolae Breban, omul considerat de o mare parte a criticii literare, indiferent de generaţie, drept cel mai valoros romancier român în viaţă, adulat de admiratorii săi, de prieteni şi de colaboratori, dar detestat, se vede, de o parte a elitei româneşti. După cum ştiţi, la aflarea veştii că marele om de cultură va veni la Alba Iulia, am sperat că acesta va organiza o conferinţă de presă, pentru a clarifica acuzele ce i s-au adus cu privire la o aşa-zisă colaborare a sa cu fosta securitate. Am şi anunţat acest lucru, dar marele romancier a refuzat dialogul oficial cu presa. Prin urmare am fost silit să-l interpelez în timpul protocolului organizat la Hotel „Cetate”, forţând limita regulilor de politiţe (ca şi în cazul lui Nicolae Manolescu, cu câteva zile înainte). Spre surpriza mea, academicianul Nicolae Breban a acceptat dialogul cu subsemnatul, graţie intermedierii din partea preşedintelui Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, poetul Aurel Pantea. Redau mai jos acest dialog grăbit…
-Aţi promis că veţi organiza o conferinţă de presă la Alba Iulia, cu prilejul Colocviilor romanului românesc contemporan. De ce v-aţi răzgândit?
-Nu am făcut nicio promisiune în acest sens. Am afirmat doar că voi clarifica această situaţie cândva, în prezenţa presei. Nu vreau acum nici să discut şi nici să comentez în vreun fel nedreptatea ce mi se face. Pur şi simplu încerc să fiu calm în acest scandal, în care a fost târât numele meu.
-Pe ce se bazează cei ce vă acuză de colaboraţionism cu fosta securitate? Aţi semnat vreodată vreun angajament?
-Niciodată! Şi ei (CNSAS- n.red) recunosc acest lucru. Nu există absolut nimic semnat de mine. Singura lor „probă” este înregistrarea unor convorbiri telefonice pe care le-am avut cu un general de securitate. Dar nu eu îl chemam la telefon pe acest general, iar când mă chema nu puteam refuza să discut cu el. Cine ar fi făcut asta: să trântească receptorul în nas unui înalt ofiţer de securitate, în perioada în care securitatea era aproape atotputernică?
-Consideraţi că sunteţi calomniat?
– S-a procedat, în cazul meu, într-un mod ticălos. Mai întâi s-a făcut publică această „informaţie” în presa de scandal, abia după aceea am fost întrebat.

Fireşte că am negat, pentru că, repet, nu am semnat nicio singură hârtie în 30 de ani. Cea mai ticăloasă calomnie este cea prin omisiune, ca în cazul meu. Căci, iată, o mare parte a elitei româneşti uită meritul meu unic de a fi protestat împotriva şefului statului comunist, deşi deţineam funcţii literare, pe care le periclitam. Se uită şi faptul că m-am întors în România riscând…
-Ce intenţionaţi să faceţi acum?
-Voi da în judecată CNSAS-ul! Pentru că, înainte de a aştepta o hotărâre judecătorească, consiliul alimentează presa cu aşa-zise „informaţii” bombă despre „colaboraţionismul lui Breban”. Multora li s-au găsit în ultima vreme tot felul de „pete” (nu cunosc totuşi situaţia altora), dar în cazul meu, repet, s-a scotocit în dosar şi nu s-a găsit nimic! Prin astfel de practici nu se face altceva decât să se murdărească opera unor mari cărturari. Mă voi adresa şi preşedintelui României, deoarece conducerea Uniunii Scriitorilor din România în loc să ne apere ne acuză…
-Îl veţi da în judecată şi pe preşedintele uniunii, criticul Nicolae Manolescu?
-Nu cred. El a afirmat doar că aş fi fost folosit ca „agent de influenţă”. Deşi nici acesta nu este un adevăr din punctul meu de vedere… După ce am aflat despre această ticăloşie am discutat cu Lucia Hossu Longin, care mi-a spus că Mircea Dinescu, un bun amic şi un poet excelent, că nu a votat şi nu a confirmat această calomnie, ci s-a abţinut.
-Vă mulţumesc. Câteva cuvinte despre colcviile de la Alba Iulia?
-Avem noroc, noi scriitorii, cu oameni precum primarul Hava, preşedintele Dumitrel şi valorosul poet Aurel Pantea, căruia pur şi simplu nu i se poate refuza o invitaţie.
a consemnat Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vizita președintei Ungariei în România. Marcel Ciolacu: „Trebuie avută o discuție, fără exagerări”

Publicat

în

Vizita președintei Ungariei în România. Marcel Ciolacu: „Trebuie avută o discuție, fără exagerări”

Președintele Ungariei, Katalin Novák, face prima vizită într-o țară străină și a ales ca destinație chiar România. Novak a aterizat, joi, la Cluj-Napoca și se pare că va participa la ceremonia la care István Beke şi Zoltan Szőcs, cei doi secui condamnaţi pentru terorism, după ce au fost acuzaţi că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Naţională a României, vor fi premiaţi de un ONG cu sediul la Budapesta.

Marcel Ciolacu i-a ordonat lui Bogdan Aurescu să reacționeze, dacă președinta Ungariei va participa la ceremonie.

”Totuși, provocarea nu a avut-o domnul Kelemen Hunor. Trebuie avută o discuție, fără exagerări. Din câte știu, avem un ministru al afacerilor externe. În acest moment, statul trebuie să reacționeze prin Ministerul de Externe.”, a cerut Marcel Ciolacu în emisiunea lui Victor Ciutacu, la România TV.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei doi etnici maghiari au fost eliberaţi anul trecut din închisoare, după ce au stat patru ani în spatele gratiilor. Celor doi li se va acorda premiul Pál Vasravi.

István Beke şi Zoltánt Szőcs, lideri locali ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, au fost condamnaţi, pe 4 iulie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la câte cinci ani de închisoare pentru acte de terorism şi instigare la acte de terorism. Aceştia plănuiau un atentat cu bombă la parada de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc, în 2015. Tribunalul Braşov a dictat, în iulie 2021, printr-o sentinţă definitivă, eliberarea condiţionată a celor doi, după ce în prealabil Judecătoria Braşov dăduse o decizie similară, dar care nu era definitivă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Publicat

în

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Un câine sau o pisică acasă – aceasta este o “educaţie imunitară timpurie” pentru cei mici. Micro-organismele conţinute reglează sistemul de apărare.

Nu trebuie să ne dorim un sistem imunitar puternic, ci unul echilibrat, ne spun specialiştii. Cum îl echilibrăm? Câine ori pisică. Animaluțele vehiculează aşa numitele endotoxine, utile pentru sistemul imunitar uman.

Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog; „Sunt toxine din interiorul bacteriilor care venite în contac cu sitemul imuntar care declansează un răspuns benefic al sistemului imunitar. Este opus celui patologic din bolile alergice. E bine copiii să vină în contact cu animăluţe. Şi acesta din primul an de viaţă al copilului. Animaluțele sunt o parte din educaţia imunitară.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Prof univ dr. Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Știţi obiceiurile lor de a-şi pune jucăriile la gură, de a le împrumutat. De a mânca din aceeași farufirie, se pare că acești copii care au mai mulţi fraţi au un sistem imunitar. Mai bine reglat.”

Odată ce veniţi acasă, vă spălaţi pe mâini. În mediul casnic, copiii au nevoie să intre în contact cu toate bacteriile din mediu. Îşi construiesc astfel, corect, sistemul imunitar.

În mediul casnic, peste tot trebuie să existe bacterii şi toxinele acestora. Bacteriile, organisme vii, sunt degradate în mediu. Rămân însă mai multă vreme toxinele acestora. Sunt citite de sitemul imunitar uman permanent. Şi e bine!

Când sunt introduse în organism prin respiraţie ori prin digestie declasează un răspuns imunologic normal. De fapt, ţin ocupat sistemul imunitar şi împiedica răspunsuri aberante de tipul alergiilor ori de tipul bolilor auto-imune.

Aceste microorganisme fac însă şi imuno-reglare. Produc aşa numitele citokine.

Prof univ dr Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Unele cu efect pro-inflamator, altele cu efect anti-inflamator. Dacă sunt echilibrate, e bine, omul e sănătos.”

Pandemia ne-a aratat că important este să avem un sistem imunitar perfect echilibrat! Nici slab, dar nici cu reacţii exagerate. Acesta deoarece reacţiile exagerate – ştim deja de furtună de citokine sau furtună de inflamaţie – determină răspunsuri aberante în infecţii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare