Noutăți PENSII 2022 | Noua PENSIE de care vor beneficia românii: Cum funcționează pensiile paneuropene
Noutăți PENSII 2022 | Noua PENSIE de care vor beneficia românii: Cum funcționează pensiile paneuropene
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) aduce câteva lămuriri privind modul în care va funcţiona acest nou sistem, precizând că până acum nu s-a înregistrat nici un operator în acest sistem, perioada de la lansare fiind prea scurtă.
Citește și: Pensii 2022 | Cumpărarea de vechime în munca: Cât costă să cumperi un an de vechime pentru pensie
În primul rând, trebuie subliniat că noul produs va fi facultativ şi că se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor. PEPP este separat de sistemul public de pensii din ţările membre UE şi de sistemele de pensii private din respectivele ţări, deci şi din România.
“Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util. Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează”, a declarat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Citește și: Pensii 2022: Ce este certificatul de viață și când trebuie transmis la casa de pensii
PEPP este un produs de pensii portabil, datorită faptului că permite schimbarea reşedinţei participantului la PEPP într-un alt stat membru, fără ca acesta să fie nevoit să schimbe furnizorul de PEPP.
Astfel, PEPP va facilita cetăţenilor UE exercitarea dreptului de a trăi şi munci în alt stat membru decât cel a cărui cetăţenie o au. Pentru a putea fi oferite pe piaţă, PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorităţi naţionale din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).
Odată finalizat procesul de verificare în vederea înregistrării unui PEPP, EIOPA va înscrie respectivul produs în registrul public central al PEPP care pot fi furnizate şi distribuite pe teritoriul Uniunii Europene. Respectivul registru va menţiona şi informaţii referitoare la furnizorii de PEPP, precum şi lista statelor membre în care respectivul PEPP este distribuit. Astfel, cetăţenii români care lucrează în România vor putea investi în PEPP care vor fi prevăzute în registrul public central mai sus menţionat şi care vor fi distribuite pe teritoriul României.
Citește și: Pensii 2022: Ce trebuie să facă românii care nu au avut cartea de muncă scanată
De asemenea, cetăţenii români care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene vor putea investi în PEPP distribuite pe teritoriul respectivelor state, urmând ca, la întoarcerea în România, să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România.
În cazul în care furnizorul PEPP nu va îi va putea oferi acest subcont, participantul la PEPP va putea opta între a schimba în mod gratuit furnizorul de PEPP cu un alt furnizor de PEPP care oferă un subcont pentru România sau a contribui în continuare la subcontul în care a făcut contribuţii înainte de schimbarea reşedinţei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Alba vernaculară – Traseul șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana: O primă etapă de documentare în cadrul unui proiect inedit al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia
Alba vernaculară – Traseul șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana: O primă etapă de documentare în cadrul unui proiect inedit al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia Sâmbătă, 10 mai 2025 a avut loc o primă etapă de documentare în cadrul proiectului „Traseul șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana”, proiect inițiat […]
FOTO | Avocații din Alba, pe locul 4 din 32 de echipe, la Campionatul Național de Fotbal al Avocaților 2025
Avocații din Alba, pe locul 4 din 32 de echipe, la Campionatul Național de Fotbal al Avocaților 2025 Echipa Baroului de Avocați Alba a avut o prestație foarte bună, clasându-se pe locul 4, dintr-un total de 32 de formații, la Campionatul Național de Fotbal al Avocaților 2025. Competiția s-a desfășurat la Târgu Jiu, fiind organizată […]
Investiție „verde” de 3,9 milioane de euro într-un parc fotovoltaic pentru Alba Iulia: Constituirea unității de management a proiectului, la aprobare în Consiliul Local
Investiție „verde” de 3,9 milioane de euro într-un parc fotovoltaic pentru Alba Iulia: Constituirea unității de management a proiectului, la aprobare în Consiliul Local Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a semnat, la începutul lunii martie 2025 contractul pentru instalarea unei noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate minimă […]