Rămâi conectat

Politică Administrație

Noua stema oficială a județului Alba, adoptată cu scandal în consiliul județean. Vezi dacă pe tine te reprezintă!

Publicat

în

Povestea modificării stemei oficiale a județului Alba pare să se fi încheiat definitiv, după ce Consiliul Județean a adoptat săptămâna trecută actul administrativ privind însuşirea proiectului final de revizuire a Stemei Judeţului Alba şi abrogarea hotărârii din aprilie, prin care a fost adoptată o altă variantă.

Vă reamintim faptul că PSD Alba a contestat în instanță  Hotărârârea Consiliului Județean Alba din luna aprilie 2013, prin care a fost adoptată penultima variantă a stemei judeţului Alba, invocându-se încălcarea normelor legale, lipsa reprezentării în stemă a anumitor zone din județ şi lipsa unei consultări reale a locuitorilor judeţului Alba cu privire la aceste modificări. Acțiunea a fost însă respinsă în ianuarie 2014, de către judecătorii de contencios administrativ ai Tribunalului Alba. PSD a făcut recurs la decizia Tribunalului.

La momentul supunerii la vot în plenul consiliului județean au existat numeroase discuții. Consilierul județean PSD, Dorin Gheorghe Sandea, a solicitat colegilor săi, să amâne votul privind revizuirea stemei, până ce va exista o decizie definitivă a instanței, privind contestația depusă la Tribunalul Alba. Social-democratul a explicat că nici această nouă formă a stemei nu respectă solicitările lor, referindu-se aici, în special, la sigiliul lui Avram Iancu.

Elit - Gustul Desăvârșit

“Am apreciat inițiativa dumneavostră adresată consilierilor județeni ai PSD, pe proiectul stemei. Noi ne-am menținut punctul de vedere, de aceea am și contiunuat acțiunea în Justiție. Am înaintat un recurs cu trei probleme importante: eliminarea cel puțin a  unei culori din drapelul României , modificări de fond cu care nu suntem de acord și lipsa transparenței privind consultarea populației în legătură cu modificarea stemei județului – o o simplificare extremă a ceea ce prevede legea.

Solicităm amânarea deciziei adoptării acestui proiect, să vedem ce decide instanța, sau votăm împotriva proiectului.

La actuale formă a stemei, nu mai apare textul care însoțea sigiliul lui Avram Iancu, iar brăduțul nu mai este nici el ceea ce a fost, fiind stilizat și denaturat”, a spus Dorin Sandea.

În replică, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, a declarat că au fost parcurse și respectate toate procedurile legale privind revizuirea stemei și i-a acuzat pe consilierii PSD de un joc politic murdar, cerându-le consilierilor să voteze fără amânare acest proiect de hotărâre.

„Au fost parcurse toate etapele legale în adoptarea acestei steme. Au fost respectate întocmai toate procedurile în acest sens.

Asistăm la un joc politic murdar al colegilor din Stânga socialistă care se luptă pentru sigiliul lui Avram Iancu. Nu a fost nimeni împotriva acestui lucru. Solicit adoptarea proiectului privind noua stemă, fătă amânare, a afirmat Florin Roman.

Legat de acțiunea inițiată de consilierii PSD Alba la tribunalul Alba, prin care s-a atacat în contencios administrativ proiectul de hotărâre privind prima revizuire a stemei, Mariana Hurubean, secretarul general al Consiliului Județean Alba, a explicat că procesul a rămas fără obiect, pentru că atacă un act administrativ abrogat, act care nu mai este în vigoare.

În final noua formă a stemei județului Alba a fost adoptată. Trei dintre consilierii PSD au votat împotrivă (Dorin Sandea, Marcela Dărămuș și Nicolae Pușcă) iar doi s-au abținut (Virgil Narița și Ioan Florea), restul pronunțându-se “pentru”.

Expunerea de motive – proiect de hotărâre:

Stema actuală a judeţului conţine înscrisuri care nu sunt conforme cu Metodologia pentru elaborarea şi avizarea stemelor de localităţi şi judeţe elaborată de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Consiliul Judeţean Alba, prin Hotărârea nr. 73 din 25.04.2013 şi-a însuşit un proiect de revizuire a Stemei Judeţului Alba – în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 25 din 16 ianuarie 2003 privind stabilirea Metodologiei de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.

Ulterior acestei hotărâri Societatea Cultural Patriotică „Avram lancu”, Filiala Alba a propus reprezentarea pe stemă şi a Sigiliului lui Avram lancu. Date fiind cele prezentate anterior, în lunile octombrie – noiembrie 2013 a fost supusă consultării locuitorilor judeţului Alba, o nouă variantă pentru stema judeţului Alba care include solicitarea Societăţii Cultural Patriotice „Avram lancu”, Filiala Alba având elemente heraldice ce simbolizează evenimente ce au marcat perioade fundamentale ale istoriei naţionale şi locale, realizată în conformitate cu Metodologia pentru elaborarea şi avizarea stemelor de localităţi şi judeţe elaborată de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

În data de 07.02.2014 a avut loc dezbaterea publică referitoare la proiectul de stemă la care au fost invitaţi cei care au făcut observaţii în perioada de consultare publică.

Propunerea de modificare a stemei acceptată în urma consultării populaţiei şi dezbaterii publice are următoarea configuraţie:

Stema revizuită a judeţului Alba are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale Ia 2/5 din înălţime faţă de partea de sus, câmpul de jos este despicat în două câmpuri pe verticală.

– în primul câmp de sus pe fond de aur, se află o coroană de oţel;

– în primul câmp din partea de jos pe fond albastru se află un legionar roman de argint stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru;

– în al doilea câmp din partea de jos pe fond roşu se află un brad verde pe un oval auriu

Semnificaţia elementelor heraldice:

Coroana semnifică în primul rând, încoronarea la data de 15 octombri 1922 a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari, în Catedrala încoronării din Alba lulia, construită pentru acest eveniment. Actul încoronării are semnificaţia de desăvârşire a Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi de consfinţire a existenţei statului naţional unitar român.

Coroana de otel, făurită la dorinţa Regelui Caro! I, din oţelul unui tun capturat de ostaşii români la Plevna, reprezintă simbolul cuceririi independenţei de stat a României, premisă determinantă a Marii Uniri. Simbolic, coroana poate reprezenta şi momentul „încoronării”, la Alba lulia a lui Mihai Viteazul, domn al celor trei ţări româneşti, unite sub sceptrul său, în mai 1600. Extrapolând putem afirma că acest simbol, coroana, aminteşte şi faptul că la Alba lulia, capitala Principatului Autonom al Transilvaniei (1541 – 1699) erau „încoronaţi” principii ardeleni.

Legionarul roman, care apare şi pe vechea stemă a judeţului Alba din perioada interbelică, simbolizează procesul de romanizare, aportul coloniştilor romani la etnogeneza românească, rolul major jucat de capitala Daciei romane, Apuium, oraş în care Legiunea a Xlll-a Gemina şi-a avut reşedinţa timp de 165 de ani, dar şi de celelalte oraşe romane de pe teritoriul actual al judeţului Alba: Alburnus Maior (Roşia Montană), Ampelum (Zlatna), Salinae (Ocna Mureş), Brucla (Aiud), Alburnus Minor (Abrud), la naşterea poporului român şi a limbii române.

Bradul verde pe un oval auriu reprezintă Sigiliul lui Avram lancu, simbol al revoluţiei române de la 1848 – 1849 din Transilvania, un însemn al autorităţii prefectului general al oştirii române: Avram lancu. Este o mărturie a organizării militare şi administrative a Ardealului. Prin cele 15 legiuni, cea mai mare fiind Auraria Gemina, cu sediul la Cîmpeni, Avram lancu a realizat prima încercare revoluţionară de organizare

administrativă a Transilvaniei. Bradul este la rândul său un simbol al munţilor, veşnic verde, drept, înfruntând furtunile, nedezlipit de munte, precum moţii şi strămoşii lor dacii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare