Noul COD FISCAL 2023: Impozite crescute de la 16% la 50% pentru o anumită categorie de români
Noul COD FISCAL 2023: Impozite crescute de la 16% la 50% pentru o anumită categorie de români
În România, până în prezent, dacă nu îți declarai anumite venituri la stat și erai identificat de ANAF cu banii în plus, exista un impozit standard pe care erai obligat să-l plătești, 16%. Noua ordonanță guvernamentală criticată aspru în spațiul public în ultima săptămână va exploda acel impozit și îl va transforma într-un fel de sancțiune.
Românii care sunt prinși cu venituri nedeclarate de către inspectorii ANAF vor fi obligați să plătească un impozit pe sumele respective de 50% din valoare. Practic, rămâi cu jumătate din bani pe care ai omis să-i aduci la cunoștința statului român prin declarații fiscale.
Măsura se regăsește în faimosul deja proiect de OG aflat în lucru la Ministerul Finanțelor.
Proiectul de OG, care încă nu este asumat public de Guvern, trebuie să apară în transparență decizională, să fie adoptat și apoi oficializat pentru a se aplica. Documentul prevede mai multe măsuri fiscale – în jur de 50, unele aplicabile începând cu 1 septembrie -, printre care majorarea impozitului pentru veniturile din surse neidentificabile.
„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor”, scrie în documentul citat, în condițiile în care cota este acum de doar 16%.
Indemnizație de două ori mai mare decât salariul unui ministru!
Prevederea apare la capitolul despre venituri din alte surse, din partea de Cod fiscal referitoare la impozitul pe veniturile persoanelor fizice. Aceasta se referă la controalele derulate de Fisc, în urma cărora se pot stabili sume suplimentare de plată în situațiile în care se identifică venituri nedeclarate.
În același timp, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat miercuri că se preconizează reducere cu 50% a numărului de consilieri ai directorilor generali şi directorilor generali adjuncţi din companiile de stat.
Toţi reduc, după modelul ministerelor, numărul de consilieri. Numărul maxim de membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, consilii de conducere, indiferent de denumire a acestora, va fi stabilit, este de maxim şapte persoane. Deci avem şi interval minim şi maxim. Deci o să vedeţi că există o reducere a acestor număr de membri în consiliile de administraţie şi în consiliile de supraveghere.
Este inadmisibil ca anumite consilii de administraţie, indemnizaţia celor care conduc să fie dublu salariului unui ministru. Este aproape batjocoritor la adresa acestui patrimoniu pe care îl avem. Sunt pe pieţe de monopol. Trebuie să înţeleagă că au bunuri pe care le administrează şi care sunt proprietatea statului român şi trebuie să gândească în acelaşi mod în care noi gândim la nivelul sectorului public”, a spus ministrul Boloș.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
URS semnalat pe mai multe străzi din Alba Iulia: Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba Iulia va organiza o goană de îndepărtare a animalului
URS semnalat pe mai multe străzi din Alba Iulia: Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba Iulia va organiza o goană de îndepărtare a animalului Prezența unui urs a fost semnalată luni, 18 noiembrie, pe mai multe străzi din Alba Iulia, cartierul Micești, a anunțat Primăria municipiului pe site-ul instituției. Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată