Noul ministru al Justiției, Robert Marius Cazanciuc, depune astăzi jurământul la Cotroceni

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

 

Robert Marius Cazanciuc va prelua astăzi funcţia de ministru al Justiţiei. Ceremonia de învestire are loc în această după-amiază, la Palatul Cotroceni. La eveniment și-a anunțat participarea și primul ministru, Victor Ponta.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Noul ministru al Justiției a fost propus de premierul Victor Ponta, care a explicat că a făcut această alegere pentru echilibru în sistemul de Justiţie. Propunerea a fost acceptată imediat de preşedintele Traian Băsescu.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Robert Marius Cazanciuc s-a născut la 26 noiembrie 1971 la Ploieşti, judeţul Prahova, este căsătorit şi are doi copii. A fost numit Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe pe data de 21 mai 2012. A mai îndeplinit funcţia de Secretar General în MAE în perioada 15 aprilie 2009 – 15 aprilie 2012.

Noul ministru al Justiției şi-a început cariera profesională în anul 1995, în urma absolvirii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Până în anul 1998 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria SAI, responsabil cu supravegherea urmăririi penale. A absolvit în 1996 şi Institutul Naţional al Magistraturii.

Din 1998 s-a transferat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie unde a lucrat timp de doi ani ca procuror în cadrul Biroului pentru relaţia cu mass-media. În această calitate a contribuit la constituirea primului birou de relaţii cu presa – ca structură distinctă – în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Din 2000 până în 2001 a fost purtător de cuvânt al aceluiaşi Parchet, elaborând în această perioadă primul ghid de relaţii cu presa al Ministerului Public din România.

În perioada 2001-2004 Robert Cazanciuc a fost director general şi apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al Primului Ministru al României. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativă cu OLAF.

În 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe şi Ajustare Structurală, calitate în care a elaborat şi susţinut, în relaţia cu instituţiile Uniunii Europene, planurile de acţiune care au vizat implementarea angajamentelor asumate de România. Departamentul a urmărit şi verificat modul de implementare a programelor finanţate de către Banca Mondială.

În anul 2005 Robert Cazanciuc a fost director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Apoi, până în 2008, a fost procuror şef al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 2009 Robert Cazanciuc a absolvit şi Masterul de Securitate judiciară al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. De asemenea, a beneficiat de câteva cursuri de formare şi vizite de studiu în Franţa, Germania şi Statele Unite ale Americii.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro